ΤΟΠΙΚΑ

Hρεμία μετά τις ταραχές στο παζάρι του Βόλου

hρεμία-μετά-τις-ταραχές-στο-παζάρι-του-β-215308

Μετά από διήμερο αλαλούμ, ο δήμος Βόλου ανακοίνωσε ότι δεν προκλήθηκε καμία δυσλειτουργία

Ομαλοποιήθηκε, όπως όλα έδειχναν χθες, η κατάσταση στο παζάρι του Βόλου, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο του, τις καταγγελίες για επινοικιάσεις και όσα ειπώθηκαν περί «συνεννοήσεων» μεταξύ του αντιδημάρχου Γ. Καουνά και του προέδρου των μικροπωλητών Χρ. Μωυσίδη.

Μάλιστα προχθές το βράδυ οι μικροέμποροι περίμεναν να αποχωρήσουν από το χώρο η Δημοτική Αστυνομία, η Ασφάλεια και το ΣΔΟΕ, για να ανοίξουν τις παράγκες τους. Χθες το παζάρι λειτούργησε κανονικά χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Το λόγο πλέον για όσα δημιουργήθηκαν γύρω από τη λειτουργία του παζαριού, θα λάβει ο Εισαγγελέας, όπου κατευθύνθηκαν οι καταγγελίες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Μετά την προχθεσινή υπολειτουργία του παζαριού του Βόλου, τους συνεχείς ελέγχους, τις αντεγκλήσεις και τις έντονες αντιδράσεις των μικροπωλητών η Δημοτική Αρχή έδωσε απάντηση σε όσα συνέβησαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν προκλήθηκε καμία δυσλειτουργία στην Εμποροπανήγυρη από την Κανονιστική: «Δεν προκλήθηκε, λοιπόν, καμία δυσλειτουργία της Εμποροπανήγυρης από την Κανονιστική. Πολύ περισσότερο, μόνο «προχειρότητα και ανοργανωσιά» δεν αποδείχθηκε, εις πείσμα όσων, για τους δικούς τους λόγους, δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν τα «αισθήματά» τους απέναντι στη Δημοτική Αρχή», τόνισε.

Η Δημοτική Αρχή, εμμένει ουσιαστικά με την ανακοίνωσή της, στις διαδικασίες διαφάνειας και νομιμότητας που ακολουθήθηκαν, προκειμένου να διοργανωθεί το παζάρι του Βόλου, αρνούμενη κατηγορηματικά όσα επικαλούνται κάποιοι, για «συμφωνίες».

Αναφερόμενη η δημοτική αρχή στην αναστάτωση που προκλήθηκε προχθές το βράδυ τονίζει ότι αυτή οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην επιμονή της Δημοτικής Αρχής να τηρηθεί πιστά ο όρος της Κανονιστικής που αφορά στην ύπαρξη των νομιμοποιητικών εγγράφων, προκειμένου να έχει κάποιος ενδιαφερόμενος το δικαίωμα της συμμετοχής, και συγκεκριμένα της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Όπως επίσης και στη διενέργεια ελέγχων εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων για τη διαφύλαξη της νομιμότητας.

H ανακοίνωση αναφέρεται και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι να λειτουργήσει το παζάρι: «Τρεις εκπρόσωποι σωματείων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις Εμποροπανηγύρεις, μετά την ενημέρωσή τους από την αρμόδια Υπηρεσία ότι δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές αιτήσεις συμμετοχής χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, καθώς και την ενημέρωσή τους για τις διαδικασίες ελέγχων που θα ακολουθούσαν, αναχώρησαν ήρεμα, δηλώνοντας την αδυναμία των μελών τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, με εξαίρεση τον ένα από αυτούς, ο οποίος εκτόξευσε προσβολές και ύβρεις.

Δηλώσαμε εξαρχής ότι ο παραπάνω όρος είναι απαραβίαστος, με την πεποίθηση ότι -ειδικά στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, όπου οι επαγγελματίες προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους, αγωνιζόμενοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα ταμεία και το δημόσιο, και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι υφίστανται συνεχείς περικοπές των αποδοχών τους, ενώ το κράτος βουλιάζει από την ανυπαρξία εσόδων- έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη νομιμότητα και τη διαφάνεια και να μην επιτρέψουμε κάποιοι να κερδοσκοπούν εις βάρος του Δημοσίου, και μάλιστα σε ένα δημοτικό χώρο».

Οσον αφορά στην επινοικίαση των περιπτέρων στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: «Όσο για την επινοικίαση περιπτέρων, μία παράνομη διαδικασία, σύμφωνα με την Κανονιστική, προφανώς και δε φέρει καμία ευθύνη ο Δήμος, καθώς φαίνεται πως έγινε μεταξύ κάποιων κατόχων νόμιμων αδειών συμμετοχής και άλλων οι οποίοι δεν είχαν τη νόμιμη δυνατότητα και οι οποίοι, με τη σειρά τους, φαίνεται να τα επινοικίασαν σε τρίτους.

Προκειμένου, δε, να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση των προσώπων και η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων, κρατούν τα περίπτερα κλειστά κατά τη διάρκεια των καθημερινών ελέγχων από τα αρμόδια όργανα. Δεν μπορούν, λοιπόν, αυτοί που παράνομα επιμένουν να συμμετέχουν στην Εμποροπανήγυρη, να εκτοξεύουν απειλές, να παρουσιάζονται ως εξαπατημένοι και αδικημένοι, να μιλούν για απώλεια εσόδων, να απαιτούν με θρασύτητα να μη γίνονται έλεγχοι και να διαμαρτύρονται δήθεν για τα χρήματα που έδωσαν, διότι δεν τα έδωσαν στο Δήμο και δεν έχουν άδεια συμμετοχής από το Δήμο.

Άλλωστε, ήταν πολλοί οι επαγγελματίες που, επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, προτίμησαν να μη συμμετάσχουν. Ούτε, πολύ περισσότερο, μπορούν να επικαλούνται οποιεσδήποτε «συμφωνίες», όταν για τους δικαιούχους των αδειών και τον αριθμό που ο καθένας θα ελάμβανε, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στο φως της ημέρας, με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα».

Στο τέλος της ανακοίνωσης τονίζεται ότι «η Δημοτική Αρχή, όσο κι αν αυτό «ξενίζει» κάποιους, παραμένει σταθερή στους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε εξαρχής και δημοσιοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο, όσον αφορά στη λειτουργία της Εμποροπανήγυρης. Φυσικά είχαμε πλήρη επίγνωση πως, όταν αποφασίζαμε να χαλάσουμε «συνήθειες» δεκαετιών, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις».

«Συνεχίζουμε κανονικά»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Χρήστος Μωυσίδης ενημέρωνε ότι προχθές το βράδυ οι μικροπωλητές περίμεναν την αποχώρηση από το σημείο της Δημοτικής Αστυνομίας, της Ασφάλειας και του ΣΔΟΕ για να ανοίξουν τις παράγκες τους. «Είχαμε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μας ενοχλήσει κανείς και έτσι αποφασίσαμε να ανοίξουμε. Το παζάρι συνεχίζεται πλέον κανονικά. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι από την αναστάτωση που δημιουργήθηκε χάσαμε χρήματα», επεσήμανε ο κ. Μωυσίδης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου