ΤΟΠΙΚΑ

Φωτιά και λαύρα η τιμή της βενζίνης

φωτιά-και-λαύρα-η-τιμή-της-βενζίνης-212466

Νέα ρεκόρ καταγράφονται στα πρατήρια της Μαγνησίας

Φλερτάρει έντονα πλέον με τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια της Μαγνησίας. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν τάσεις αποκλιμάκωσης των τιμών, από χθες οι νέες παραλαβές των πρατηριούχων είναι φωτιά και λαύρα.

Στη χερσαία Μαγνησία, σε πολλά βενζινάδικα η τιμή της αμόλυβδης πωλείται σήμερα στο 1,870 ευρώ, ενώ στα πρατήρια με τις φθηνότερες τιμές δεν πέφτει κάτω, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, από το 1,840 ευρώ. Στα νησιά των Βορείων Σποράδων, οι τιμές των καυσίμων έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αφού σχεδόν στο σύνολό τους ξεπερνούν το 1,900 ευρώ.

Πέρα από τους καταναλωτές, έντονα προβληματισμένοι είναι και οι βενζινοπώλες του νομού Μαγνησίας, οι οποίοι βλέποντας τα τιμολόγια παραλαβής από τα διυλιστήρια το τελευταίο διήμερο, έχασαν κυριολεκτικά το χρώμα τους, αφού οι τιμές χονδρικής κυμάνθηκαν για την αμόλυβδη βενζίνη από 1,730 έως και 1,750 ευρώ!

Η ξέφρενη κούρσα στις τιμές των καυσίμων έχει περιορίσει αισθητά την κατανάλωση, καθώς όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας Αγγελος Τσαβές, ο «μέσος όρος διέλευσης για το 2012 από τα πρατήρια του νομού Μαγνησίας διαμορφώνεται στα 7 ευρώ!», πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης για κάθε όχημα που περνά από το πρατήριο, είτε είναι δίτροχο, είτε τετράτροχο είναι τα 7 ευρώ. Δηλαδή, αν περάσουν 1.000 οχήματα ο τζίρος θα είναι 7.000 ευρώ και το κέρδος του πρατηριούχου από 70 έως 80 ευρώ.

«Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο οι οδηγοί να ζητούν βενζίνη μέχρι… την επόμενη γωνία, γεμίζοντας καύσιμα αξίας 5 ή το πολύ 10 ευρώ. Σπανίως πλέον βλέπουμε 50ευρω, ενώ έχουμε ξεχάσει τη φράση «φουλάρισέ το»», σημειώνει χαρακτηριστικά γνωστός ιδιοκτήτης πρατηρίου στο Βόλο.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας εκτιμά ότι «οι τάσεις αύξησης των τιμών θα συνεχιστούν εξαιτίας και της διολίσθησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι παλιότερα με 110 δολάρια διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου οι τιμές ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις σημερινές, που η διεθνής τιμή του πετρελαίου είναι περίπου 90 δολάρια το βαρέλι, μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια», σημειώνει ο κ. Τσαβές, ο οποίος ταυτόχρονα εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου, λέγοντας: «Θα μείνουν ελάχιστα πρατήρια. Με την άνοδο των τιμών και τη ραγδαία μείωση της κατανάλωσης, η δουλειά μας καθίσταται ασύμφορη και ζημιογόνος.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου