ΤΟΠΙΚΑ

Εκθεση αυτοψίας στην Αγριά

εκθεση-αυτοψίας-στην-αγριά-226697

Μετά από σχετική καταγγελία Νέας Ένωσης Ιδιοκτητών – Επιχ/τιών Τουριστικών Καταλυμάτων Θεσσαλίας, Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ), της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας διενήργησε αυτοψία στην Αγριά, προκειμένου να εξετάσει τα καταγγελλόμενα.

Κατά την επί τόπου αυτοψία διαπιστώθηκαν, όπως τονίζεται, στην έκθεση του κλιμακίου τα παρακάτω:

1. Επί της παραλιακής οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και Δημ. Παραθύρη υπάρχει παλαιό πέτρινο ισόγειο κτίσμα, πρώην αποθήκη ελαιών ιδιοκτησίας Χρήστου Αθανασάκη, στο οποίο είχαν αφαιρεθεί τα κουφώματα και στα ανοίγματα είχαν τοποθετηθεί πρόχειρα πετάσματα (λινάτσες). Κατά την ημέρα και ώρα της αυτοψίας δεν πραγματοποιούνταν οικοδομικές εργασίες. Στον ακάλυπτο χώρο υπάρχουν 2 (δύο) βόθροι, για τους οποίους πρέπει να γίνει έλεγχος νομιμότητας από πολεοδομική άποψη (αποστάσεις από θάλασσα, στεγανότητα κ.λ.π.).

2. Επί της παραλιακής οδού Ηρώων Πολυτεχνείου μεταξύ Δημ. Παραθύρη και Λάμπη υπάρχει παλαιό διώροφο εγκαταλελειμμένο πέτρινο κτίσμα ιδιοκτησίας Λαούδη – Παπαθανασίου, το οποίο φέρει ρωγμές στη φέρουσα τοιχοποιία. Πρέπει να γίνει έλεγχος επικινδυνότητας από την Πολεοδομική Υπηρεσία.

3. Επί των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Λάμπη υπάρχει ισόγειο εγκαταλελειμμένο κτίσμα μικτής κατασκευής ιδιοκτησίας κληρονόμων Ελευθερίου Αντωνίου, το οποίο επίσης πρέπει να ελεγχθεί ως προς την επικινδυνότητα από την Πολεοδομική Υπηρεσία.

4. Επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου υπάρχει διώροφο εγκαταλελειμμένο κτίσμα ιδιοκτησίας Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου, πρώην Δήμου Αρτέμιδος, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί ως προς τη επικινδυνότητα από την Πολεοδομική Υπηρεσία.

5. Επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου υπάρχει διώροφο εγκαταλελειμμένο κτίσμα ιδιοκτησίας Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου πρώην Δήμου Αρτέμιδος, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί ως προς την επικινδυνότητα από την Πολεοδομική Υπηρεσία. Στην οδό Δημ. Παραθύρη υπάρχει πλαστικός σωλήνας, ο οποίος εξέρχεται κάτω από το πεζοδρόμιο στην άκρη του δρόμου, διερχόμενος κάτω από την αυλή κατοικίας. Κατά την ώρα της αυτοψίας δεν είχε ροή. Πρέπει να ελεγχθεί από την Πολεοδομική Υπηρεσία αν υπάρχει σύνδεση με βόθρο της οικίας.

6. Όσον αφορά στην έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων και λοιπών στερεών αποβλήτων και την καθαριότητα των κάδων, είναι αρμοδιότητα του οικείου Δήμου.

7. Επί της οδού Βόλου – Αγριάς μετά τις εγκαταστάσεις της ΒΡ διαπιστώθηκε η απόθεση υλικών κατεδάφισης (μπάζων), τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα και να περιφραχθεί από τον ιδιοκτήτη ο χώρος, ώστε να αποτραπεί μελλοντικά η απόρριψη άχρηστων υλικών.

8. Η Αγριά, η οποία είναι παραλιακός αναπτυσσόμενος οικισμός με μόνιμο πληθυσμό 5.190 κατοίκους (Απογραφή 2001), δεν διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης των αστικών λυμάτων, κατά παράβαση του άρθρου 4.1. της ΚΥΑ 5673/400/1997 (ΦΕΚ 192 Β714-3-1997) «μέτρα και όροι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων», σύμφωνα με το οποίο, οι οικισμοί με ισοδύναμο πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους, θα έπρεπε να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων έως τις 31-12-2005.

9. Κατά την ώρα της αυτοψίας δεν διαπιστώθηκε διάθεση βοθρολυμάτων στη θάλασσα απευθείας ή μέσω του δικτύου ομβρίων, στην περιοχή της παραλιακής οδού Αγριάς από την οδό Δημάρχου Παραθύρη έως την οδό Λάμπη.

10. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, που πραγματοποιήθηκαν την 13-6-2012, από διαπιστευμένο εργαστήριο για λογαριασμό Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, παρατηρούνται υπερβάσεις του επιθυμητού ορίου ποιότητας νερών κολύμβησης (500/100 ΓΠ!) και στις δύο θέσεις δειγματοληψίας («Λιμανάκι» και «οδός Παραθύρη») για την παράμετρο «ολικά κολοβακτηριοειδή» και υπέρβαση του επιθυμητού ορίου (100/100 ΓΠΙ) για την παράμετρο «εντερόκοκκοι» στη θέση «Λιμανάκι», όπως ορίζονται στο Παράρτημα II της Κ.Υ.Α. 46399/4352/1986 (ΦΕΚ 438/Β73-7-1986) «απαιτούμενη ποιότητα των επιφανειακών νερών που προορίζονται για … κολύμβηση …» (συνημμένο πιστοποιητικό).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Να κοινοποιηθεί η παρούσα έκθεση στη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου λόγω αρμοδιότητας για τον έλεγχο νομιμότητας των βόθρων που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο 1, των αναφερομένων στην παράγραφο 5, καθώς και για τον έλεγχο της επικινδυνότητας των κτισμάτων που αναφέρονται στις ανωτέρω παραγράφους 2, 3 και 4.

2. Να κοινοποιηθεί η έκθεση στο Δήμο Βόλου λόγω αρμοδιότητας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, υλικών κατεδάφισης και των αστικών λυμάτων.

3. Όσον αφορά στη διάθεση των αποβλήτων του εργοστασίου της ΕΨΑ, πρέπει να γίνει έλεγχος με σύγκληση κλιμακίου από τη Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Μαγνησίας, λόγω αρμοδιότητας, ως αδειοδοτούσα υπηρεσία.

Την έκθεση αυτοψίας του κλιμακίου ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας το κοινοποίησε στον Αντιδήμαρχο Βόλου Νίκο Μόσχο, στη Διεύθυνση Πολεοδομία και την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βόλου, ενώ κοινοποιείται στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Τομέας Βορείου Ελλάδος, Διεύθυνση Υγείας και Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου