ΤΟΠΙΚΑ

Σβήνουν φωτιές με μισθούς πείνας…

σβήνουν-φωτιές-με-μισθούς-πείνας-851206

Με μισθούς πείνας (650-850 ευρώ) ζουν οι 5.500 περίπου συμβασιούχοι πυροσβέστες, οι οποίοι σχεδόν σε κάθε πυρκαγιά παίζουν “κορόνα –γράμματα” τη ζωή τους, με σκοπό να προφυλάξουν ζωές αλλά και περιουσίες συνανθρώπων τους. Ωστόσο αυτό που λαμβάνουν είναι αχαριστία τόσο από τους ίδιους τους πολίτες, όσο δυστυχώς και από την Πολιτεία…
«Μας κυνηγούν και μας φωνάζουν» δηλώνει αποκλειστικά στον «Τ» ο πρόεδρος των 192 συμβασιούχων πυροσβεστών του νομού Μαγνησίας κ. Βασίλης Μπαλλάς, αναφερόμενος σε κατοίκους περιοχών που επλήγησαν από φωτιές. «Αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο» λέει με πικρία, ενθυμούμενος περιπτώσεις όπου η ευθύνη, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, βάραινε πάντα τους πυροσβέστες. «Είναι αδιανόητο ν΄ ακούμε από τον κόσμο ότι φταίνε πάντα οι πυροσβέστες. Κινδυνεύουν οι ζωές μας, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και όμως ακούμε τα εξ αμάξης από τον απλό κόσμο».
Η αγανάκτηση και η πικρία ζωγραφισμένη με κάθε λεπτομέρεια στο πρόσωπό του, την ίδια στιγμή που εκφράζει μια απορία χιλιάδων συναδέλφων του. «Είμαστε συμβασιούχοι. Ακούσαμε πολλές υποσχέσεις, μα δεν μονιμοποιηθήκαμε. Δηλαδή ως συμβασιούχοι είμαστε καλοί, ως μόνιμοι όχι; Αυτή είναι η απορία μας, στην οποία δεν έχει απαντήσει κανένας ακόμη αρμόδιος. Μπορώ να πω όμως ότι ο μόνος υπουργός που πραγματικά μας βοήθησε μέχρι σήμερα ήταν ο Πολύδωρας και τον ευχαριστούμε γι΄ αυτό, καθώς από τον Ιούλιο ανανέωσε τις συμβάσεις μας για 5 ακόμη χρόνια με οχτάμηνες και όχι τετράμηνες πλέον συμβάσεις. Κάτι είναι και αυτό, δε μας ικανοποιεί όμως απόλυτα».
Συνεχίζοντας τη δήλωσή του, σημειώνει την επιδίωξη των συμβασιούχων πυροσβεστών να λάβουν και αυτοί τα λεγόμενα εκλογικά και δασικά επιδόματα, τα οποία δίνονται στο μόνιμο προσωπικό, όχι όμως σε αυτούς. «Το εκλογικό επίδομα είναι περίπου 950 ευρώ, τα οποία δεν τα δίνουν σε εμάς. Γιατί, αναρωτιέται, την ίδια στιγμή που σημειώνει με στόμφο την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. «Χάσαμε 12 περίπου συναδέλφους μας στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Εύβοια. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν ότι προσφέρουμε; Γιατί δεν μας κάνουν μόνιμους, όταν η πυροσβεστική έχει τουλάχιστον 4.500 κενά; Δηλαδή οι 1.000 της Αγροφυλακής άξιζαν να μονιμοποιηθούν, εμείς όμως όχι;».
Ο κ. Μπαλλάς πάντως δεν αμελεί να ευχαριστήσει τους διοικητές των Π. Υπηρεσιών Βόλου και Βιομηχανικής περιοχής αλλά και των υπολοίπων κλιμακίων, οι οποίοι τους φέρονται σαν μόνιμους, χωρίς ουσιαστικά να τους ξεχωρίζουν. Όμως δε θα πάψουν να ζητούν μονιμοποίηση από το κράτος, το οποίο, αν και τους υποσχέθηκε, μέχρι σήμερα δεν τους έχει δικαιώσει…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου