ΤΟΠΙΚΑ

Κ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Συνάντηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας

κ-καρταλησ-συνάντηση-με-το-τεχνικό-επι-851206

Επίσκεψη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας πραγματοποίησε ο Αν. Καθηγητής Παν/μιου Κώστας Καρτάλης και υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας όπου έγινε δεκτός από τον Αντιπρόεδρο κ. Κ. Παπαποστόλου, μέλη της Διοικούσας και την Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας κ. Τ. Μπακλατζή. Κατά τη συνάντηση αναγνώστηκε μήνυμα του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Σ. Αναγνώστου (που βρίσκεται στην Κίνα στο πλαίσιο επίσκεψης) προς τον Κ. Καρτάλη.

Κατά τη συζήτηση ο Κώστας Καρτάλης αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης των έργων που εκκρεμούν στη Μαγνησία και επεσήμανε τις καθυστερήσεις που σημειώνονται τόσο στην ολοκλήρωση μείζονων έργων στη Μαγνησία (Περιφερειακός Βόλου, α/δ Αγχιάλου, ανασύσταση ταμιευτήρα Κάρλας) όσο και στη διαδικασία ωρίμανσης νέων έργων ώστε να ενταχθούν στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που θα είναι και το τελευταίο μείζον χρηματοδοτικό πλαίσιο για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη τεχνικού δυναμικού στους Δήμους, γεγονός που δυσκολεύει το έργο τους και περιορίζει τις δυνατότητές τους με αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο Κώστας Καρτάλης αναγνώρισε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου ως συμβούλου της Πολιτείας και σημείωσε ότι στη διάρκεια της Ολυμπιακής προετοιμασίας η συνεργασία ήταν στενή και εποικοδομητική τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα ζήτησε από το Τεχνικό Επιμελητήριο να συνδράμει στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και ειδικότερα στην κατάρτιση εξειδικευμένων σχεδίων για το ορεινό Πήλιο και τις Σποράδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα απομόνωσης και απαιτούν εξειδικευμένες λύσεις. Ο Κώστας Καρτάλης υποστήριξε την άμεση σύνδεση του Βόλου με την Ε-65, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αποδυναμώνεται ο αναπτυξιακός χαρακτήρας τόσο της πόλης, όσο και του λιμανιού της. Υποστήριξε επίσης την αναπτυξιακή δυναμική του α/δ Αγχιάλου, που όμως παραμένει στην αφάνεια, λες και κάποιος φοβάται την ύπαρξή του. Ανέφερε μάλιστα την απορία του για το γεγονός ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα ο Γ. Σουφλιάς αγνοεί το α/δ Αγχιάλου, ενώ αναφέρεται διεξοδικά στα αεροδρόμια Αράξου και Ανδραβίδας που έχουν συμβατά χαρακτηριστικά με αυτά του α/δ Αγχιάλου, αλλά και υποστηρίζει την προώθηση του νέου αερολιμένα Τρίπολης. Στο ίδιο σχέδιο απουσιάζουν από κάθε αναφορά οι Σποράδες, τη στιγμή που όποιες νησιωτικές περιοχές αναφέρονται συνοδεύονται από προτάσεις για ειδικά κίνητρα και μέτρα χωροταξικής τους αναβάθμισης.
Στα θέματα περιβάλλοντος ο Κώστας Καρτάλης υποστήριξε την ανάγκη για μέτρα αντιμετώπισης της αέριας ρύπανσης στο Βόλο αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και κάλεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο να υποστηρίξει σχετικές δράσεις με παράλληλη πίεση για την αλλαγή του ΓΟΚ.
Τέλος, ο Κώστας Καρτάλης υποστήριξε ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων και ότι εκκρεμεί μία γενναία πολιτική στο θέμα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου