ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» η Μαγνησία

στο-κόκκινο-η-μαγνησία-851206

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες στις 8 το πρωί στην κοινότητα Ανάβρας, η οποία κατέκαιγε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση μέχρι αργά το βράδυ. Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχείρησαν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, πήραν μέρος έξι πυροσβεστικά οχήματα και 20 πυροσβέστες όπως και ένα πεζοπόρο τμήμα δασοπυρόσβεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη πυρκαγιά δεν κινδύνεψε ο οικισμός της Ανάβρας, ενώ μέχρι το βράδυ δεν είχε γίνει η εκτίμηση της έκτασης που έγινε στάχτη.
Στο μεταξύ, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τη Μαγνησία προβλέπεται για σήμερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Όπως αναφέρεται από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:
•να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
•να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.
•να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

Η Νομαρχία Μαγνησίας
Στο μεταξύ, σε εξαιρετικά επείγον έγγραφο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας, που υπογράφει ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος κ. Μπάμπης Τσαμπάζης, προς όλους τους ΟΤΑ του νομού, αναφέρεται ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων που θα επικρατήσουν το διήμερο 25 – 26 Αυγούστου 2007 στην περιοχή μας, όπως μας ενημέρωσε με το παραπάνω σχετικό η Γ.Γ.Π.Θ, τα οποία ευνοούν την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, παρακαλούμε να εφαρμόσετε μέτρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην συνεδρίαση του Σ.Ν.Ο στις 5 Ιουλίου όπως:
• Ο Νομάρχης απαγορεύει την κυκλοφορία οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε δάση και δασικές περιοχές κατά τις ημέρες 25 και 26 Αυγούστου 2007 και κατά τις θερμές ώρες 11 το πρωί μέχρι 6 το απόγευμα
• Να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση στις περιοχές υψηλού κινδύνου που έχουν καθορισθεί
• Η εκ νέου επιβεβαίωση της διαθεσιμότητας και σε 24ωρη βάση όλων των οχημάτων του Δήμου που χρησιμοποιούνται σε δράσεις δασοπυρόσβεσης
• Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Εθελοντικών Οργανώσεων και ομάδων πολιτών των Δήμων και Κοινοτήτων σύμφωνα με τα Τοπικά Αντιπυρικά Σχέδια
Να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση στους σκουπιδότοπους και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου