ΤΟΠΙΚΑ

Εξαγγελίες Καραμανλή για το Ασφαλιστικό με 11 δεσμεύσεις για αλλαγές και παροχές

εξαγγελίες-καραμανλή-για-το-ασφαλιστ-851206

Στην προτεραιότητα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.
Το δίλημμα των εκλογών, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, είναι “πρόοδος ή οπισθοδρόμηση”.
O πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις. Ο ίδιος παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ, οι οποίες είναι:
1. Λειτουργική οργανωτική αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων.

2. Σταδιακή και κατόπιν διαλόγου ενοποίηση ταμείων και κλάδων στην κύρια και επικουρική ασφάλιση καθώς και των ταμείων ασθενείας.

3. Αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων, με παράλληλη ενεργοποίηση του θεσμού των αμοιβαίων κεφαλαίων που θεσπίστηκε με νόμο το 1990.

4. Αποφασιστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που προσεγγίζει το 30% σε ορισμένα μεγάλα ταμεία.

5. Έκδοση κάρτας κοινωνικής ασφάλισης.

6. Εξυγίανση των κλάδων ασθενείας

7. Θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία όσων επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης

8. Θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων

9. Εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

10. Μόνιμος μηχανισμός αυτόματης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων

11. Σύγκλιση μέσα σε 5 έως 7 χρόνια των μισθών και των συντάξεων προς το μέσο όρο της ΕΕ

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι με το πρόγραμμα του 2004 είχε δεσμευτεί για αύξηση του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, καθώς επίσης για αύξηση της προνοιακής σύνταξης του αγρότη στα 330 ευρώ ως το τέλος του 2008.

«Οι αυξήσεις αυτές έχουν ήδη νομοθετηθεί, ισχύουν από τον περασμένο Ιανουάριο και ολοκληρώνονται στις αρχές του 2008, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε δεσμευτεί».
Για την Παιδεία επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με αιχμή το Αρθρο 16.
Παράλληλα, άσκησε κριτική «στις κυβερνήσεις του χθες» για την κατάσταση στην οικονομία, τη διαφθορά και τον κομματισμό στη δημόσια διοίκηση.
Απολογισμός
Ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στα όσα έπραξε η κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια με έμφαση στην οικονομία, τη μείωση της ανεργίας, τις συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα, τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον τουρισμό.
Επίσης, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της διαφθοράς με αιχμή το παραδικαστικό κύκλωμα, τη μεταρρύθμιση του κράτους και το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.
Αναφερόμενος στα σκάνδαλα επανέλαβε ότι όπου υπάρχουν σκιές, παρεμβαίνει άμεσα η Δικαιοσύνη.
Κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για υποκρισία και άρνηση να αναγνωρίσει τα όσα άλλαξαν το τελευταίο διάστημα.
«Οι πολίτες ξέρουν. Οι πολίτες απορρίπτουν τις ύβρεις, τη στείρα αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις, τον λαϊκισμό. Απορρίπτουν την απραξία. Οι πολίτες επιλέγουν αλλαγές. Απορρίπτουν τη στασιμότητα και επιλέγουν μεταρρυθμίσεις. Απαιτούν συνεννόηση. Απαιτούν να διασφαλίσουμε όσα πετύχαμε και ν’ αλλάζουμε διαρκώς τα πράγματα προς το καλύτερο. Αυτό είπαμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε μαζί να κάνουμε. Προχωρούμε, όλοι και όλες, στο δρόμο που οδηγεί σε ένα ξεκάθαρο στόχο: Καλύτερη ζωή για όλους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου