ΤΟΠΙΚΑ

Ασύμμετρη απειλή και αδυναμία

ασύμμετρη-απειλή-και-αδυναμία-851206

Αν υπάρχει πράγματι οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών και «ασύμμετρη απειλή» κατά της χώρας, σίγουρα δεν ξεκίνησε τον Αύγουστο ούτε από τον έρμο τον Μοριά, που ούτε οι Γερμανοί ούτε ο Ιμπραήμ δεν τον είχαν καταστρέψει σε τέτοιο σημείο.
Αν αυτός είναι ο προσανατολισμός της σκέψης σας ως προς τα αίτια των εμπρησμών, τότε θα έπρεπε να αξιολογήσετε τα γεγονότα και τις ενδείξεις από όσα συνέβησαν τον Ιούλιο. Και στην Πελοπόννησο, την Κεφαλλονιά, την Πάρνηθα, σε όλη την Ελλάδα. Και κάνοντας αυτή την αξιολόγηση θα έπρεπε επίσης να σκεφθείτε αν ο Αύγουστος, ο κατ’ εξοχήν «εμπρηστικός» για τον τόπο μας και την λεκάνη της Μεσογείου μήνας, ήταν ο καταλληλότερος για την έναρξη προεκλογικής περιόδου.
Με τις δηλώσεις σας κ. Πρόεδρε, αλλά και με τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, αφήνετε σαφώς να εννοηθεί ότι είμαστε θύματα μιας οργανωμένης επίθεσης. Αλλά τέτοια επίθεση δεν μπορεί να είναι έργο κάποιων οικοπεδοφάγων. Ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια μιας τέτοιας σκοπιμότητας. Άρα, τι μας λέτε; Ότι είμαστε θύματα μιας πολιτικής επίθεσης. Και ασφαλώς δεν την αποδίδετε σε κανένα από τα κόμματα της Βουλής. Αλλά σε σκοτεινές οργανώσεις, ενδεχομένως τρομοκρατικές. Την ίδια εκδοχή εξετάζουν και στην Ιταλία για τις μεγάλες πυρκαγιές στο Νότο.
Μακάρι να αποδειχθεί ότι έτσι είναι. Ότι κάποια διεθνής τρομοκρατική οργάνωση ευθύνεται για τις εκατοντάδες πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλβανία. Το ερώτημα όμως που θα μείνει αναπάντητο για κάθε απλό πολίτη, είναι γιατί μόνο εδώ συμβαίνει να έχουμε τόσους νεκρούς, γιατί μόνο εδώ συμβαίνει να έχουν τόσα καμένα χωριά και οικισμούς.
Δυστυχώς δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον ειδικό λόγο για τον οποίο η χώρα μας επελέγη, από ολόκληρη την οικουμένη, ως ο κυριότερος στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας. Φοβάμαι πως η τραγικότητα των αποτελεσμάτων οποιασδήποτε «ασύμμετρης απειλής» οφείλεται μάλλον στην δική μας ασύμμετρη αδυναμία διαχείρισης κρίσεων. Τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου