ΤΟΠΙΚΑ

Δίαυλος γνωριμίας με το μπριτζ

δίαυλος-γνωριμίας-με-το-μπριτζ-851206

Μια νέα και πραγματικά πρωτότυπη δραστηριότητα διοργανώνει ο Δίαυλος και είναι τα μαθήματα μπριτζ που θα απευθύνονται σε παιδιά και σε εφήβους που ενδιαφέρονται να μάθουν ένα δυνατό πνευματικό και τεχνικό παιχνίδι με εκατομμύρια φίλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το μπριτζ θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα πνευματικά παιγνίδια σε όλο τον κόσμο και υποστηρίζεται με πάθος από τους φίλους του ότι είναι και το πλέον ενδιαφέρον. Προέρχεται από το αγγλικό παιγνίδι Whist που μετεξελίχτηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα σε Bridge Whist. Τελικά, στα μέσα της δεκαετίας 1920 τέθηκαν, από τον Αμερικανό Harold S. Vanderbilt, οι κανόνες του Contract Bridge, που – με πολύ μικρές αλλαγές – είναι και αυτό που παίζεται και σήμερα στα σπίτια από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Πολύ γρήγορα, στα τέλη της ίδιας δεκαετίας και πάνω στις βάσεις του Contract Bridge, δημιουργήθηκε το Αγωνιστικό (Duplicate) μπριτζ, που γνώρισε αμέσως μεγάλη ανάπτυξη, πρώτα στην Αμερική, μετά στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και μετέτρεψε, στην ουσία, το μπριτζ από παιγνίδι σε πνευματικό άθλημα. Το 1995 η Παγκόσμια Ομοσπονδία μπριτζ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν αθλητική Ομοσπονδία από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το μπριτζ μετείχε σαν άθλημα επίδειξης στην Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002.
Το μπριτζ είναι ένα ομαδικό πνευματικό παιχνίδι που παίζεται με μια τράπουλα 52 φύλλων και τέσσερα άτομα που κάθονται σε ένα τετράγωνo τραπέζι. Οι παίκτες κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλον διαμορφώνοντας, ανά ζεύγος, μια ομάδα. Στην ουσία το μπριτζ είναι ένα άθλημα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του είναι μεγάλες, με μεγαλύτερη την προοπτική να ενταχθεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού πρώτα αλλάξει το καταστατικό της ΔΟΕ, ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν και τα πνευματικά αθλήματα (σκάκι και μπριτζ). Ήδη, αποτέλεσε άθλημα επίδειξης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 και όπως φάνηκε από το ενδιαφέρον του κόσμου, εάν τελικά γίνει το μεγάλο «βήμα», τότε η συμμετοχή αναμένεται να είναι διευρυμένη. Το αγωνιστικό μπριτζ είναι πλέον άθλημα. Υπάρχουν αθλητές του μπριτζ, Αθλητικά Σωματεία του μπριτζ, Ομοσπονδία του μπριτζ, κ.λπ. Διεξάγονται αγωνιστικές ημερίδες αλλά και Πανελλήνια πρωταθλήματα, Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Παγκόσμια πρωταθλήματα, και, μία φορά κάθε 4 χρόνια η Ολυμπιάδα του μπριτζ.
Η ελληνική συμμετοχή είναι δραστήρια με τους αθλητές να λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς οργανώσεις με επιλεγμένες ομάδες. Στην Ελλάδα λειτουργούν Ομοσπονδία και 30 Σωματεία, ενώ οι ενεργοί αθλητές ανέρχονται σε 3.500. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες που κατέγραψε η χώρα μας ήταν η τέταρτη θέση σε πανευρωπαϊκούς αγώνες και η πέμπτη θέση σε Ολυμπιάδα του μπριτζ σε ομαδικό επίπεδο. Ανάμεσα στο σκάκι, μπιλιάρδο, τένις, γκολφ, ποδόσφαιρο 5Χ5 και σκραμπλ δεν θα μπορούσε φυσικά να μην έχει εξέχουσα θέση το αγωνιστικό μπριτζ.
Για όσους νέους λοιπόν θέλουν να μάθουν τους όρους του παιχνιδιού ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Βόλου διοργανώνει μαθήματα, που ξεκινούν τον Οκτώβριο, με διάρκεια έως το Μάιο και γίνονται μία φορά την εβδομάδα κάθε Παρασκευή 18:00 – 19:30 στο Δίαυλο. Οσον αφορά στο κόστος… αυτό είναι ελάχιστο, μια που ο Δίαυλος το περιόρισε στα 10 ευρώ το μήνα, έτσι ώστε να μπορούν άνετα να το καταβάλουν όλοι. Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία του Διαύλου, Τοπάλη 14 και στο τηλέφωνο 24210 25363 από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου