Τρέχουν σε ιδιώτες για να υπολογίσουν τη σύνταξη

Τελευταία ενημέρωση: 2012-08-23, 11:00:12
Τρέχουν σε ιδιώτες για να  υπολογίσουν τη σύνταξη

Τρέχουν… σε ιδιώτες προκειμένου να υπολογίσουν τη σύνταξή τους. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις μόλις φτάνουν μπροστά στο γκισέ του ΙΚΑ και στην αρμόδια υπηρεσία διαπιστώνονται λάθη που προκαλούν απόγνωση… με αποτέλεσμα η διαδικασία κυρίως της καταμέτρησης και του υπολογισμού της σύνταξης να ξεκινά από την αρχή…

Για το θέμα έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων το ΕΚΒ που φέρεται να έχει θέσει το όλο ζήτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ, ενώ παράλληλα αυτό που επισημαίνεται είναι ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και από τους εργαζόμενους που αντί να επιλέξουν την ορθόδοξη οδό επιλέγουν μέσω… ιδιωτικών γραφείων να ενημερωθούν για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα!!!

Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι μεγάλη μερίδα εργαζομένων ειδικά από τον ιδιωτικό τομέα επιλέγει τη συνεργασία με γραφεία που διατηρούν πρώην υπάλληλοι του ΙΚΑ που έχουν συνταξιοδοτηθεί, προκειμένου έναντι πληρωμής φυσικά, να υπολογιστούν τα συντάξιμα χρόνια αλλά και το ποσό που αναλογεί στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ορισμένοι μάλιστα έχοντας την εντύπωση ότι μέσω αυτής της επιλογής θα ολοκληρώσουν πιο γρήγορα τη διαδικασία, σπεύδουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του τοπικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ, την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα και όταν ακόμη διαπιστωθούν λάθη ή ελλείψεις στα δικαιολογητικά τους, να είναι υποχρεωμένοι εξαρχής να επαναλάβουν την όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ» δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εν δυνάμει συνταξιούχων που υποχρεώθηκαν να φτιάξουν χαρτιά από την αρχή ή που ανακάλυψαν στην πορεία ότι οι υπολογισμοί που είχαν γίνει ήταν ασαφείς αφού δεν είχαν ληφθεί υπόψη συγκεκριμένοι παράμετροι και διατάξεις των ασφαλιστικών νόμων.

Έχοντας γίνει αποδέκτης αρκετών αναφορών το Εργατικό Κέντρο Βόλου έθεσε το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του τοπικού ΙΚΑ., υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να επισημαίνεται προς τους ασφαλισμένους, ότι η μόνη αρμόδια αρχή για να φέρει εις πέρας τη διαδικασία υπολογισμού και κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι το ασφαλιστικό ταμείο, προκειμένου να μην υφίστανται αφενός ταλαιπωρία οι ασφαλισμένοι και αφετέρου να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και προβλήματα ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως οι συντάξεις.

«Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί ένας εργαζόμενος που έχει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα είναι συγκεκριμένη. Υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να ενημερώσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο για αυτό. Είναι άτοπο και παράλληλα εκτός κάθε λογικής να επιλέγονται ιδιώτες για αυτό όταν μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ εντόπισαν ελλείψεις οι οποίες έπρεπε να διορθωθούν ώστε ο δικαιούχος να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στην πορεία» υπογραμμίζεται από το ΕΚΒ που αναμένεται σε αυτό το θέμα να κάνει και νέα παρέμβαση άμεσα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
9
=