ΤΟΠΙΚΑ

Ανάπτυξη – μισθωτοί σημειώσατε 1

ανάπτυξη-μισθωτοί-σημειώσατε-1-851206

ε. Η αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων μέσα στο 2006 αφορά κατά 70% στην αύξηση των απασχολούμενων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (20% μερική απασχόληση και 50% προσωρινή απασχόληση).

Τα αιτήματα των Συνδικάτων
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος ζήτησε, στη βάση των ευρημάτων της έκθεσης, να τεθεί η κοινωνική ατζέντα στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι, στη βάση αυτών των ευρημάτων, οι οικονομικές διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ θα επικεντρώνονται σε τέσσερα βασικά σημεία:
1. Αυξήσεις πραγματικών μισθών και ειδικότερα ουσιαστικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.
2. Ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας και επέκταση της διάρκειας χορήγησής του.
3. Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα προς όφελος της μισθωτής εργασίας.
4. Χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων.
Απαντώντας σε ανάλογη έκθεση του ΕΒΕΑ, ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για υπεράσπιση των συμφερόντων των εχόντων και κατεχόντων και για μία ιδεολογική αντίληψη εχθρική προς τον κόσμο της εργασίας.
Σχολιάζοντας την επιστροφή των χρημάτων στο ΤΕΑΔΥ από την J.Ρ. Morgan, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, αλλά υπογράμμισε ότι «αιωρείται ένα πελώριο γιατί» σχετικά με την πληρωμή των τόκων, η οποία κατά το α τρίμηνο πληρώθηκε από το Δημόσιο, ενώ κατά το β τρίμηνο από την τράπεζα.
Η ΓΣΕΕ θα απευθύνει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο σχετικά με το ασφαλιστικό και, όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, θα απαιτήσει απαντήσεις σε προεκλογικό χρόνο.

Το κλίμα αντιπαράθεσης και οι διαφωνούντες
Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ ουσιαστικά αμφισβήτησε τα ευρήματα της έκθεσης, υπογραμμίζοντας ότι η παράταξή του δεν είχε σχετική ενημέρωση και ζητώντας μία νέα πορεία στην επιστημονική τεκμηρίωση των συνδικάτων μακριά από δογματικές προσεγγίσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πουπάκης επιτέθηκε στην τακτική της ΠΑΣΚΕ, κάνοντας λόγο για απόπειρα διχασμού ακόμα και μπροστά στην καταστροφή των πυρκαγιών και για απόπειρα στυγνής κομματικής εκμετάλλευσης. Δήλωσε ότι η παράταξή του θα είναι παρούσα στη ΔΕΘ, αλλά θα συνεχίσει να διεκδικεί ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η «ασύμμετρη απειλή» για το συνδικαλιστικό κίνημα, που δημιουργεί η κομματικοποίηση.
Ο κ. Πουπάκης έθεσε ως κεντρικό ζήτημα την υπεράσπιση των ανέργων και προειδοποίησε ότι στο ασφαλιστικό όποιος επιχειρήσει να παραβιάσει τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και το ύψος των εισφορών, θα βρει τη ΔΑΚΕ απέναντί του. Παρόλα αυτά, κατέληξε, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στη ΓΣΕΕ, υπάρχει ενδεχόμενο να της δείξουν «κόκκινη κάρτα» οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου