ΤΟΠΙΚΑ

«Ζητούμε ισχυρή λαϊκή εντολή»

ζητούμε-ισχυρή-λαϊκή-εντολή-851206

«Το εθνικό συμφέρον απαιτεί άμεση προσφυγή στο λαό, επιτάσσει την άμεση προκήρυξη εκλογών. Ζητούμε ισχυρή λαϊκή εντολή για να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αρχίζοντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. “Προχωρούμε”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, “με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης, με αισιοδοξία για το μέλλον της πατρίδας μας, με εμπιστοσύνη στις Ελληνίδες και στους Έλληνες”.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ζητά ανανέωση της λαϊκής εντολής «για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του κράτους, να συνεχίσουμε τις πολιτικές που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή».
«Έφθασε η ώρα των εκλογών», δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η 16η Σεπτεμβρίου συνδέεται πρώτα από όλα με τον πρώτο προϋπολογισμό, που καταρτίζεται μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος: “Η κυβέρνηση υποχρεούται να καταθέσει στη Βουλή προσχέδιο του προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου. Ήταν λοιπόν ζήτημα πολιτικής ευθύνης, είπε ο πρωθυπουργός, να δοθεί στη νέα κυβέρνηση το απαιτούμενο διάστημα προετοιμασίας”.
Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, η ώρα των εκλογών συνδέεται και με την αναθεώρηση του Συντάγματος: “Η μεγάλη αυτή θεσμική μεταρρύθμιση είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και χρονικά επιτακτική για να έχουμε το συντομότερο δυνατό το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, ενδυναμώνει την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, διευρύνει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της παιδείας μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16”.
Κάνοντας απολογισμό της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στα τρεισήμισι χρόνια της προχώρησε στην πιο ήπια δυνατή δημοσιονομική προσαρμογή και παράλληλα διασφάλισε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Κάποιοι, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, προεξοφλούσαν ότι ήταν αδύνατο να πετύχει η κυβέρνηση δημοσιονομική προσαρμογή με παράλληλη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά διαψεύσθηκαν.
Για το διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές, ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε τη συγκρότηση εθνικού ταμείου κοινωνικής συνοχής, χορήγηση από τις αρχές του 2008 του πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, τη νέα αύξηση του επιδόματος ανεργίας, του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ. Όλα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός, αποτελούν βασικά στοιχεία του επόμενου προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, προετοιμάζουμε την καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης, μεταρρυθμίσεις για ένα δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και συνεχίζουμε με συγκροτημένο σχέδιο την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Ο κ. Καραμανλής προχώρησε και σε αυτοκριτική λέγοντας ότι το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα δεν επέτρεψε να στηρίξουμε όσο θέλαμε τους οικονομικά ασθενέστερους καθώς επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο από ότι χρειαζόταν ή αργήσαμε να κινηθούμε. «Κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αναγνωρίζουμε ότι δεν έγιναν όλα τέλεια. Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχές της νέας διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε νέα δυναμική, νέα ταχύτητα, νέους ρυθμούς. Έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί».
Αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο ο κ. Καραμανλής σημείωσε: «Ξέρουμε ότι εκείνοι που νιώθουν πολιτική αδυναμία θα κορυφώσουν την προσπάθεια πόλωσης, πολιτικής οξύτητας, φανατισμού. Δε θα διστάσουν να καταφύγουν ακόμη και σε ύβρεις και συκοφαντίες. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Οι συνταγές της οξύτητας και των ύβρεων ανήκουν στο παρελθόν». Κάλεσε, δε, τους βουλευτές του να αγνοήσουν τις προσπάθειες φανατισμού και να συνεχίσουν με συνέπεια τη μάχη των αρχών, των ιδεών και των αξιών.
Απευθυνόμενος προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα υπογράμμισε με έμφαση: «Δεν είναι στόχος κανενός μας να πάρει περισσότερες ψήφους για τον εαυτό τ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου