ΤΟΠΙΚΑ

Περιττή «φωτιά», σε καμένο τόπο

περιττή-φωτιά-σε-καμένο-τόπο-851206

Ακόμη δεν έσβησαν οι φωτιές που συνεχίζουν να καταστρέφουν τον τόπο και το πολιτικό μας εποικοδόμημα… φλέγεται από άλλους είδους φωτιές.
Πρέπει ή δεν πρέπει να είναι υποψήφια η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Φώφη Γεννηματά;
Αν δεν ήταν τόσο προκλητικά αχρείαστη αυτή η αναζωπύρωση των πολιτικών παθών την ώρα που ο λαός αξιώνει από όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, δεν θα τη σχολίαζα. Αλλά όταν ακούω ξαφνικά για «πραξικόπημα», αναρωτιέμαι αν όσοι τα λένε αυτά τα πιστεύουν.
Αν τον αποκλεισμό τον επέβαλε η κυβέρνηση και όχι ο Άρειος Πάγος, θα ύψωνα φωνή διαμαρτυρίας. Τώρα απλώς λέω πως και η απόφαση του Αρείου Πάγου κακώς εκδόθηκε. Μπορούσε να αφεθεί το θέμα να λυθεί μετεκλογικά από το Εκλογοδικείο, αν υπήρχε ένσταση.
Η ταπεινή μου άποψη είναι πως τα κωλύματα εκλογιμότητας ισχύουν εξίσου για κάθε εκλογική περιφέρεια όπως και για την επικράτεια. Ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ αυτή η κίνηση. Όπως θεωρώ ηθικά απαράδεκτο ότι και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. ανακοινώθηκε ως υποψήφιος ο κ. Χηνοφώτης, ενώ ήταν ακόμη αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι δημοσιογράφοι που έκαναν ρεπορτάζ όταν ψηφιζόταν το Σύνταγμα που εισηγήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γνωρίζουν καλά με ποιο σκεπτικό οι βουλευτές -κυρίως των δύο μεγαλύτερων κομμάτων- πίεζαν να περάσει η διάταξη που αποκλείει την υποψηφιότητα νομαρχών «ακόμη και αν έχουν παραιτηθεί».
Η θέση όλων ήταν ξεκάθαρη: «Γιατί ένας νομάρχης επηρεάζει ολόκληρη την εκλογική περιφέρεια».
Βέβαια όλοι είχαν στο νου τους τον νομάρχη της εκλογικής τους περιφέρειας. Για την περίπτωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου οι υποψήφιοι δεν σταυροθηρούν για τον εαυτό τους, αλλά για το κόμμα τους, δεν είχαν απασχοληθεί. Αλλά αυτό δείχνει την συνήθη προχειρότητα με την οποία νομοθετούν οι εκάστοτε πλειοψηφίες, ακόμη και όταν πρόκειται για το Σύνταγμα.
Αφού δεν σκέφτηκαν αυτή την περίπτωση να την διαχωρίσουν, κακώς τα βάζουν με του δικαστές. Αυτοί παίζουν μουσική με παρτιτούρες που έγραψαν οι πολιτικοί.
Ελπίζω πως έχει σημαντικότερα πράγματα να προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στον Έλληνα πολίτη, πέρα από την Φώφη. Και δεν νομίζω να του κάνει καλό αυτό το «μπουρλότο» για «πραξικοπήματα» και «επιστροφή της παλιάς Δεξιάς».
Προτάσεις θέλουμε από όλους και όχι κοκορομαχίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου