ΤΟΠΙΚΑ

Εχω και ποδήλατο… πάμε μια βόλτα;

εχω-και-ποδήλατο-πάμε-μια-βόλτα-185071

Η ποδηλατάδα της Πέμπτης έγινες θεσμός για εκατοντάδες Βολιώτες

Κάθε Πέμπτη για δεύτερη συνεχή χρονιά εκατοντάδες Βολιώτες και Βολιώτισσες όλων των ηλικιών, με μοναδική αφετηρία την αγάπη τους για το ποδήλατο, οργανώνουν ποδηλατοβόλτες στην καρδιά της πόλης.

Χαλαρά, έχοντας για μοναδικό εφόδιο το χαμόγελο και την καλή διάθεση οι κάτοικοι του Βόλου ξεφεύγουν από τις καθημερινές συνήθειες ξεσηκώνοντας τους δρόμους της πόλης με τις σφυρίχτρες, μουσική και τις κόρνες τους.

Η ποδηλατοδρομία του Βόλου ξεκίνησε πέρυσι το Μάιο με τις καλύτερες προοπτικές. Όλο και περισσότεροι ποδηλάτες ξεχύνονται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγοντας όλοι σε μια μεγάλη παρέα.

Οι ποδηλάτες όλων των ηλικιών δίνουν ραντεβού κάθε Πέμπτη στην πλατεία Αγίου Νικολάου στις 9:30 το βράδυ.

Στόχος της δράσης τους είναι να «υιοθετήσουμε» όλοι οι πολίτες την ιδέα της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς, άσκησης και ψυχαγωγίας. Περισσότερα ποδήλατα στην πόλη του Βόλου σημαίνει λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερος εκνευρισμός από την κυκλοφορία, αλλά περισσότερος ελεύθερος χώρος για όλους και λιγότεροι ρύποι στον αέρα που αναπνέουμε. Η δραστηριότητα αυτή μάς εισάγει οικολογικά μηνύματα και μας προτρέπει για μια καλύτερη ποιότητα ζωής κάθε μέρα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπυριδούλα Ανδριανουπολίτη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Ηλίας Καράτσαλος

Ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» βρέθηκε την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αγίου Νικολάου για να καταγράψει τον παλμό της ποδηλατοδρομίας. Ήταν μια τέλεια βραδιά για τους «παθιασμένους» ποδηλάτες, οι οποίοι πιστοί στο ραντεβού τους από νωρίς άρχισαν να προσέρχονται στην πλατεία με τα ποδήλατά τους.

Η πλατεία είχε κατακλυστεί από ποδηλάτες κάθε ηλικίας, πολλά μικρά παιδιά, νέους, γυναίκες, γονείς με τα παιδιά τους που περίμεναν με ανυπομονησία και χαμόγελα το σύνθημα εκκίνησης για μια ακόμη ξεχωριστή ποδηλατοβόλτα.

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τους συμμετέχοντες αυτής της πραγματικά ξεχωριστής δραστηριότητας. Αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν έρθει για πρώτη φορά για να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή του ποδηλάτου κάνοντας 15 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη.

Πιστός στο ραντεβού της Πέμπτης ο κ. Θανάσης Πανταζής, με ένα ποδήλατο εξοπλισμένο με κάμερα για την βιντεοσκόπηση της πορείας, μας μετέφερε το κλίμα που υπάρχει σε κάθε βόλτα. Φέτος ξεκίνησε να συμμετέχει και ο ίδιος στη δράση αυτή με την όρεξη να συνεχίσει όσο είναι εφικτό από τον ίδιο.

«Κάθε Πέμπτη 9.30 ώρα με το κλείσιμο της αγοράς ξεκινάμε από τον Άγιο Νικόλαο και κάνουμε το γύρο της πόλης. Η διαδρομή δεν είναι καθορισμένη αλλά ορίζεται εκείνη τη στιγμή.

Υπάρχουν κάποια άτομα μπροστά που είναι οι οδηγοί της πορείας, προσέχουν να είμαστε όλοι μαζί για να μην αποκόπτεται η ομάδα, γιατί με το να κινείσαι μέσα στην πόλη κάποιες φορές στις διασταυρώσεις προσέχουμε να μην γίνει κάποιο ατύχημα» τόνισε ο ίδιος. Επεσήμανε ότι τα μικρά παιδιά προτείνουν να έχουν πάντα μεγάλους μαζί για επίβλεψη.

Συνεχίζοντας ο κ. Πανταζής συμπλήρωσε ότι οι πρώτοι συνήθως έχουν εξοπλισμό που παίζει μουσική κατά τη διάρκεια της βόλτας. Όσον αφορά στη συμμετοχή του κόσμου, ο ίδιος σχολίασε: «Η προσέλευση του κόσμου είναι ανάλογα με τις συνθήκες, δηλαδή στις αρχές του καλοκαιριού είχε πολύ κόσμο, στα μέσα εξαιτίας των αδειών και του καύσωνα έσπασε η κίνηση και τώρα ξαναμαζεύονται.

Ίσως όμως τώρα που άνοιξαν τα σχολεία δεν ξέρω αν θα έχουμε προσέλευση από τα μικρότερα σε ηλικίας άτομα». Την αρχής της δράσης την ξεκίνησαν κάποια άτομα από πέρυσι και πήραν την πρωτοβουλία να το συνεχίσουν και για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τέλος ο κ. Πανταζής μάς ενημέρωσε ότι υπάρχει στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook σελίδα στην οποία υπάρχουν ανακοινώσεις, φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις βόλτες τους με το όνομα «Ποδηλατοδρομία Βόλου».

Λίγα μέτρα πιο κάτω συναντήσαμε έναν καινούριο στην παρέα, τον κ. Πέτρο Κάππα, ο οποίος μας μετέφερε το δικό του μήνυμα γι’ αυτό το εγχείρημα. «Ωραία εμπειρία, είμαι οδηγός και είναι μια καλή ευκαιρία να παρατήσουμε τα αυτοκίνητα» τόνισε ο ίδιος.

Κάνοντας τις παρατηρήσεις του επεσήμανε ότι «το οδικό δίκτυο του Βόλου δεν διευκολύνει την κατάσταση, ειδικά οι ποδηλατόδρομοι πιο πολύ κακό κάνουν, αφού συνήθως είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα ενδιάμεσα».

Ακόμα ένας που αποφάσισε να κάνει πηδάλι φέτος στους δρόμους του Βόλου είναι ο κ. Στράτος Νικόλαος. Δείχνει διάθεση ότι θέλει να συνεχίσει και το χειμώνα αλλά όπως ο ίδιος αναφέρει τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Αισθητή έκανε την εμφάνισή του ο κ. Αποστόλης Μούστος, ο διαχειριστής της σελίδας του Facebook, καθώς έδωσε τον παλμό στη συνάντηση με τον μουσικό εξοπλισμό που ήταν συνδεδεμένος στο ποδήλατό του.

«Σκοπός της δράσης μας είναι να περάσουμε καλά, ν’ ακουστούμε στο Βόλο, να περάσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ένα μήνυμα ότι μπορούμε και χωρίς τα αυτοκίνητα, γιατί μικρή είναι η πόλη μας και είναι εφικτό να κινηθούμε παντού με ποδήλατο» είπε ο ίδιος.

Εξέφρασε το παράπονό του για τους οδηγούς του Βόλου λέγοντας ότι «οι οδηγοί δεν μας προσέχουν, δεν ενδιαφέρονται καθόλου, και μερικοί είναι αυτοί που είναι συνειδητοποιημένοι και δείχνουν ότι καταλαβαίνουν».

Πιο κάτω στην πλατεία με μεγάλη ανυπομονησία και ενθουσιασμό περίμενε την εκκίνηση της «παρθενικής» της βόλτας η κ. Δήμητρα Χαϊντούτη. Αυτό που την προέτρεψε ήταν η αγάπη της για το ποδήλατο, δηλώνοντας ότι μέσα από αυτή τη συμμετοχή θα γνωρίσει ανθρώπους, θα περάσει καλά κάνοντας ποδήλατο στους δρόμους της πόλης.

Όπως μας είπε η ίδια ήθελε πολύ καιρό να έρθει σε μια από αυτές τις βόλτες, αλλά λόγω δουλειάς δεν μπορούσε. Η Δήμητρα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση το ποδήλατο για τη μετακίνηση στη δουλειά της και για τις βόλτες της.

Όμως την Δήμητρα την ενοχλούν πολλά στην πόλη μας: «Ακόμα και οι ποδηλατόδρομοι που έγιναν είναι σε άθλια κατάσταση, οπότε με ασφάλεια μπορώ να ποδηλατήσω μόνο στην παραλία». Κλείνοντας ανέφερε ότι ευελπιστεί να συνεχίσει όσο μπορέσει και στις υπόλοιπες συναντήσεις.

Ποδήλατο για υγεία και οικονομία

Ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» επισκέφτηκε κεντρικό κατάστημα ποδηλάτων του Βόλου. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος συνομίλησε μαζί μας για την κίνηση της αγοράς του ποδηλάτου.

Πιο συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης από το κατάστημα «Πολύζου ΑΦΟΙ Μ. ΑΕΕ», Απόστολος Πολύζος, εξέφρασε την άποψή του για τη φετινή κατάσταση στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει μια ελαφριά πτώση στις πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι που ήταν η κορύφωση των πωλήσεων σε ποδήλατα, αλλά αντιθέτως διακρίνεται μια τεράστια αύξηση στη χρήση του ποδηλάτου».

Τόνισε ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται σαφώς μεν στην οικονομική κρίση άλλα και γενικότερα στην τάση που υπάρχει για το ποδήλατο πέραν αυτής. Σημείωσε ο κ. Πολύζος ότι «όλο το εύρος των ηλικιών, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός, συνήθως αγοράζουν και χρησιμοποιούν ποδήλατο.

Ακόμα και ηλικιωμένοι κυκλοφορούν με ποδήλατα στην πόλη, αλλά σαφώς υπάρχει αύξηση της χρήσης στους νέους κυρίως». Τέλος κλείσαμε την κουβέντα μας κάνοντας επισήμανση ότι αύξηση υπάρχει μόνο στη χρήση του ποδηλάτου και όχι στην πώληση, καθώς είναι πολύ λογικό για τους καιρούς που διανύουμε.

Οι ποδηλάτες είναι παντός καιρού, έτοιμοι για τις ποδηλατοβόλτες τους. Μας προτρέπουν για μια αναγνωριστική βόλτα, έχοντας πάντα το χαμόγελό μας και είναι σίγουροι ότι δεν θα χάσουμε καμιά από τις επόμενες. Και εμάς δεν μας μένει παρά να δοκιμάσουμε…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου