ΤΟΠΙΚΑ

Συνεδρίαση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας της Ομάδας Αντιμετώπισης Κρίσεων στον Γεωργικό Τομέα

συνεδρίαση-στην-περιφέρεια-θεσσαλία-232218

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η 1η σύσκεψη της νεοσυσταθείσας «Ομάδας Αντιμετώπισης Κρίσεων» υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Αρχικά συζητήθηκε ο τρόπος οργάνωσης της Ομάδας και οι ενέργειες δράσης για αντιμετώπιση θεμάτων, που αποτελούν σοβαρά προβλήματα και δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ή έχουν ήδη προκαλέσει κρίση στο γεωργικό τομέα ή στον άνθρωπο. Αποφασίσθηκε ότι σε περίπτωση διαπίστωσης επικίνδυνων γεγονότων, πρόκειται να επιλαμβάνεται άμεσα του θέματος ο Συντονιστής και τα μέλη της Ομάδας, με τους ειδικούς επί των αντικειμένων επιστήμονες. Οι γνωμοδοτήσεις και τα πορίσματα των ενεργειών θα παραδίδονται στη συνέχεια μέσω του Συντονιστή στον Περιφερειάρχη για περαιτέρω ενέργειες. Σε τελικό στάδιο θα πραγματοποιείται αξιολόγηση των ενεργειών δράσης και το συνολικό όφελος που προέκυψε με τη λήψη τους.

Ως κύρια θέματα που απασχόλησαν την Ομάδα για τα οποία θα επιληφθεί άμεσα ήταν:

Η ανησυχία από τους αυξημένους πληθυσμούς του πράσινου σκουληκιού σε βαμβάκια ορισμένων περιοχών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνουπιών λόγω της συμβολής που έχουν τα τελευταία χρόνια στην εμφάνιση κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου και της ελονοσίας.

Η σημαντική μείωση του εποχικού προσωπικού της Δακοκτονίας και των ημερομισθίων τους με αποτέλεσμα τη μείωση των επεμβάσεων και κατά συνέπεια την ελλιπή προστασία της ελαιοπαραγωγής.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή, στοχεύουμε στη στήριξη του αγροτικού τομέα σε μια περίοδο που ολοένα και περισσότεροι στρέφονται σ’ αυτόν και επιστρέφουν στην ύπαιθρο. Έργο της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων είναι η συλλογή και η επεξεργασία, σε συνεχή βάση, των δεδομένων του αγροτικού τομέα, η σήμανση συναγερμού σε περιπτώσεις πανδημίας ή ακραίων καιρικών φαινομένων, η ενημέρωση υπεύθυνα και έγκαιρα των παραγωγών και η κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της θεσσαλικής γεωργίας».

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, είχαν κληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Αγιάς και Τυρνάβου, των Ομάδων μηλοπαραγωγών και των εξαγωγέων νωπών προϊόντων της Θεσσαλίας. Το θέμα της Συνεδρίασης αφορούσε στην προστασία των μήλων (ιδιαίτερα των πράσινων ποικιλιών) και της διατήρησής τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εξαγωγικής περιόδου με τη χρήση της τεχνικής της εμβάπτισης των μήλων σε διφαινυλαμίνη. Στη συγκεκριμένη ουσία επειδή δεν δόθηκε έγκριση για χρήση την περσινή χρονιά, είχε ως αποτέλεσμα να σαπίσουν μεγάλες ποσότητες πράσινων, εξαγώγιμων κυρίως ποικιλιών μήλων με σημαντική οικονομική ζημιά για τους μηλοπαραγωγούς και τους εξαγωγείς. Αντίστοιχα η ίδια ουσία και για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιήθηκε σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται ανταγωνιστικά σε μειονεκτική θέση σε σχέση με αυτές και να έχουν χαθεί μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Λόγω της άνισης και άδικης μεταχείρισης που υφίσταται η χώρα μας σε μια εποχή δύσκολης οικονομικής κρίσης που περνάει, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, λαμβάνοντας υπόψη του και τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων της Ομάδας Αντιμετώπισης Κρίσεων, πρόκειται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και θα προβεί σε ενέργειες προς επίλυση του θέματος. «Οι παραγωγοί μας βίωσαν μια μεγάλη ζημιά, που είχε αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν σε άλλες χώρες να επιτρέπεται η χρήση μιας ουσίας και σε άλλες όχι. Πρέπει να ισχύουν παντού οι κανόνες της ισονομίας και της ισοπολιτείας για να μην παρατηρούνται αρρυθμίες στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου», δήλωσε χαρακτηρίστηκα ο κ. Κ. Αγοραστός.

Η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου ανέφερε για το ζήτημα αυτό: «Πέρυσι ζήσαμε την ολοκληρωτική καταστροφή των μηλοπαραγωγών –κυρίως των πράσινων μήλων- της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που είδαν τα προϊόντα τους να καταστρέφονται διότι δεν τους επετράπη να χρησιμοποιήσουν το ειδικό σκεύασμα που θα προστάτευε τα μήλα από το σάπισμα και θα τα διατηρούσε σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορέσουν κατ΄ επέκταση να τα εξάγουν. Αυτό σήμανε ουσιαστικά μία οικονομική πανωλεθρία, όχι μόνο για τους παραγωγούς μας και την περιοχή μας αλλά και για τη χώρα μας συνολικά, που προσβλέπει μεγάλα οφέλη από τις εξαγωγές. Φέτος είμαστε αποφασισμένοι να μην μείνουμε στο ίδιο έργο θεατές και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

Στόχος μας να προστατέψουμε με κάθε τρόπο στην πράξη τους αγρότες μας και προς αυτή την κατεύθυνση συγκαλέσαμε σύσκεψη με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, φορέων, εξαγωγέων και αγροτών, ώστε όλοι μαζί να κινηθούμε συντονισμένα και οργανωμένα, με βάση επιστημονικά δεδομένα, και να διεκδικήσουμε για φέτος την κατ΄εξαίρεση χρήση του ειδικού σκευάσματος για τον εμβαφτισμό των μήλων, το οποίο θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες μας ώστε να διατηρήσουν τα μήλα σε καλή κατάσταση και να μπορέσουν στη συνέχεια να τα εξάγουν. Άλλωστε, το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι εγκεκριμένο και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες της Ευρώπης

Στη Σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δρ. Σταυρίδης Δημήτριος, Γεωπόνος-Εντομολόγος, ως Συντονιστής, οαναπληρωτής Καθηγητής Εντομολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, κ. Παπαδόπουλος Νικόλαος, ο επίκουρος Καθηγητής Εντομολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, κ. Αθανασίου Χρήστος, ο λέκτορας Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, κ. Βέλλιος Ευάγγελος, ο Καθηγητής Εφαρμογών Φυτοπαθολογίας του ΤΕΙ Λάρισας κ. Βαγγέλας Ιωάννης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Γίτσης Γεώργιος, Γεωπόνος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Τρικάλων Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Παπάς Κώστας, Γεωπόνος, ο υπάλληλος του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Κουσιάς Παύλος, Γεωπόνος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος κ. Γεωργιάδης Γιάννης, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Σοφολόγης Δημήτριος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γεωτεχνικών Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα κ. Γιαννακός Κώστας, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

thessaly.gov.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου