ΤΟΠΙΚΑ

Η Νομαρχία δεν είναι χωροφύλακας των ΟΤΑ

η-νομαρχία-δεν-είναι-χωροφύλακας-των-ο-851206

Στη θέληση εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δηλώσουν «παρών» στην προεκλογική διαδικασία –σύνηθες, όπως είπε, φαινόμενο σε προεκλογικές περιόδους- απέδωσε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας την αντίθεση που εκφράστηκε προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από δημάρχους στην προχθεσινή συνεδρίαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Κατά την άποψη του νομάρχη, ο οποίος έδωσε απαντήσεις για το θέμα της συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΜ και της διευθέτησης και του καθαρισμού των ρεμάτων από τους δήμους, οι δήμαρχοι που είχαν πάρει χρίσμα από την κυβερνώσα παράταξη «δεν επέλεξαν την καλύτερη περίοδο για να δηλώσουν αυτή τη διάθεση προσφοράς στην κυβερνώσα παράταξη…»
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ASTRA και στον Γιάννη Αναστασίου, ο κ. Παπατόλιας θέλησε να τους διαβεβαιώσει ότι «η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κάνει παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα, προασπίζοντας το συμφέρον του νομού, δεν το κάνει για να επιτεθεί στο κόμμα της ΝΔ, δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. Το κάνει για να προωθήσει τα μεγάλα θέματα του νομού.
Το ίδιο κάναμε και για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων περιοχών και ζητήσαμε ίση μεταχείριση με τις άλλες περιοχές, το ίδιο κάναμε και για το θέμα των αγροτικών αποζημιώσεων, τις οποίες διεκδικήσαμε και στην αρχή μας χλεύασαν, αλλά στη συνέχεια τις έδωσαν σε ολόκληρη την χώρα.
«Το ίδιο – συμπλήρωσε – θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα για την μαύρη τρύπα των έργων που δεν προχωρούν στο νομό. Θα ζητήσουμε να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και αύριο για την Ε-65, για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, χωρίς διάθεση αντιπολίτευσης προς τον κ. Σουφλιά, αλλά για την προστασία του συμφέροντος της Μαγνησίας».

«Θα τη χρειαστούν τη Νομαρχία»
Τις ίδιες κινήσεις, επισήμανε ο Νομάρχης, «θα τις κάναμε, ακόμη και αν υπήρχε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ας μην έχουν άγχος να δείξουν ότι κάνουν τον καλό σε κάποιους πολιτικούς εκπροσώπους, γιατί θα την χρειαστούν τη Νομαρχία, όπως και εμείς θα χρειαστούμε την ΤΕΔΚ και τους Δήμους, ανεξαρτήτως από το από ποια παράταξη έχουν πάρει χρίσμα οι επικεφαλής τους.
Θα τους χρειαστούμε για να προασπίσουμε από κοινού όλες τις δράσεις που συμβάλλουν στο καλό της Μαγνησίας».
Για το θέμα της διευθέτησης των χειμάρρων σημείωσε ότι στάλθηκαν επιστολές στους Δήμους για να γνωρίσουν τη νομοθεσία και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.
«Αναφέραμε – σημείωσε ο κ. Παπατόλιας – ότι η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας μας έχει γνωρίσει εδώ και αρκετούς μήνες (πέντε μήνες περίπου), ότι για τα ρέματα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων, αρμόδιοι για τον καθαρισμό, τη διευθέτηση και τις πάσης φύσεως παρεμβάσεις είναι οι Δήμοι.
Νομίζω ότι είναι μία σαφής ξεκάθαρη θέση την οποία εξέφρασε η Περιφέρεια, ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις του νόμου. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει και ο Δήμαρχος Σηπιάδος. Δεν θα γίνει η Νομαρχία το πλυντήριο της νομοθεσίας, επειδή κάποιοι μικροί Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οι Δήμοι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά στην πυροπροστασία. Δεν είναι η Νομαρχία ο «χωροφύλακας» των Δήμων, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισημαίνει ποιες είναι οι υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται».

Για την ΑΝΕΜ
Για το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΜ ο νομάρχης σημείωσε πως «δηλώθηκε με ένα απαράδεκτο τρόπο ότι δεν πρέπει να συμβάλλουν οι Δήμοι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, γιατί δήθεν η ΑΝΕΜ καταρρέει και διαλύεται. Αλήθεια από πού συνήγαγε το συμπέρασμα αυτό ο Δήμαρχος Σηπιάδος, μήπως συγχέει τη διάλυση μιας εταιρίας και το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με τις άλλες εταιρίες που ελέγχονται από τη Νομαρχία, μια συγχώνευση που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της εταιρίας αυτής και όχι βεβαίως σε αποδυνάμωση και σε διάλυση;»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου