ΤΟΠΙΚΑ

Αναδίπλωση ΝΑΜ για τις «πιέσεις»

αναδίπλωση-ναμ-για-τις-πιέσεις-851206

«Τυχόν ανθρώπινα λάθη ή αστοχίες σε καμία περίπτωση δεν εξομοιώνονται με σκόπιμες ενέργειες ή με εκ προθέσεως παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας», θέλησε να επαναλάβει χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, μία ημέρα μετά την εισαγγελική παρέμβαση για την ακύρωση των δύο διαγωνισμών σχετικά με τα έργα των φραγμάτων Παναγιώτικο και Μαυρομάτι.

Ο νομάρχης ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία, στην κατεύθυνση της διασφάλισης, όπως είπε, της διαφάνειας και της νομιμότητας. Πρόκειται για την επιλογή τεχνικού συμβούλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με κύριο έργο την υποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών στους τομείς της προετοιμασίας και της ανάθεσης μελετών και έργων, καθώς και τον κρίσιμο τομέα της παρακολούθησης της υλοποίησής τους, ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την απορροφητικότητα των κονδυλίων.
Σε ερώτηση εάν έχει ξεκαθαρίσει μέσα από διοικητική έρευνα ότι το «λάθος» που οδήγησε σε ακύρωση του διαγωνισμού για έργο στο φράγμα Παναγιώτικο, ύψους 2 εκατ. ευρώ, είναι «ανθρώπινο λάθος», εμφανίστηκε βέβαιος ότι γι’ αυτό πρόκειται.
«Εάν άλλωστε –είπε- είχαμε διαφορετικά στοιχεία, το έχουμε δηλώσει, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα απευθυνόμασταν στον εισαγγελέα».
Σύμφωνα με τον νομάρχη, τα προβλήματα που συχνά παρατηρούνται στη διαδικασία των αναθέσεων οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ανεπαρκή υποστήριξη των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας και την πλημμελή γνώση του νομικού και διοικητικού πλαισίου.
«Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να κινήσουμε τις διαδικασίες για την επιλογή τεχνικού συμβούλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η νέα νομαρχιακή αρχή «παραμένει αταλάντευτη και σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της διασφάλισης της διαφάνειας και της νομιμότητας».
Ο κ. Παπατόλιας επανέλαβε ότι στον τομέα της διαφάνειας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει «σημαντικές πρωτοβουλίες που την καθιστούν πρωτοπόρα σε πανελλαδικό επίπεδο», όπως ο τομέας της έρευνας αγοράς, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων διαγωνισμών, ακόμη και για τις περιπτώσεις των απευθείας αναθέσεων και η ίδρυση οργάνων για την εξέταση καταγγελιών.
«Αυτές τις καινοτομίες όχι μόνο θα τις προασπίσουμε, αλλά και θα τις διευρύνουμε, ξεπερνώντας κάθε λογής δισταγμούς και επιφυλάξεις», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της τήρησης της νομιμότητας και εν προκειμένω τα ζητήματα της ακύρωσης των δύο τελευταίων διαγωνισμών που αφορούσαν στα φράγματα, για τα οποία προκλήθηκε η εισαγγελική έρευνα, ο κ. Παπατόλιας ανέφερε:
«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι ως νέα νομαρχιακή αρχή επιδιώκουμε με κάθε δυνατό τρόπο να εγγυηθούμε την αξιοπιστία και το κύρος των διαδικασιών ανάθεσης των δημοσίων έργων και των μελετών», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη νέα πρωτοβουλία της η νομαρχιακή αρχή κάνει ένα σημαντικό βήμα για τη θωράκιση των τεχνικών υπηρεσιών της ΝΑΜ και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
Ο νομάρχης έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξη για την επιλογή αναδόχου του έργου: «Παροχής υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου