ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων στη Ρηγίλλης

προβληματισμός-για-τη-σύνθεση-των-ψηφ-851206

Το παζλ με τις υποψηφιότητες της ΝΔ, εν όψει των επικείμενων εκλογών, θα επιχειρήσει να λύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου του κόμματός του, που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα στη Ρηγίλλης.
Τα προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα, καθώς δεν είναι λίγες οι περιφέρειες οι οποίες θυμίζουν «ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί», εξαιτίας των τοπικών συγκρούσεων μεταξύ στελεχών της ΝΔ.
Παράλληλα, η πολυσυζητημένη προσπάθεια περί ανανέωσης των εκλογικών συνδυασμών ακυρώνεται εν τη γενέσει της από τον ίδιο τον θείο του πρωθυπουργού, κ. Αχ. Καραμανλή. Ο 78χρονος πολιτικός αποφάσισε οριστικά να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στον Νόμο Σερρών και ήδη ζητεί τη στήριξη από πολιτικούς του φίλους και τοπικούς παράγοντες.
Η κίνηση αυτή προφανώς γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κατέβαλλε προσπάθειες να πείσει όλα τα ιστορικά στελέχη της ΝΔ να αποχωρήσουν. Τώρα όμως, η υποψηφιότητα του θείου του του στερεί το ηθικό έρεισμα να πιέσει είτε τον κ. Μ. Εβερτ, είτε τον κ. Ι. Βαρβιτσιώτη, είτε τον κ. Θ. Αναγνωστόπουλο να αποχωρήσουν από την πολιτική σκηνή.
Χθες, τον κ. Κ. Καραμανλή επρόκειτο να επισκεφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Ι. Κεφαλογιάννης, για να του θέσει το ενδεχόμενο μετακίνησής του από το ψηφοδέλτιο Ρεθύμνης στο Επικρατείας.
Ο έμπειρος πολιτικός με δήλωσή του παρακίνησε όλα τα ιστορικά στελέχη της ΝΔ να αφήσουν τις θέσεις τους, προκειμένου να δώσουν ευκαιρίες σε νέα, φρέσκα πρόσωπα που επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική.
«Η ΝΔ» – τόνισε χαρακτηριστικά – «με τους εκλογικούς της συνδυασμούς πρέπει να εκπέμψει το μήνυμα της ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων και να είναι βέβαιη ότι ο ελληνικός λαός θα τη στηρίξει. Πιστεύω δε ότι η παλιά φρουρά των στελεχών, που έχει προσφέρει στην παράταξη και στον τόπο, θα χαιρετήσει με ικανοποίηση την επιλογή αυτή».
Τακτική
Ο κ. Κ. Καραμανλής, με δεδομένο το πρόβλημα που του δημιουργεί η υποψηφιότητα του θείου του, φαίνεται να επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο, προκειμένου να πετύχει – έως έναν βαθμό – την ανανέωση που επιθυμεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, είτε διαμηνύει σε συγκεκριμένα πρόσωπα ότι δεν θα μετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση (βλ. Α. Ανδρεουλάκο και Σπ. Σπηλιωτόπουλο), είτε τα διατηρεί στις λίστες με σταυρό (βλ. Α. Μπενάκη). Σε ό,τι αφορά την πρόεδρο της Βουλής, της ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί στην… ασφάλεια του ψηφοδελτίου Επικράτειας.
Η κ. Μπενάκη θα δώσει τη «μάχη» του σταυρού στην περιφέρεια της Α Αθηνών, αλλά ξεκινά από δυσχερή θέση σε σχέση με τους συνυποψηφίους της, καθώς – επειδή θεωρούσε ότι θα μετακινηθεί στο Επικρατείας – δεν έχει προετοιμαστεί.
Επίσης, το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι οι κακές σχέσεις που έχει με αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι την κατηγορούν ότι τα τελευταία τριάμισι χρόνια έκανε «προσωπικό παιχνίδι» στη Βουλή.
Για τον κ. Ανδρεουλάκο, αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να τον οδηγήσει ευσχήμως σε… αποστρατεία ήταν η διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων μέσω… πιτσαρίας.
Στον υφυπουργό Εσωτερικών διαμηνύθηκε ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στην κυβέρνηση, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, και ως εκ τούτου καλό θα ήταν να αποχωρήσει τώρα από την ενεργό πολιτική. Ανάλογο μήνυμα είχε λάβει προ καιρού και ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος, στον οποίο ωστόσο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί ως πρώην υπουργός να αξιοποιηθεί στον κρατικό μηχανισμό.
Εκτός εκλογικών συνδυασμών θα είναι επίσης ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τζ. Τζαννετάκης, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει τελικά ο κ. Μ. Εβερτ, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.

Οι κεντρικές συγκεντρώσεις
Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκαν χθες οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στο Αγρίνιο την 1η Σεπτεμβρίου, στη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου