ΤΟΠΙΚΑ

Τρόμος για πιθανές πλημμύρες

τρόμος-για-πιθανές-πλημμύρες-851206

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού έχουν χτυπήσει «καμπανάκι κινδύνου» για ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων τους επόμενους μήνες.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Χθες με επιστολή του ο νομάρχης Μαγνησίας κάλεσε το σύνολο των δήμων και κοινοτήτων του νομού σε άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και μέτρων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν πλημμύρες σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.
Εκτός των προτάσεων του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας που έχει ήδη διανεμηθεί σε όλους του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τις 15 Σεπτεμβρίου και έπειτα ξεκινούν οι κατά τόπους συσκέψεις για τα μέτρα που ενδείκνυνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρών.
Στο πρόγραμμα των επισκέψεων που έχει ήδη οριστικοποιηθεί περιλαμβάνονται έξι συνδιασκέψεις που θα γίνουν σε κατά τόπους δήμους με τη συμμετοχή και των γειτονικών περιοχών και μία συνδιάσκεψη στη Νομαρχία, στην οποία θα συμμετέχουν οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Στις συσκέψεις θα συμμετέχουν στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ, οι ΟΤΑ, εκπρόσωποι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες κάθε περιοχής.
Το σχέδιο δράσης που θα παρουσιαστεί και προτείνεται να ισχύσει χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την προ-πλημμυρική, κατά την οποία θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και να δημιουργηθούν κλιμάκια, τα οποία θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, ενώ η δεύτερη την πλημμυρική φάση, κατά την οποία τα κλιμάκια που συγκροτήθηκαν θα κληθούν να ενεργοποιηθούν και να φροντίζουν για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων.
Στην πρώτη φάση απαραίτητη κρίνεται η σύνταξη καταστάσεων των μηχανημάτων του Δημοσίου και των χειριστών τους, των τεχνικών εταιριών που μπορούν να σπεύσουν σε βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και των μηχανικών και τεχνικών που επίσης μπορούν να συμβάλλουν στον αγώνα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, κατά την πλημμυρική φάση οι ενέργειες εστιάζονται στην παροχή αρωγής στον πληθυσμό με τη διάθεση μέσων και υλικών όπως ιατροφαρμακευτικά είδη, τροφοδοσία, στέγαση και στη συνέχεια στην απογραφή από επιτροπές μηχανικών των ζημιών των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Μέτρα τώρα
«Συνήθως τα φαινόμενα πλημμύρας είναι αιφνίδια και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικά. Είναι λοιπόν ανάγκη από τώρα να ληφθούν μέτρα ώστε να μην προκληθούν καταστροφικές πλημμύρες και ζημιές σε περιουσίες πολιτών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάθε ΟΤΑ επιβάλλεται άμεσα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να εντείνουν την προσοχή τους, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα», αναφέρει στην επιστολή του προς τους δήμους και κοινότητες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
Για αυτό το λόγο, πριν από κάθε άλλη ενέργεια προέχει, όπως επισημαίνεται, η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους δήμους και τις κοινότητες, όπως καθαρισμός των φρεατίων, έλεγχος όλων των έργων που έχουν γίνει για τον εγκιβωτισμό και την παροχέτευση υδάτων και γενικά επισταμένη παρακολούθηση των δελτίων της ΕΜΥ.
Επιπρόσθετα κρίνεται αναγκαία η σύνταξη τοπικών σχεδίων στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης», η εξασφάλιση πιστώσεων για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού που θα απαιτηθεί από τα συνεργεία άμεσης επέμβασης και προληπτική συντήρηση όλων των μηχανημάτων, οχημάτων και εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πλημμύρας.
Σημαντική παράμετρος, αποτελεί ακόμη η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών κάθε δήμου, προκειμένου να προστρέξουν σε βοήθεια και να γνωρίζουν πώς πρέπει να δράσουν σε παρόμοιες περιπτώσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου