ΤΟΠΙΚΑ

Γρήγορο διορισμό και σταθερή δουλειά

γρήγορο-διορισμό-και-σταθερή-δουλειά-851206

Τη στιγμή της μεγάλης απόφασης για τον επαγγελματικό δρόμο που θα ακολουθήσουν, μετά τον μαραθώνιο των πανελλαδικών εξετάσεων, η «πλάστιγγα» φαίνεται ότι γέρνει προς τη σίγουρη και κυρίως γρήγορη δουλειά για τους 18χρονους.

Τα «λαμπερά» επαγγέλματα, που μπορούν να προσφέρουν υψηλές απολαβές, δεν απουσιάζουν από τις σκέψεις των αποφοίτων του Λυκείου. Ωστόσο, εκείνο που συνεχίζει να κυριαρχεί στις προτιμήσεις τους είναι η κατά τον δυνατόν μικρότερη… διαδρομή μεταξύ της ορκωμοσίας και της έναρξης της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.
Το καλύτερο δε είναι η δουλειά να είναι μόνιμη και που αλλού; Στο Δημόσιο. Η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων, αλλά και των στρατιωτικών σχολών αντικατοπτρίζει την αγωνία των νέων για γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.
Τα Παιδαγωγικά, κλάδος με μεγάλη ζήτηση λόγω του μεγάλου αριθμού απορρόφησης εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια στα ολοήμερα σχολεία, βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των υποψηφίων.
Αμείωτο συνεχίστηκε το ενδιαφέρον τους για τις στρατιωτικές σχολές, τις σχολές της ελληνικής αστυνομίας και άλλες παρεμφερούς αντικειμένου σπουδών.
Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί γύρω από τις επαγγελματικές επιλογές των νέων μετά την ολοκλήρωση της λυκειακής εκπαίδευσης παραμένει αμετάβλητο. Τα ελεύθερα επαγγέλματα, κοινωνικά καταξιωμένα από δεκαετίες, στρέφουν τους υψηλόβαθμους υποψηφίους προς την Ιατρική, τη Νομική και τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών.
Την ίδια στιγμή, όμως, τη δική τους «αίγλη» συνεχίζουν να βιώνουν τα παιδαγωγικά τμήματα και οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, για τις οποίες παρατηρείται αθρόα στόχευση των νέων, οι οποίοι φοβούνται τον πιθανό κορεσμό άλλων επαγγελμάτων.
Τρανή απόδειξη του μεγάλου συναγωνισμού για μία από τις διαθέσιμες για το νέο ακαδημαϊκό έτος θέσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων ήταν η μεγάλη άνοδος των βάσεων στα τμήματα, που «βγάζουν» νηπιαγωγούς, δασκάλους, αλλά και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με… limit up έκλεισε φέτος η βάση στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, από όπου δηλαδή αποφοιτούν νηπιαγωγοί. Η βάση εισαγωγής του τμήματος, με έδρα το Βόλο, «σκαρφάλωσε» κατά 1.454 μόρια επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, φέτος η βάση ήταν 16.932 μόρια, ενώ πέρυσι ο «τελευταίος» έκλεισε την… πόρτα με 14.938 μόρια. Το 2006 η βάση εισαγωγής του τμήματος ήταν αυξημένη κατά 661 μόρια σε σχέση με το 2005.
Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Βόλο. Η βάση του τμήματος ήταν φέτος 14.569 (13.344 πέρυσι) και σημείωσε αύξηση κατά 1.225 μόρια.
Στην ίδια ανοδική διαδρομή των βάσεων εισαγωγής κινήθηκαν το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης με +555 μόρια (17.829 φέτος, 17.274 πέρυσι) και το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής με + 767 μόρια (16.746 φέτος, 15.979 πέρυσι).
Το 2006 οι βάσεις εισαγωγής για τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είχαν «κλειδώσει» πάλι με αύξηση. Συγκεκριμένα, για το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης είχε αυξηθεί κατά 424 μόρια συγκριτικά με το 2005, για το Ειδικής Αγωγής κατά 688 μόρια επιπλέον και για το ΙΑΚΑ κατά 575 μόρια περισσότερα.
Βαρύτητα στην επιλογή των νέων πλέον φοιτητών των Παιδαγωγικών Τμημάτων έχει αποτελέσει η γρήγορη πρόσβασή τους μετά την αποφοίτηση στη δημόσια εκπαίδευση, λόγω των ολοήμερων σχολείων, που απορροφούν άμεσα τους εκπαιδευτικούς.
Έτσι, τα τμήματα, από τα οποία αποφοιτούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έχουν μετατραπεί ως από τα πλέον ελκυστικά και δημοφιλή για τους 18χρονους.

Συνωστισμός για την ΕΛ.ΑΣ.
Αυξημένο καταγράφηκε και φέτος το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τις Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης αποτέλεσαν οι αιτήσεις των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τα ειδικά μαθήματα, στα οποία εξετάστηκαν προκειμένου να εισαχθούν στις συγκεκριμένες σχολές.
Στη Μαγνησία, και φέτος ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων συμμετείχε στις ειδικές κατατακτήριες εξετάσεις. Συγκε

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου