ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για ΝΑΜ

εισαγγελική-παρέμβαση-για-ναμ-851206

Οι δηλώσεις της γενικής γραμματέως της Νομαρχίας Μαγνησίας, κ. Γιόλας Βαλατσού, για πιέσεις που δέχεται εμμέσως πλην σαφώς η ΝΑΜ από ομάδες συμφερόντων που αντιδρούν στην ευρεία δημοσιοποίηση των προκηρύξεων για συμβάσεις προμηθειών και η ακύρωση δύο διαγωνισμών που αφορούν στα φράγματα Παναγιώτικο και Μαυρομάτι, οδήγησαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέα Ζήση στη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
Με αφορμή τα όσα δημοσιοποιήθηκαν μέσω του τοπικού Τύπου, ο κ. Ζήσης ζητά από την Πταισματοδίκη Βόλου, στην οποία διαβίβασε την εισαγγελική παραγγελία, να λάβει καταθέσεις από το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια, την Γ.Γ. της ΝΑΜ κ. Γιόλα Βαλατσού, τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της 8ης Αυγούστου η Γενική Γραμματέας της Νομαρχίας Μαγνησίας Γιόλα Βαλατσού, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους των τοπικών Μ.Μ.Ε., «δεν δίστασε να μιλήσει και για πιέσεις που ασκήθηκαν εξαρχής στον νομάρχη και σε πολιτικά στελέχη της Νομαρχίας, ώστε να μπει «φρένο» σε τόση δημοσιότητα».
Η ίδια μίλησε για συμφέροντα που θίγονται και αναφερόμενη στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση για σειρά μέτρων που αποσκοπούν, όπως είπε, στη διαφάνεια στον ευαίσθητο τομέα των οικονομικών δράσεων της ΝΑΜ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεκινάς μια μεταρρύθμιση και φαίνεται ότι θίγει συμφέροντα περισσότερα από αυτά που πίστευες ότι θα θίξει».
Σε ερώτηση για σχόλιο που την ήθελε να παρεμβαίνει σε Επιτροπή για συγκεκριμένο έργο, η κ. Βαλατσού απάντησε με νόημα: «Παρέμβαση μπορεί να κάνει κανείς όχι για να δοθεί, αλλά για να μην είναι εκ των προτέρων δεδομένο πού θα δοθεί. Εμείς δεν θέλουμε εκ των προτέρων να είναι γνωστό τίποτε. Δεν σημαίνει ότι είναι εκ των προτέρων γνωστό πού θα πάει, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι κανείς δεν θα το πιστεύει αυτό».
Επιδίωξη μέσα από τη νέα τακτική δημοσιοποίησης των προκηρύξεων είναι «ότι τα έργα δεν θα τα παίρνουν αυτοί που θεωρούμε εμείς ότι είναι καλοί, αλλά αυτοί που πραγματικά είναι αποδεδειγμένα στην αγορά», όπως είπε.

Παναγιώτικο – Μαυρομάτι
Αναφορικά με το θέμα της ακύρωσης των διαγωνισμών σε Παναγιώτικο και Μαυρομάτι και τα όσα δημοσιεύτηκαν την 10η Αυγούστου, ο κ. Αχιλλέας Ζήσης ζήτησε να διερευνηθεί το γεγονός ότι από λάθος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΝΑΜ σε διακήρυξη διαγωνισμού για έργο του φράγματος Παναγιώτικο, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, οδήγησε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού εκτός νομιμότητας…
Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας παρενέβη με επιστολή του προς τα μέλη της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής, ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού, καθώς και ενός δεύτερου διαγωνισμού για επιλογή τεχνικού γραφείου για το φράγμα Μαυρομάτι, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί, όπως ο ίδιος υπογράμμιζε, το κύρος της υπηρεσίας αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε με απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Προγραμματισμού και Έργων της Νομαρχίας.
Οι δύο πρώτοι μειοδότες που αναδείχθηκαν για το φράγμα Παναγιώτικο, δεν πληρούσαν μία από τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος –αλλά έθετε η διακήρυξη- ενώ ο τρίτος, ο οποίος συμμετείχε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, απείλησε με δικαστική προσφυγή.
Ο διαγωνισμός, που ακυρώθηκε και αφορούσε την επιλογή με αξιολόγηση τεχνικού γραφείου με εμπειρία στα φράγματα και συγκεκριμένα για το φράγμα Μαυρομάτι, καθώς το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, στο οποίο κατέληξε τριμελής επιτροπή δύο εκπροσώπων της ΝΑΜ και ενός του ΤΕΕ, αμφισβητήθηκαν και ο νομάρχης Μαγνησίας δέχθηκε καταγγελίες για μη αντικειμενική αξιολόγηση.
Η επιτροπή, η οποία απέρριψε τις ενστάσεις που κατατέθηκαν, περιέγραφε στο πρακτικό ως αναπόφευκτη, κατά ένα μέρος, την αξιολόγηση με υποκειμενικά κριτήρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου