ΤΟΠΙΚΑ

Αγιασμός με προβλήματα…

αγιασμός-με-προβλήματα-851206

Με ελλείψεις εκπαιδευτικών, «κλειστά» Τμήματα Ένταξης, Ειδικά Σχολεία που λειτουργούν υποτυπωδώς και προνήπια που βρίσκονται σε… αναμονή για το εάν θα γίνουν δεκτά σε δημόσια νηπιαγωγεία, άνοιξε χθες η «αυλαία» της σχολικής χρονιάς στη Μαγνησία.

Οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημέρωναν ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με τα κτίρια έτοιμα, το εκπαιδευτικό προσωπικό στις θέσεις τους –μικρές ελλείψεις υπάρχουν, όπως έλεγαν- και τα βιβλία έτοιμα να διανεμηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, διαφορετική από την «επίσημη» εικόνα παρουσίαζαν εκπαιδευτικοί, αλλά και γονείς μαθητών.
Σε ό,τι αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο σύλλογος δασκάλων εκτιμά ότι απουσιάζουν 70 εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Απ. Μούσιο, θα έπρεπε να είχε υπάρξει μέριμνα, ώστε από την αρχή της χρονιάς να ξεκινήσουν να λειτουργούν τα Τμήματα Ένταξης, οι Τάξεις Υποδοχής και να είναι πλήρως στελεχωμένα τα Ειδικά Σχολεία.
Τα Ειδικά Σχολεία μέτρησαν χθες «αρκετές» απουσίες εκπαιδευτικών και στη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με αναπηρίες Ράνια Καρανικόλα, καθώς και το μέλος του συλλόγου Αχιλ. Τσιργούλας με απογοήτευση διαπίστωναν ότι άλλη μία σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά και σοβαρά προβλήματα για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής.
«Στην ουσία κάναμε τον αγιασμό, αλλά τα σχολεία δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν», είπε η κ. Καρανικόλα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Επαγγελματικό Εργαστήριο Κατάρτισης, στο οποίο φοιτούν 25 παιδιά και χθες παρουσιάστηκαν δύο εκπαιδευτικοί. Ελλείψεις, είπε, δίνοντας ενδεικτικά άλλο ένα παράδειγμα, υπάρχουν και στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής.
Για τα ειδικά σχολεία, οι γονείς των μαθητών βλέπουν και πάλι ότι θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μετά από ένα μήνα και εάν…
Πάγιο αίτημα, πρόσθεσε ο κ. Τσιργούλας, είναι τα σχολεία να λειτουργούν με οργανικές θέσεις και να μην περιμένουν κάθε χρόνο με αποσπάσεις να καλύψουν τα κενά τους.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Ζίκος σημείωσε ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με τα λιγότερο δυνατόν προβλήματα. Για τα δημοτικά σχολεία, όλα τα βιβλία έχουν φτάσει και διανεμηθεί εγκαίρως στις σχολικές μονάδες, ενώ μικρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων υπάρχουν στην αρχή του έτους.

Προνήπια σε λίστα αναμονής
Το υποχρεωτικό της προσχολικής αγωγής για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω, είχε φέτος ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των νηπίων.
Η έλλειψη επαρκών κτιριακών υποδομών για την προσχολική εκπαίδευση, στο πολεοδομικό συγκρότημα, ανάγκασε τους προϊσταμένους και τους διευθυντές των μονάδων να δώσουν προτεραιότητα στις εγγραφές νηπίων.
Δεκάδες προνήπια έχουν μείνει προς το παρόν εκτός νηπιαγωγείων και οι γονείς τους αναμένουν, εάν τα παιδιά θα γίνουν δεκτά. Αυτό θα συμβεί σε όσες περιπτώσεις μπορούν να εξασφαλιστούν χώροι για να καλύψουν τις ανάγκες αγωγής τους.

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι επαρκές, σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Αλεξογιάννη. Απομένουν ορισμένες ειδικότητες, που θα καλυφθούν μόλις οριστικοποιηθούν οι επιλογές των μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια.
Για τις ελλείψεις σχολικών βιβλίων, ο κ. Αλεξογιάννης, ανέφερε ότι χθες έλλειπε το 10% περίπου, που αναμένεται σήμερα ή αύριο να αποσταλεί, ώστε να διανεμηθεί στους μαθητές.

Πρώτο κουδούνι με ευχές
Λίγα 24ωρα πριν τις πρώτες μίνι-διακοπές του φετινού σχολικού έτους για τις ανάγκες των βουλευτικών εκλογών, στους σχολικούς χώρους συναντήθηκαν χθες μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς σήμανε την έναρξη της τελετής του αγιασμού σε κάθε σχολική μονάδα, με τους επισήμους να βρίσκονται στις εξέδρες και τους υποψηφίους βουλευτές να παρελαύνουν στα σχολεία για τις καθιερωμένες ευχές.
Οι μαθητές, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, δέχονταν ευχές για το νέο τους ξεκίνημα. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου