ΤΟΠΙΚΑ

Απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο

απευθείας-διαπραγματεύσεις-για-το-κό-851206

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου θα διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Ρώσο εκπρόσωπο της τρόικας των διεθνών διαπραγματευτών, Αλεξάντρ Μπότσαν Χάρτσενκο.
«Στη Βιέννη (όπου η τρόικα είχε την περασμένη εβδομάδα ξεχωριστές επαφές με τις αντιπροσωπείες των Σέρβων και των Κοσοβάρων) καθορίσαμε το πρόγραμμα εργασίας των επόμενων εβδομάδων» είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τρίτη.
Όπως είπε, οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα γίνουν πιθανότατα στις 27 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.
Ο Μπότσαν-Χάρτσενκο δεν απέκλεισε την πιθανότητα το Βελιγράδι να εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο ή τον πρωθυπουργό της Σερβίας. Είπε πάντως ότι το σημαντικότερο όλων δεν είναι το επίπεδο εκπροσώπησης, αλλά η συμφωνία των δύο πλευρών να ξεκινήσουν άμεσο διάλογο στη Νέα Υόρκη.
Ετοιμη «να πάει μακριά» η Σερβία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε την Τρίτη από το Βουκουρέστι ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να πάει πολύ μακριά» και να αποδείξει μεγάλη ευλυγισία σχετικά με το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Παράλληλα, τόνισε ο Β. Γέρεμιτς θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και στην εδαφική ανεξαρτησία της Σερβίας επαναλαμβάνοντας ότι η Σερβία «αντιτίθεται σε κάθε διαμελισμό των εδαφών της».
«Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τους Αλβανούς για το θέμα της αυτονομίας» είπε ο Σέρβος υπουργός και συνέχισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση γιατί «κάθε συναίνεση είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε επιβαλλόμενη λύση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου