ΤΟΠΙΚΑ

Εκλεισε κακήν κακώς το παζάρι!

εκλεισε-κακήν-κακώς-το-παζάρι-216543

Τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής ξεκίνησε κανονικά η λειτουργία του παζαριού στο Βόλο ωστόσο χθες υπολειτουργούσε, αφού οι παράγκες στην πλειοψηφία τους ήταν κλειστές, υπό τον φόβο ότι αν ανοίξουν θα πληρώσουν υψηλά πρόστιμα και με τους ίδιους τους μικροπωλητές να υποστηρίζουν πως είχαν έρθει εξαρχής σε συμφωνία με τον Δήμο Βόλου, να νοικιαστούν 86 παράγκες σε 15 άτομα, αφού μόνα αυτά τα 15 πληρούσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το αποτέλεσμα ήταν, οι παράγκες στην πλειοψηφία τους να μένουν κλειστές, οι νόμιμοι μικροπωλητές να μην μπορούν να δουλέψουν αλλά και ο κόσμος να αντικρίζει ένα παζάρι υπό διάλυση και να φεύγει από το χώρο.

Συγκεκριμένα χθες το απόγευμα μετά από ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών κ. Χρήστος Μωυσίδης ότι στο χώρο του παζαριού θα πήγαιναν να πραγματοποιήσουν και πάλι ελέγχους κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας, της Ασφάλειας αλλά και του ΣΔΟΕ, πήρε την πρωτοβουλία μαζί με τους υπόλοιπους μικροπωλητές να κλείσουν τις παράγκες τους και να τις ανοίξουν μόνο αν έρθει στο σημείο κάποιος αρμόδιος του Δήμου Βόλου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι μικροπωλητές δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα τους ούτε ο Δήμαρχους Βόλου κ. Σκοτινιώτης ούτε ο αντιδήμαρχος κ. Καουνάς προκειμένου να τους ρωτήσουν αν πρέπει να δουλέψουν ή όχι.

Υπήρχε συμφωνία με το Δήμο Βόλου

Όπως αναφέρει ο κ. Μωυσίδης λίγες ημέρες πριν την έναρξη του παζαριού ενημερώθηκε από τον Δήμο Βόλου, προκειμένου να βοηθήσει στην διοργάνωση του παζαριού : «Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του παζαριού ο Δήμος είχε νοικιάσει μόνο δύο παράγκες στο χώρο. Έτσι με κάλεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καουνάς να συζητήσουμε προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Συγκεκριμένα μου ζήτησε να βοηθήσω για να διοργανωθεί το παζάρι με τον τρόπο που μου υπέδειξε. Από την πλευρά μου κάλεσα όλους τους μικροπωλητές που γνώριζα από την Ελλάδα για να έρθουν να συμμετάσχουν στο παζάρι αλλά διαπιστώσαμε ότι κανένας δεν πληρούσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Έτσι από τον Δήμο μου πρότειναν να βρω τουλάχιστον τα «καθαρότερα» μέλη, τα οποία θα έπαιρναν στο όνομα τους 10 με 11 παράγκες ενώ η κανονιστική έλεγε ότι κάθε μικροπωλητής έχει δικαίωμα να νοικιάσει μέχρι 4 παράγκες! Για ότι έγινε είχε πλήρη γνώση ο Δήμος Βόλου, αφού ο ίδιος μας παρότρυνε για αυτό», δηλώνει με έμφαση ο κ. Μωυσίδης.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ο κ. Μωυσίδης συνεννοήθηκαν με τον κ. Καουνά να προχωρήσουν στην παραπάνω ενέργεια με την διαβεβαίωση ότι στην πορεία όλοι οι μικροπωλητές θα έπαιρναν κανονικά άδεια.

«Αποφασίσαμε λοιπόν να δώσουμε παράγκες σε άτομα που είναι μεν νόμιμα αλλά δεν είχαν προλάβει να καταθέσουν τα χαρτιά τους με την διαβεβαίωση ότι μετά θα παίρναμε την άδεια. Έχουν πληρώσει όλοι οι μικροπωλητές τα πάντα, δεν χρωστάνε ούτε ένα ευρώ στο Δήμο.

Έτσι κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις ξεκινήσαμε να δουλεύουμε κανονικά Κυριακή, Σάββατο και Δευτέρα, ωστόσο την Τρίτη ήρθε στο παζάρι κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας μαζί με τον αντιδήμαρχο Τσαμπάζη, προκειμένου να γίνει σε κάθε πάγκο ταυτοποίηση ονομάτων και αδειών. Όπως ήταν λογικό η Δημοτική Αστυνομία μας έβρισκε παράνομους και μας έβαζε πρόστιμο 2.000 ευρώ για κάθε φορά που θα εντοπίζεται παράνομος μικροπωλητής στο χώρο».

Εισέπραξε κανονικά τα μισθώματα ο Δήμος

Μεταξύ άλλων ο κ. Μωυσίδης αναφέρει και τα εξής: «εφόσον λένε ότι είμαστε παράνομοι γιατί ο Δήμος δέχθηκε τα παράνομα χρήματα. Παράλληλα προσπαθώ εδώ και τρείς ημέρες με μηνύματα να επικοινωνήσω με τον αντιδήμαρχο Καουνά για να βρεθεί μια λύση, και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τον απείλησα».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του κ. Μωισίδη, κ. Αλέξανδρος Γεωργούλας επισημαίνει : «Ο Δήμος ήθελε να διοργανώσει το παζάρι και έτσι κάλεσαν τον κ. Μωυσίδη να τους διοργανώσει το παζάρι, ωστόσο χρειάστηκαν τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία οι μικροπωλητές δεν είχαν αφού οι περισσότεροι από αυτούς χρωστάνε σε (Εφορία, ΤΕΒΕ κτλ),από εκεί και πέρα όμως το παζάρι έπρεπε να ανοίξει γιατί ο Δήμος το είχε ανακοινώσει.

Στη συνέχεια προσφέρθηκε ο κ. Καουνάς και φώναξε τον κ. Μωυσίδη και κανόνισαν να δώσουν τις άδειες σε 15 άτομα και οι υπόλοιποι να δουλέψουν παράνομα! Στην πορεία αφού συμφώνησαν οι άνθρωποι πλήρωσαν στο δήμο 19.600 ευρώ. Ο δήμος εισέπραξε αυτά τα 19.600 ευρώ και στη συνέχεια ήρθε να κάνει ελέγχους και να επιβάλει τεράστια πρόστιμα. Παράγοντες του Δήμου διαδίδουν ότι είμαστε παράνομοι και ότι πρέπει να πληρώσουμε πρόστιμο. Στην ουσία όμως η παρανομία ξεκίνησε από το Δήμο, έχει στα χέρια του 15 άδειες για να κάνει ένα παζάρι 150 θέσεων» καταλήγει ο κ. Γεωργούλας.

Ζητούν επιστροφή των χρημάτων τους

Να της επιστραφούν τα χρήματα που έδωσε στο Δήμο Βόλου περιμένει η κ. Θωμαής Καραγιώργη, η οποία επισημαίνει ότι δεν μπορεί να δουλέψει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί : «Αυτή την στιγμή σε 15 άτομα αντιστοιχούν από περίπου 11 παράγκες ενώ η κανονιστική λέει ότι κάθε άτομο δικαιούται μέχρι 4 παράγκες. Αυτό το γνώριζε ο δήμος και το είχαμε συμφωνήσει».

Θύμα απάτης από το Δήμο Βόλου, τονίζει ότι έπεσε ο κ.Στέφανος Μάμαλης, μικροπωλητής :«Μας είπαν ότι είμαστε παράνομοι, αφού είχαμε συμφωνήσει από την αρχή αυτήν την κατάσταση. Φταίει ο Δήμαρχος που έστησε το παζάρι. Αφού έβλεπε ότι δεν ήταν σε θέση για κάτι τέτοιο. Αυτή την στιγμή είμαστε θύματα απάτης».

Την πληρώνουν και οι συνεπέστατοι

Ο πιο αδικημένος του παζαριού αισθάνεται από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μπομπότης, μικροπωλητής ο οποίος τονίζει ότι είναι σε όλα νόμιμος απλά δεν μπορεί να δουλέψει γιατί επικρατεί μπάχαλο «Πιστεύω ότι εγώ και άλλοι πέντε που είμαστε σε όλα νόμιμοι είμαστε οι πιο αδικημένοι αφού δεν μπορούμε να δουλέψουμε επειδή επικρατεί αυτό το μπάχαλο. Αυτήν την στιγμή αν το παζάρι δεν λειτουργήσει , κανείς δεν μας διασφαλίζει ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω».

Τέλος ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας κ. Βαλάντης Πανταζής δήλωσε «ότι από την αρχή της εβδομάδας πραγματοποιούμε έλεγχους στο παζάρι, είναι προφανές ότι όσοι κλείνουν τους πάγκους τους είναι παράνομοι και δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όσοι έχουν τα νόμιμα έγγραφα λειτουργούν κανονικά. Οι παράγκες είναι γύρω στις 100 και αυτή την στιγμή είναι μόνο 10 ανοιχτές. Η αστυνομία από την πλευρά της συνδράμει στο έργο της». Ωστόσο δεν μπόρεσε να εξηγήσει πως μέσα σ’ αυτή την έκρυθμη κατάσταση μπορούν να εργαστούν και οι πιο συνεπείς μικροπωλητές.

Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου