ΤΟΠΙΚΑ

Πρόεδρο ισλαμιστή απέκτησε η Τουρκία

πρόεδρο-ισλαμιστή-απέκτησε-η-τουρκία-851206

Ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας με ισλαμιστικές καταβολές είναι από χθες ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Όπως ήταν αναμενόμενο, εξελέγη με 339 ψήφους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα, ο Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και ο Χουσεΐν Ταϊφούν Ιτσλί του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς απέσπασαν 70 και 13 ψήφους αντίστοιχα.
Στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες -στις 20 και 24 Αυγούστου- ο Γκιουλ είχε εξασφαλίσει 340 και 337 ψήφους.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ορκωμοσία το απόγευμα χθες δεσμεύτηκε να διατηρήσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με τις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ.
Από την ορκωμοσία απουσίαζε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, ο πρόεδρος της χώρας είναι και Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δηλώσεις για την εκλογή
Συγχαρητήρια στον Αμπ. Γκιουλ απέστειλε μετά την εκλογή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι η εκλογή του στο ύπατο αξίωμα θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας του να ενταχτεί στην ΕΕ.
«Παρέχει (σσ. η εκλογή) την ευκαιρία να δώσει νέα, άμεση και θετική ορμή στην διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω τις προόδου σε κρίσιμους τομείς» αναφέρει ο κ. Μπαρόζο στη δήλωσή του.
Σε παρόμοια κλίμα ήταν η δήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο χαιρέτησε την εκλογή Γκιουλ δηλώνοντας ότι ο νέος πρόεδρος θα φέρει εγγύτερα τη χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει το ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, εκτιμά σε δήλωσή της ότι η εκλογή του Γκιουλ δεν μπορεί να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό γιατί το ζήτημα «βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού στρατού».
Η κ. Μαρκουλλή επισημαίνει ακόμη ότι προκαλεί ανησυχία η παρέμβαση, έστω και λεκτική, από τον τουρκικό στρατό για την εκλογή Γκιουλ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου