ΤΟΠΙΚΑ

Γαλλικό ερευνητικό σκάφος στο Βόλο

γαλλικό-ερευνητικό-σκάφος-στο-βόλο-851206

Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Europe Sate έπιασε το λιμάνι του Βόλου χθες το απόγευμα, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα ελέγχου της ποιότητας νερών του Παγασητικού. Το 16μελές πλήρωμα του πλοίου υποδέχθηκαν από κοινού οι αντινομάρχες κ. Μεργιαλής και Ντίτορας, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΕΜ κ. Δημήτρης Παππάς. Οι τρεις εκπρόσωποι της ΝΑΜ, αφού χαιρέτησαν τον καπετάνιο και τα υπόλοιπα μέλη του πλοίου, στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτό όπου και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.
Σε δηλώσεις του για τη συμμετοχή της ΝΑΜ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΕΜ κ. Δημ.. Παππάς τόνισε: «Το πλοίο αυτό έχει έρθει στην περιοχή για να μαζέψει κάποια μύδια, τα οποία έχουν ποντιστεί από άλλο πλοιάριο προγενέστερα σε δύο διαφορετικά σημεία, ένα στη Μηλίνα και ένα λίγο έξω από λιμάνι του Βόλου. Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον έλεγχο, περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα, θα φανεί αν υπάρχει πρόβλημα στον Παγασητικό ή όχι».
Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από την ΑΝΕΜ σε συνεργασία με άλλους διακρατικούς φορείς όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Συρία, η Ελλάδα, η Τυνησία και ο Λίβανος και μελετά τη ρύπανση των παράκτιων περιοχών.
Ενδιαφέρουσα ωστόσο υπήρξε η τοποθέτηση ενός εκ των Ελλήνων ερευνητών που υπάρχουν στο πλοίο, του κ. Κωνσταντίνου Κορμά, επίκουρου καθηγητή του τμήματος Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος σημείωσε: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό τον έλεγχο των θαλάσσιων περιοχών στις χώρες που προαναφέρθηκαν. Στόχος του προγράμματος είναι να βρεθούν οι περιοχές της Μεσογείου, οι οποίες έχουν πρόβλημα χημικής ρύπανσης. Μέχρι στιγμής έχει γίνει η δουλειά στη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και φέτος θα ολοκληρωθεί ο χάρτης και στην Ανατολική Μεσόγειο όπως Συρία, Λίβανο, Αιγαίο και Ιόνιο. Ο τρόπος που θα γίνει είναι η χρησιμοποίηση του κοινού μυδιού, το οποίο είναι ένας εξαίσιος οργανισμός, ένα εξαίσιο πειραματόζωο, γιατί μπορεί και συσσωρεύει ό,τι βρίσκεται στο νερό. Ξεκινήσαμε το Μάιο σε 37 συνολικά περιοχές στην Ελλάδα και συνεχίζουμε όλο αυτό το διάστημα».
Στα μέλη του πληρώματος ωστόσο συμμετέχει και η κα Κατερίνα Τσαγκάρη από το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η οποία σε δήλωσή της τόνισε: «Συλλέγουμε
τα μύδια στα οποία κάνουμε χημική ανάλυση στους ιστούς τους. Προτιμούμε τα μύδια, διότι απορροφούν μαζί με το νερό και τους ρύπους, και μέσα απ΄ αυτά μπορούμε να μετρήσουμε τη ρύπανση της περιοχής».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου