ΤΟΠΙΚΑ

Ευρώ με το… τσουβάλι στο Ταμιευτήριο

ευρώ-με-το-τσουβάλι-στο-ταμιευτήριο-851206

Τα υποκαταστήματα των τραπεζών, παρά την ανακοίνωση του υπουργείου ότι θα καταβάλουν προκαταβολές αποζημιώσεων στους δικαιούχους, δεν εξυπηρετούσαν χθες πυροπαθείς.
Μόνο σε μία περίπτωση αγρότης έλαβε χθες από την Αγροτική Τράπεζα ποσό 3.000 ευρώ, με την επισήμανση να μην ξοδέψει τα χρήματα που έλαβε έως ότου υπάρξουν οι απαιτούμενες εγγυήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες φοβούνται για απώλεια χρημάτων από τη διαδικασία που ακολουθείται –συμπλήρωση μιας αίτησης- και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την πληρωμή προκαταβολών σε πυροπαθείς, αναμένοντας μετά την εγκύκλιο τις αναλυτικές καταστάσεις των δικαιούχων, ώστε να είναι βέβαιες ότι δεν θα… ψάχνουν αργότερα τα χρηματικά ποσά.
Χθες, σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλής μίλησε για αρρυθμίες, επισημαίνοντας ότι παρότι εξαγγέλθηκαν τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των πυροπαθών και η επέκτασή τους σε όλους τους πυρόπληκτους νομούς, η καταβολή δεν ξεκίνησε από τις δύο τράπεζες, δημιουργώντας συνωστισμό και ταλαιπωρία των δικαιούχων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το υποκατάστημα του Ταμιευτηρίου κατακλύστηκε από νωρίς το πρωί από δεκάδες πυρόπληκτους της Μαγνησίας.
Για την καταβολή των χρημάτων αρκεί η συμπλήρωση μιας υπεύθυνης δήλωσης, την οποία οι δικαιούχοι έβρισκαν στο Ταμιευτήριο, η αστυνομική ταυτότητα και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που βρέθηκαν στο μένος της πύρινης λαίλαπας.
Ποσό 3.000 ευρώ δίνεται σε όσους έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά σε καλλιέργειες ή Ι.Χ. αυτοκίνητα, έως 10.000 ευρώ λαμβάνουν κάτοικοι των περιοχών για καταστροφές σε ακίνητη περιουσία και οικοσκευή, ενώ στους πολύτεκνους χορηγείται επιπλέον ποσό 1.000 ευρώ, όπως και στις οικογένειες με άτομο με ειδικές ανάγκες.
Σύμφωνα με υπαλλήλους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Βόλο, με εξαίρετη τον συνωστισμό των πυροπαθών, δεν σημειώθηκαν προβλήματα ως προς τη διαδικασία καταβολής των χρημάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου