ΤΟΠΙΚΑ

Eκλογική επιστροφή εκδρομέων

eκλογική-επιστροφή-εκδρομέων-851206

«Ομαδική» επιστροφή εκδρομέων μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών που συνδυάστηκαν με την αργία του Δεκαπενταύγουστου, αύξησε κατακόρυφα την κίνηση δια ξηράς και θαλάσσης. Με κάθε μέσο προχθές οι εκδρομείς γύρισαν στη βάση τους, με την κίνηση στο οδικό και ακτοπλοϊκό δίκτυο να χτυπάει «κόκκινο».
Περίπου 16.000 τουρίστες επέστρεψαν από τις Βόρειες Σποράδες την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Βόλου.
Ο αριθμός των εκδρομέων που επέστρεψαν από τη νησιωτική Μαγνησία είναι λίγο αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι περισσότεροι μπορεί να επέστρεψαν στα πόστα τους προγραμματισμένα, για ορισμένους όμως οι θερινές διακοπές ολοκληρώνονται άρον-άρον εξαιτίας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Μετά το «χτύπημα» που δέχθηκε ο τουριστικός κόσμος της Μαγνησίας από τις πυρκαγιές, ένα δεύτερο έρχεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν είναι άλλο από αυτό των εκλογών…
Τουριστικοί πράκτορες εκφράζουν φόβους ότι το πρόωρο και ξαφνικό των εκλογών θα οδηγήσει σε κάμψη της τουριστικής κίνησης, καθώς αλλάζει την ψυχολογία των εκδρομέων και ανατρέπει σχεδιασμούς που είχαν γίνει.
Προς το παρόν, όπως έλεγαν, δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερη πτώση της κίνησης και η εικόνα στα τουριστικά θέρετρα είναι η αναμενόμενη μετά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ σε κάθε περίπτωση, όπως λένε, «ταμείο θα γίνει» μετά τις κάλπες των εκλογών, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Δια θαλάσσης…
Οπως δήλωσε στον «Τ» ο λιμενάρχης Βόλου κ. Τσικόγιας «παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση αυτές τις ημέρες, όπως ήταν φυσικό λόγω Δεκαπενταύγουστου και κορυφώθηκε την εβδομάδα που πέρασε».
Εκτός από τους 16.000 επιβάτες με τα πλοία της γραμμής «ταξίδεψαν» συνολικά 3.000 αυτοκίνητα και δίκυκλα χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα.
Από τις 13 έως τις 19 Αυγούστου ταξίδεψαν προς Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο 14.000 άτομα και μεταφέρθηκαν 2.500 συνολικά οχήματα.
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες και ξενοδόχοι των Βορείων Σποράδων ευελπιστούν ότι η κίνηση, αν και σαφώς μειωμένη, θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, καθώς είναι αυταπόδεικτο ότι την τελευταία τριετία υπάρχει σαφής προτίμηση των Ελλήνων για φθηνές διακοπές τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.
Εξάλλου, όπως σημειώνουν, οι τιμές των καταλυμάτων μετά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη πέφτουν ακόμη και 50%, με αποτέλεσμα οι «τυχεροί» εγχώριοι τουρίστες να μπορούν να καταλύσουν μόλις με 30 ευρώ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στα οποία η διαμονή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ίσως ήταν απαγορευτική.
Κάτι αντίστοιχο βέβαια μπορεί να συμβεί και στους παραθαλάσσιους προορισμούς του Πηλίου, όπου οι τιμές αναμένεται να πέσουν κατακόρυφα, την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες των ορεινών προορισμών του βουνού των Κενταύρων θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά και σταθερά. Σύμφωνα λοιπόν με ένα πρόχειρο υπολογισμό, μια τετραμελής οικογένεια που χρειαζόταν 600-700 ευρώ για εξαήμερες διακοπές στο Πήλιο ή τα νησιά των Βορείων Σποράδων, μετά τις 10 Σεπτέμβρη θα τις αρκούν μόλις 250-300 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου