ΤΟΠΙΚΑ

Αιφνιδιάζει την διεθνή κοινότητα η Γαλλία

αιφνιδιάζει-την-διεθνή-κοινότητα-η-γα-851206

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ προειδοποιεί ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί ακόμη και για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, και το χειρότερο είναι ο πόλεμος» δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη πρέπει να συνεχιστούν «έως το τέλος», σπεύδοντας όμως παράλληλα να προειδοποιήσει πως ένα ιρανικό πυρηνικό όπλο συνιστά «πραγματικό κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει σχετικά το BBC.
Οι δηλώσεις του Μπερνάρ Κουσνέρ προκάλεσαν την αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία μίλησε για πλήγμα στην αξιοπιστία της Γαλλίας και για συμπόρευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το γεγονός ότι δηλώσεις Γάλλων αξιωματούχων καθώς συμπίπτουν με την θέση της κυρίαρχης δύναμης (των ΗΠΑ), θίγουν την αξιοπιστία της Γαλλίας ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, ιδιαιτέρως της κοινής γνώμης της Μέσης Ανατολής» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Αλί Χασεϊνί.
Ο Χασεϊνί εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η ανωτέρω επισήμανση του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας «βασίστηκε σε εσφαλμένες εισηγήσεις προς αυτόν», αλλά και σε «στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παγίως αρνείται να θέσει τέλος στο πυρηνικό του πρόγραμμα• επιμένει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει παρά τις διεθνείς κυρώσεις τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.
Στην ίδια συνέντευξη ο Κουσνέρ δήλωσε πως ένας αριθμός μεγάλος γαλλικών εταιρειών κλήθηκαν να μην συνεργαστούν επιχειρηματικά με το Ιράν. «Δεν απαγορεύουμε στις γαλλικές εταιρείες να υποβάλλουν συμμετοχές. Τους συμβουλεύσαμε να μην το κάνουν. Αυτές είναι ιδιωτικές εταιρείες. Όμως, νομίζω ότι εισακουστήκαμε και δεν είμαστε οι μόνοι που το κάναμε αυτό» είπε.
Ως προς το κρίσιμο θέμα της επέκτασης των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ξεκάθαρα πως η Γαλλία επιθυμεί να προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέα μέτρα εις βάρος της Τεχεράνης για την άρνησή της να συμμορφωθεί έναντι των αξιώσεων της διεθνούς κοινότητας.
«Αποφασίσαμε ότι την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προετοιμάσουμε πιθανές κυρώσεις πέραν της σφαίρας των Ηνωμένων Εθνών. Οι καλοί μας φίλοι, οι Γερμανοί, το πρότειναν» συνέχισε ο Κουσνέρ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει αποκλείσει στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν εφόσον η διπλωματία αποβεί άκαρπη. Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε κάνει λόγο τον Αύγουστο για τον κίνδυνο ενός πολέμου με το Ιράν.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι «ο ρόλος της Γαλλίας είναι να οδηγήσει σε μία ειρηνική λύση μία κατάσταση, η οποία θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε πάντως ότι ο κ. Κουσνέρ ορθώς εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και πρέπει να ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου