ΤΟΠΙΚΑ

Θερμή φάση διέρχεται το κουρδικό πρόβλημα

θερμή-φάση-διέρχεται-το-κουρδικό-πρόβ-851206

Σε ιδιαίτερα θερμή περίοδο για το Κουρδικό επισκέπτεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ την Ουάσινγκτον, ζητώντας σαφή στήριξη και έμπρακτη συνεργασία για την εξάρθρωση του PKK.
Μεταξύ των θεμάτων που θα εξετασθούν είναι επίσης οι διμερείς σχέσεις, υπό το πρίσμα του αυξανόμενου αντιαμερικανισμού στην Τουρκία, καθώς και το Κυπριακό, το οποίο ο Αμπντουλάχ θα συζητήσει σε βάθος και με το νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα συναντηθεί αργότερα τη Δευτέρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι και την Τρίτη με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τζορτζ Ο.Μπους, Στίβεν Χάντλεϊ. Θα ζητήσει από τους συνομιλητές του σαφή στήριξη και έμπρακτη συνεργασία για την εξάρθρωση του ΡΚΚ.

Στο πλαίσιο αυτό η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι αναζητεί το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον για να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ και να πλήξει τους Κούρδους αντάρτες, κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ αρνούνται να συναινέσουν.

Η Τουρκία δεν κρύβει τη βαθιά ανησυχία της για τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και τον «κίνδυνο» που θεωρεί ότι εγκυμονεί η περαιτέρω αυτονόμηση του κουρδικού τμήματος του Ιράκ και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Κιρκούκ. Βρίσκεται δε σε δύσκολη θέση, καθώς η Ουάσιγκτον δεν δείχνει διατεθειμένη να θυσιάσει τη στενή συνεργασία που έχει με τους Κούρδους του Ιράκ, που αποτελούν πλέον τους στενότερους συμμάχους της στην ευρύτερη περιοχή.

Το κουρδικό ζήτημα εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση, καθώς στος τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπεται η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με το οποίο οι Κούρδοι αναμένεται να ανακηρύξουν το Κιρκούκ πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής τους. Η Αγκυρα αντιτίθεται σε αυτή την εξέλιξη και ζητεί από την Ουάσιγκτον να παρέμβει για να αναβληθεί το δημοψήφισμα.

Για ευνόητους λόγους το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την αναχώρηση Γκιούλ, την αμερικανική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ο οποίος θα γίνει δεκτός και απο τον αντιπρόεδρο Τσένι, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, τον Στ.Χάντλεϊ, και τον ομόλογό του, στρατηγό Πέις.
Σε ό,τι αφορά την αποτροπή αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ γνωρίζει ότι είναι ένα μέτωπο όπου έχει τη συμπαράσταση της κυβέρνησης Μπους, γι αυτό οι προσπάθειές του θα στραφούν προς το Κογκρέσο όπου θα έχει συναντήσεις με γερουσιαστές και βουλευτές και των δυο κομμάτων.
Στην «επίθεση ενημέρωσης» που θα εξαπολύσει προς τους Αμερικανούς νομοθέτες θα έχει λίγες ημέρες αργότερα τη συμπαράσταση και μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο για επαφές με Αμερικανούς συναδέλφους τους και εκπροσώπους του τουρκικού λόμπι.
Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ θα συζητήσει με την κυβέρνηση Μπους και την ευρύτερη πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς η αμερικανική πλευρά δυσφορεί για την αύξηση του αντιαμερικανισμού στην Τουρκία και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Ερντογάν για ελλειπή αντίδραση και ενίοτε ενθάρρυνση του φαινομένου, με στόχο την εσωτερική κατανάλωση.
Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ο αντιαμερικανισμός οφείλεται σε ενέργειες των ΗΠΑ, όπως η εισβολή στο Ιράκ και η άρνηση παροχής έμπρακτης στήριξης για την εξάρθρωση του PKK.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου