ΤΟΠΙΚΑ

Τέθηκε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

τέθηκε-θέμα-ηγεσίας-στο-πασοκ-851206

Το μεσημέρι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ο κ. Σημίτης τίθεται εγγυητής της ενότητας και της δημοκρατικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου.
«Τον ευχαρίστησα γιατί αναλαμβάνει αυτό το ρόλο, εφόσον βεβαίως αυτός ο ρόλος είναι αποδεκτός -και από τη μεριά μου είναι με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση αποδεκτός- και στη συνέχεια συζητήσαμε για το πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει και κυρίως για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θέλουμε να είναι η προοπτική στραμμένη προς το μέλλον της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Κληθείς να διευκρινίσει αν στο «εμείς» περιλαμβάνεται και ο Κώστας Σημίτης, ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «το όλον ΠΑΣΟΚ», τονίζοντας ότι «εγώ δεν μιλάω ούτε εκ μέρους του εαυτού μου, ούτε εκ μέρους ενός μέρους του ΠΑΣΟΚ. Μιλάω, γιατί έτσι νοιώθω εκ μέρους όλης της δημοκρατικής παράταξης».
Διαβεβαίωσε ότι «οι πρωτοβουλίες μου δεν είναι ατομικές. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που εναρμονίζεται και συζητά σε βάθος για τους πολιτικούς όρους ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ».
Επίσης, τάχθηκε υπέρ των ταχέων διαδικασιών επίλυσης του «ζητήματος» που έχει προκύψει στο ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας ότι αυτό πρέπει να γίνει διότι πρέπει να ασκηθεί αποτελεσματική αντιπολίτευση στη ΝΔ.
Ο κ. Βενιζέλος είπε, επίσης, ότι οι κινήσεις του δεν είναι ατομικές, αλλά εκφράζει ένα ρεύμα ιδεών, απέκλεισε διάσπαση του κόμματος και υπογράμμισε ότι ο κ. Παπανδρέου θα έχει πάντα διακεκριμένο και κορυφαίο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ.
Εν τω μεταξύ, με γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης χαρακτηρίζει οδυνηρή την ήττα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ενότητα του Κινήματος και την γρήγορη ανασυγκρότησή του «για να εξασφαλίσει την επιτυχία στην επόμενη αναμέτρηση», η οποία, όπως αναφέρει, «είναι πιθανό να έρθει πολύ γρήγορα».
Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της άμεσης κίνησης των δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα ως το μόνο μέσο «για να αποφευχθεί μια μακροχρόνια κρίση» και προσθέτει ότι το κόμμα και ο κόσμος πρέπει να δουν προσεκτικά τα αίτια της ήττας.
Εξάλλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στο γραφείο του δήλωσε ότι «η επόμενη μέρα βρίσκει το ΠΑΣΟΚ ηττημένο, αλλά όχι ταπεινωμένο» και πρόσθεσε ότι «το κόμμα είναι λυτρωμένο, ενωμένο και με προοπτική».
Κατά πληροφορίες, η Επιτροπή Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ ίσως συνεδριάσει ακόμη και σήμερα, Δευτέρα, για να ορίσει τις διαδικασίες της εκλογής προέδρου. Ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί η διαδικασία να γίνει πολύ σύντομα.
Σύμφωνα με το καταστατικό, πρώτα εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος και μετά πραγματοποιείται το συνέδριο.

Σκληρή δήλωση Σκανδαλίδη
Προσερχόμενος στη Χ.Τρικούπη, ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι δεν απαντά σε εκβιαστικά διλήμματα και ότι η στιγμή είναι η πιο κρίσιμη στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Σε σκληρή δήλωσή του που διάβασε στους δημοσιογράφους τόνισε ότι ο η ετυμηγορία του λαού είναι σεβαστή και ότι με την απόφασή του βάζει τέλος στην περίοδο της μεταπολίτευσης.
Ανέφερε ότι υπήρξε μια αριστερή στροφή του εκλογικού σώματος και ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν την εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ συνολικά. Τις εκλογές δεν τις κέρδισε η ΝΔ, αλλά τις έχασε το ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι πρέπει να γίνει ένα συνέδριο πραγματικής επανίδρυσης και όχι διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. «Εδώ δεν ήρθαμε με τις σημαίες μας και τους αρχηγούς μας. Εκπροσωπούμε τη μεγάλη δημοκρατική, πατρωτική παράταξη του τόπου, που πολύ σύντομα θα γίνει κυβέρνηση» είπε.
Κορυφώνοντας την κριτική του είπε ότι δεν μπορούν να επαναληφθούν οι διαδικασίες του 2004, που ξεκίνησαν ως απαρχή ελπίδας και κατέληξαν ως απαρχή δεινών για την παράταξη.
Τέλος, είπε ότι η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου πρέπει να γίνει υπό την εποπτεία του πρώην πρωθυπουργού και των πρώην γραμματέων του κόμματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου