ΤΟΠΙΚΑ

Εφημερίες με το σταγονόμετρο…

εφημερίες-με-το-σταγονόμετρο-185587

Οι μειώσεις στις εφημερίες των γιατρών ειδικοτήτων είναι απόρροια φυσικά των διαθέσιμων οικονομικών πόρων

Eιδικευόμενος της Χειρουργικής Κλινικής που θα έχει ενεργό εφημερία θα επιμελείται τα περιστατικά των ειδικοτήτων της Ουρολογικής, της Ωτορινολαρυγγολογικής και της Οφθαλμολογικής Κλινικής με σχετική κλήση ειδικού γιατρού των ειδικοτήτων στα περιστατικά ανάγκης!!!

Τα παραπάνω σημειώνονται στην απόφαση του Δ.Σ. του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου που κοινοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στους Διευθυντές Κλινικών και Τμημάτων και στους Διευθυντές Κέντρων Υγείας αναφορικά με το νέο πρόγραμμα εφημεριών του ιατρικού προσωπικού Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, το οποίο ισχύει από την περασμένη Δευτέρα.

Όλα αυτά συμβαίνουν μετά τον πρόσφατο θάνατο του 63χρονου αυτοκινητιστή που βρήκε τραγικό τέλος λόγω έλλειψης γιατρού ειδικότητας ΩΡΛ στο Αχιλλοπούλειο .

Ένα θλιβερό περιστατικό που έγινε αφορμή για να έλθει το θέμα του Νοσοκομείου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ενώ είναι ακόμη σε εκκρεμότητα συνάντηση αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Αριστ. Ζαχαρόπουλο, πριν η πρώτη, μέσω του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Απ. Παντσά, φέρει τη σχετική εισήγηση στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι μειώσεις στις εφημερίες των γιατρών ειδικοτήτων είναι απόρροια φυσικά των διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου «το νέο πρότυπο για τις εφημερίες των ιατρών καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τούς νέους διατιθέμενους οικονομικούς πόρους και τις υπηρεσιακές ανάγκες».

Είναι καλύτερο από το προηγούμενο πρόγραμμα, καθώς έστω και έτσι στις κλινικές που δεν γίνονται ενεργείς εφημερίες, υπάρχει τουλάχιστον εφημερία ετοιμότητας από γιατρό ειδικότητας, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που κληθεί για επείγον περιστατικό θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Νοσοκομείο μέσα σε 30 – 45 λεπτά.

Τα παραπάνω σημειώνουν γιατροί του Νοσοκομείου, που σπεύδουν ωστόσο να υπογραμμίσουν ότι και στο νέο πρόγραμμα εφημεριών παρακάμφθηκε η Επιστημονική Επιτροπή του Αχιλλοπούλειου.

Προβληματική φαίνεται να είναι και η ειδικότητα του νευροχειρουργού, όπου οι δύο γιατροί κάνουν από 15 εφημερίες ο καθένας. Δηλαδή καλούνται μετά από ένα σοβαρό περιστατικό να παρουσιαστούν στο Νοσοκομείο. Διάστημα που είναι από μισή έως μία ώρα, διάστημα κρίσιμο για τη ζωή του ασθενή, αφού αφορά συνήθως σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά περιστατικά.

Σημειώνεται ακόμη ότι εκτός από τις εφημερίες ετοιμότητας, υπάρχουν οι μικτές εφημερίες, όπου ο γιατρός ειδικότητας ή ο ειδικευόμενος συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του από το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, σε αντίθεση με την ενεργή εφημερία που ξεκινά νωρίς το πρωί και λήγει αργά το μεσημέρι της επομένης.

Η εφημερία ετοιμότητας και η μικτή εφημερία αποζημιώνονται με το 30% και το 60% αντίστοιχα της ενεργούς εφημερίας η αμοιβή της οποίας είναι ανάλογα με το βαθμό του γιατρού και η οποία για ένα Διευθυντή Κλινικής είναι περίπου 100 ευρώ.

Οι εφημερίες

Ειδικότερα το νέο πρόγραμμα εφημεριών στο Αχιλλοπούλειο το οποίο ισχύει από την περασμένη Δευτέρα έχει ως εξής:

Παθολογικές κλινικές: Μεγάλη εφημερία ένας ειδικός σε ενεργό εφημερία, ένας ειδικός σε μικτή καθημερινά και τρεις ειδικευόμενοι σε ενεργό. Μικρή εφημερία (Σαββατοκύριακα. – Κυριακές και αργίες) ένας ειδικός σε μικτή τις καθημερινές και ένας ειδικευόμενος σε ενεργό. Μεγάλη Εφημερία (Σαββατοκύριακα – αργίες) δύο ειδικοί σε ενεργό και τρεις ειδικευόμενοι σε ενεργό.

Παιδιατρική Κλινική: Ένας ειδικός σε ενεργό καθημερινά, 12 εφημερίες ετοιμότητας συνολικά τις καθημερινές από τον Συντονιστή ή από τον εκτελούντα χρέη Συντονιστή και δύο ειδικευόμενοι σε ενεργό. Σαββατοκύριακα και Αργίες ένας ειδικός σε ενεργό και τρεις ειδικευόμενοι σε ενεργό.

Καρδιολογική Κλινική: Ένας ειδικός σε ενεργό καθημερινά, 12 εφημερίες ετοιμότητας συνολικά τις καθημερινές από το Συντονιστή ή από τον εκτελούντα χρέη Συντονιστή και δύο ειδικευόμενοι σε ενεργό. Σαββατοκύριακα και αργίες ένας ειδικός σε ενεργό και δύο ειδικευόμενοι σε ενεργό.

Μαιευτική – Γυναικολογική: Καθημερινές ένας ειδικός σε μικτή καθημερινά, το Σάββατο ένας ειδικός σε ενεργό κα τις Κυριακές και αργίες ένας ειδικός σε ετοιμότητα. Οι ειδικευόμενοι έως επτά ενεργείς εφημερίες πλην Κυριακών.

Γαστρεντερολογικό Τμήμα: Δύο ειδικοί από 15 εφημερίες σε ετοιμότητα.

Νευρολόγοι: Οκτώ εφημερίες μικτές ο κάθε γιατρός.

Χειρουργική Κλινική: Ένας ειδικός σε ενεργό, ένας ειδικός σε μικτή, δύο νευροχειρουργοί από 15 εφημερίες ετοιμότητας και τρεις ειδικευόμενοι σε ενεργό. Σαββατοκύριακα και αργίες. Ένας ειδικός σε ενεργό, ένας ειδικός σε ετοιμότητα και τρεις ειδικευόμενοι σε ενεργό.

Ορθοπαιδική Κλινική: Ένας ειδικός σε μικτή ένας ειδικός σε ετοιμότητα και δύο ειδικευόμενοι σε ενεργό. Σαββατοκύριακα και αργίες ένας ειδικός σε ετοιμότητα και δύο ειδικευόμενοι σε ενεργό

Βιοχημικό: Ένας ειδικός σε ενεργό και ένας ειδικευόμενος σε ενεργό όταν υπάρχει διαφορετικά μπαίνει και δεύτερος ειδικός μέχρι εννιά εφημερίες καθημερινές συνολικά το μήνα σε ενεργό.

Οδοντιατρικό: Δεκαπέντε εφημερίες ετοιμότητας το μήνα στο σύνολο των οδοντιάτρων καθημερινά.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου