ΤΟΠΙΚΑ

Με… σταγονόμετρο το «Βοήθεια στο Σπίτι»

με-σταγονόμετρο-το-βοήθεια-στο-σπίτ-169434

Τα μέτρα λιτότητας σφίγγουν τον κλοιό των δικαιούχων του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη από νοσηλεύτριες, κοινωνικούς λειτουργούς και οικιακούς βοηθούς, προκειμένου να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα παραπάνω συμπεραίνονται από έγγραφο του Διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου, με προχθεσινή ημερομηνία, στο οποίο εκτός των άλλων σημειώνονται ότι δικαιούχοι του νέου Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι θα είναι όσοι έχουν αναπηρία άνω του 67%, ενώ σε επόμενο χρόνο, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους!!!

Στο Δήμο Βόλου μόλις τους κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος του ΙΚΑ δεν έκρυψαν την έντονη δυσφορία τους. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου Βασίλης Κοντορίζος. Οι περισσότεροι ωφελούμενοι με τη νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ θα αποκλειστούν. Επίσης, όπως λέει ο κ. Κοντορίζος, μέχρι πέρυσι ο Δήμος Βόλου επιχορηγούνταν με 2.000 ευρώ για κάθε ωφελούμενο. Φέτος το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ωφελούμενο μειώθηκε στα 1.200 ευρώ. Το χειρότερο απ΄ όλα, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ /ΔΙΕΚ, είναι ότι στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν Δήμοι και επιχειρήσεις, χωρίς όπως προσθέτει ο κ Κοντορίζος να διευκρινίζεται ο,τιδήποτε για τις τελευταίες. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Βόλου οι ωφελούμενοι είναι 770 άτομα, ενώ ο Δήμος Βόλου επιχορηγείται για 277 άτομα εισπράττοντας συνολικά 335.000 ευρώ. Η νέα εγκύκλιος αφήνει εκτός και τους ανασφάλιστους που δεν έχουν ΙΚΑ και δεν είναι στους πίνακες της Πρόνοιας, προσθέτει ο κ. Κοντορίζος.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου μέχρι τώρα το μόνο κριτήριο για την ένταξη ενός ηλικιωμένου στο Πρόγραμμα ήταν η θετική γνωμάτευση από επιτροπή των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου. Τώρα πλέον όλα αλλάζουν, λέει ο κ. Κοντορίζος, ενώ στον… αέρα είναι και οι 41 εργαζόμενοι που απασχολούνται από το Δήμο Βόλου για την υλοποίηση του προγράμματος. Οι συμβάσεις τους έχουν τελειώσει, λέει ο κ. Κοντορίζος, στις 30 Σεπτεμβρίου. Συνεχίζουν να απασχολούνται έχοντας μόνο προφορικές υποσχέσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι 31 Μαρτίου. 2013.
Σύμφωνα με την προχθεσινή εγκύκλιο του ΙΚΑ οι αιτήσεις των δικαιούχων θα γίνονται δεκτές από 15 Οκτωβρίου. Σε πρώτη φάση οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα υποκαταστήματα και τα παραρτήματα του ΙΚΑ/ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου