ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύουν να μείνουν… χωρίς σύνταξη

κινδυνεύουν-να-μείνουν-χωρίς-σύνταξ-169591

Εκατοντάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ -και όλων των ταμείων που έχουν ενταχθεί σε αυτό- στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας κινδυνεύουν να μην πληρωθούν τη σύνταξη του Νοεμβρίου στις 21 Οκτωβρίου, εάν μέχρι την Παρασκευή δεν έχουν απογραφεί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Ο κίνδυνος συνίσταται κυρίως όχι τόσο στους «ξεχασιάρηδες» που περιμένουν να σπεύσουν στις υπηρεσίες τελευταία στιγμή, αλλά σε συνταξιούχους που έχουν επιλέξει να πληρώνονται μέσω ταχυδρόμου και οι οποίοι υποχρεωτικά θα πρέπει να παρουσιαστούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ για να απογραφούν. Υποχρεωτική επίσης είναι η απογραφή και για όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Όπως τόνιζαν χθες στελέχη του ΙΚΑ, έχει παρατηρηθεί να υπάρχει ακατανοησία επειδή έχουν υπογράψει χαρτιά για να λαμβάνουν τη σύνταξη στο σπίτι από τον ταχυδρόμο σε πολλούς συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται άλλη διαδικασία. Όπως επισημαίνεται η απογραφή είναι υποχρεωτική στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και για τους ίδιους, με την προθεσμία να ισχύει μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι.

Για να απογραφούν οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στα καταστήματα των τραπεζών από όπου εισπράττουν τη σύνταξή τους.

Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν είναι εφικτό να παρουσιαστούν, θα πρέπει να απογραφούν μέσω νόμιμων εκπροσώπων τους, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν εξουσιοδοτήσεις και πληρεξούσια του 2012.

Στην περσινή απογραφή διαπιστώθηκε πως ορισμένοι παρουσίασαν έγγραφα της προηγούμενης δεκαετίας ή ακόμη παλιότερα… Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως δεκάδες πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις είχαν σοβαρά προβλήματα και γι’ αυτό ζητήθηκε να γίνει απογραφή και έλεγχος όλων των δικαιολογητικών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η απογραφή σε αυτή τη φάση δεν αφορά σε κανένα άλλο ταμείο, (ούτε ΟΓΑ, ούτε ΟΑΕΕ, ούτε Δημόσιο) παρά μόνο το ΙΚΑ. Αλλά και εδώ υπάρχουν πάλι εξαιρέσεις. Αφορούν στους συνταξιούχους 6 ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, αλλά παρά ταύτα δεν θα πάνε για απογραφή. Πρόκειται για τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας, της Αγροτικής, της πρώην ΕΤΒΑ, του ΗΣΑΠ και της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι εν λόγω συνταξιούχοι, τα ταμεία των οποίων έχουν ενσωματωθεί στο ΙΚΑ, εξαιρούνται και η απογραφή τους θα διενεργηθεί σε μεταγενέστερη χρονική περίοδο, η διάρκεια της οποίας θα οριστεί σύντομα.

Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι οδηγίες του Ιδρύματος, απογράφονται οι συνταξιούχοι των ταμείων ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΤΑΠΙΛΤ που επίσης έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ.

Επίσης εξαιρούνται της απογραφής όσοι καταστούν προσωρινοί ή οριστικοί συνταξιούχοι από τον Σεπτέμβριο 2012.

Όσοι πάνε λοιπόν για να δηλώσουν την παρουσία τους σε τράπεζες, ή σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ απ’ όπου παίρνουν τη σύνταξή τους, θα πρέπει να έχουν μαζί τους:
* Ταυτότητα ή διαβατήριο (για αλλοδαπούς).
* Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων δευτέρου τριμήνου 2012.
* Ενημερωτική επιστολή που θα τους αποσταλεί από το ΙΚΑ σχετικά με την απογραφή τους. Σε αυτή την επιστολή θα αναγράφεται υποχρεωτικά και ο Α.Μ.Κ.Α. Όσοι δεν έχουν θα πρέπει να προσκομίσουν νόμιμο αποδεικτικό έκδοσης Α.Μ.Κ.Α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου