ΤΟΠΙΚΑ

Στις αρχές του 2008 το κτηματολόγιο στο Βόλο

στις-αρχές-του-2008-το-κτηματολόγιο-στο-βό-851206

Από τις αρχές του 2008 θα αρχίσει η εφαρμογή του Κτηματολογίου στο Βόλο, ενώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου, σύμφωνα με στελέχη της Κτηματολόγιο Α.Ε που παραβρέθηκαν σε χθεσινή ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου. Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του ΤΕΕ Μαγνησίας μηχανικοί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι έθεσαν τις απορίες τους τόσο για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, αλλά και την λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστάσιος Βολιώτης, με το θέμα του Κτηματολογίου ασχολήθηκαν τρεις ολομέλειες των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας. Σε όλη την διαδρομή οι δικηγορικοί σύλλογοι προβάλλαμε την ανάγκη εκπόνησης νέων μελετών κτηματογράφησης και εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην προκήρυξη μελετών ενεργών τίτλων ως χωριστή μελέτη.» Όπως ανέφερε ο κ. Βολιώτης, στη φάση που βρισκόμαστε είναι απαραίτητο με ευθύνη απέναντι στην Πολιτεία, στην Κτηματολόγιο Α.Ε. και στους πολίτες, υπερασπιζόμενοι το έργο σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να παρακάμψουμε τους κινδύνους για την ολοκλήρωση του έργου…»
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, ανέφερε ότι 12 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 2308 και την έναρξη υλοποίησης του μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα, όπως έχει ονοματισθεί το Κτηματολόγιο, έχει υλοποιηθεί μόλις το 6% του αντικειμένου στην έκταση της χώρας. Ο κ. Αναγνώστου ανέφερε ότι υπάρχει αδυναμία των ονομασθέντων «Μεταβατικών Κτηματολογικών Γραφείων» (υποθηκοφυλακεία) να ανταποκριθούν στο έργο τήρησης, ενημέρωσης, διόρθωσης των κτηματολογικών δεδομένων. «Ως ΤΕΕ, τόνισε είμαστε υπέρ του άμεσου σχεδιασμού και κατόπιν λειτουργίας των οριστικών κτηματολογικών γραφείων».
Από την πλευρά της η κ. κ. Ρ. Κουκούτση, Προϊσταμένη Νομικής Διεύθυνσης, της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., αναφέρθηκε στην περιφερειακή ανάπτυξη του κτηματολογίου το οποίο βρίσκεται σε επεξεργασία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, προς το παρόν διανύουμε την μεταβατική λειτουργία των υπαρχόντων υποθηκοφυλακείων ως κτηματολογικά γραφεία. Αυτή η μεταβατική λειτουργία θα λήξει με την ίδρυση οριστικών κτηματολογικών γραφείων, χωρίς όμως να υπάρχει ο χρονικός προσδιορισμός.
Σημειώνεται ότι από την περασμένη άνοιξη υπάρχει προθεσμία οκτώ ετών για κατοίκους του εσωτερικού και 10 ετών για κατοίκους του εξωτερικού, εάν διαφωνούν με τις αρχικές εγγραφές του κτηματολογίου (αρχική λειτουργία κτηματολογικού γραφείου) να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την διόρθωσή τους.

Το Κτηματολόγιο
Το Εθνικό Κτηματολόγιο καταγράφει με βάση το ακίνητο όλες τις πράξεις που δημιουργούν, μεταβιβάζουν, αλλοιώνουν ή καταργούν έννομα δικαιώματα επί των ακινήτων.
Εγγυάται τις νομικές πληροφορίες που καταγράφει. Στο σύστημα του κτηματολογίου, η καταχώρηση κάθε πράξης γίνεται μόνο μετά από ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας, δηλαδή καμιά πράξη δεν καταχωρίζεται, αν ο μεταβιβάζων δεν είναι ο φερόμενος στο κτηματολόγιο ως δικαιούχος. Αντίθετα σα υποθηκοφυλακεία η καταχώρηση μιας πράξης διενεργείται ύστερα από τυπικό μόνον έλεγχό της (καταβολή φόρου μεταβίβασης, επισύναψης στο συμβόλαιο των αναγκαίων πιστοποιητικών κλπ.) και όχι ουσιαστικό (εάν ο μεταβιβάζων είναι ή δεν είναι κύριος του ακινήτου κλπ). Συνεπώς δεν διασφαλίζουν την ακρίβεια της καταγεγραμμένης πληροφορίας και ουσιαστικά δεν παρέχουν προστασία των καλόπιστων συναλλασσομένων.
Καταγράφει και την γεωγραφική περιγραφή (μορφή, θέση και μέγεθος) του ακινήτου, με την ευθύνη και την εγγύηση του Δημοσίου. Αντίθετα στα υποθηκοφυλακεία το ακίνητο απεικονίζεται συνήθως ως μια λεκτική περιγραφή σε ένα συμβόλαιο και σπανιότερα με κάποιο τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο όμως στις περισσότερες περιπτώσεις απεικονίζεται αποσπασματικά, συχνά χωρίς έλεγχο ή επιβεβαίωση των ορίων του σε σχέση με τα όμορα ακίνητα. Κατά συνέπεια, η θέση και τα όρια κάθε ακινήτου στο σύστημα των υποθηκοφυλα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου