Ανάσα για απολυμένους λίγο πριν τη σύνταξη

Τελευταία ενημέρωση: 2012-09-20, 14:47:30
Ανάσα για απολυμένους  λίγο πριν τη σύνταξη

Ανάσα για δεκάδες απολυμένους του Βόλου  που βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη δίνει η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ  που έφτασε έστω και καθυστερημένα στις αρμόδιες υπηρεσίες και δίνει τη δυνατότητα  αξιοποίησης του χρόνου αυτασφάλισης των απολυμένων 55 έως 64 ετών και για τη λήψη μειωμένης σύνταξης.

Σε περίπτωση που στο χρονικό διάστημα από 15/7/2010 έως και 31/12/2012 γίνει καταγγελία σύμβασης εργαζομένου ηλικίας 55 έως 64 ετών, εφόσον αυτός παραμένει άνεργος, έχει το δικαίωμα αυτασφάλισης, το οποίο ασκείται εντός διμήνου από την καταγγελία συμβάσεως.

Ο εργοδότης που τους απέλυσε έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης με ποσοστό 50%, προκειμένου για ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας, όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, και 80% προκειμένου για ασφαλισμένους 60 έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα ομοίως μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας, όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.

Η ρύθμιση αφορά σε εργαζόμενους που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ − ΕΤΑΜ, είχαν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, που καταγγέλλεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, και εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Η άσκηση του δικαιώματος αυτασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορεί να γίνει εντός εξήντα (60) ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. Οι απολυθέντες ασφαλίζονται για τον Κλάδο Σύνταξης και για τον Κλάδο Παροχής Ασθένειας σε είδος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Ο ΟΑΕΔ εξάλλου αναλαμβάνει την κάλυψη του υπολειπόμενου κόστους αυτασφάλισης για όσο χρόνο υφίσταται υποχρέωση καταβολής από τον καταγγέλλοντα τη σύμβαση εργοδότη και για ποσοστό 50% ή 20% του κόστους αυτασφάλισης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
3
=