ΤΟΠΙΚΑ

Με… λειψές εφορευτικές οι εκλογές

με-λειψές-εφορευτικές-οι-εκλογές-851206

Με αρκετές απουσίες φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου οι εφορευτικές επιτροπές για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών.
Δεκάδες μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που έχουν λάβει την ειδοποίηση για τον ορισμό τους, σπεύδουν καθημερινά στις δικαστικές και νομαρχιακές αρχές, ζητώντας για διαφόρους λόγους την εξαίρεσή τους.
Καμία εξαίρεση ή αντικατάσταση μέλους εφορευτικής επιτροπής, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεν μπορεί να γίνει αυτό το διάστημα και έως την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η εκλογική νομοθεσία, εξαίρεση από μέλος της εφορευτικής επιτροπής μπορεί να ζητήσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μόνο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος την ημέρα των εκλογών, δηλαδή την επόμενη Κυριακή.
Ο δικαστικός αντιπρόσωπος είναι αρμόδιος να κρίνει εάν οι λόγοι που θα προβάλει το μέλος της εφορευτικής επιτροπής είναι επαρκείς για την εξαίρεση και αντικατάστασή του.
Είναι άσκοπο κατά συνέπεια, όπως επισημαίνεται, όσοι έχουν οριστεί μέλη εφορευτικής επιτροπής να απευθύνονται αυτές τις ημέρες είτε στο Πρωτοδικείο Βόλου, είτε στην Εισαγγελία, είτε σε Αστυνομικά Τμήματα.
Στο μεταξύ, από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η επίδοση των ειδοποιητηρίων στους δικαστικούς αντιπροσώπους.
Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.
Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
Μ αυτές τις προϋποθέσεις το συμβούλιο Πρωτοδικών μπορεί να αποκλείσει μέλη που κληρώθηκαν και που τα κρίνει ανεπαρκή για το έργο της εφορευτικής επιτροπής.
Όσοι ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον οποίο διαβιβάζεται από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών αντίγραφο της πράξης του πρωτοδικείου για το διορισμό τους. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντά τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου