ΤΟΠΙΚΑ

Ημερίδα για τα βότανα στο Πήλιο

ημερίδα-για-τα-βότανα-στο-πήλιο-851206

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο ΞΕΝΙΑ η ημερίδα για το Πολυφάρμακο Πήλιο, με την παρουσία έγκριτων επιστημόνων. Μία ημερίδα που έγινε με την πρωτοβουλία της ΤΕΔΚ και τη στήριξη του Αντιπρόεδρου της Βουλής Γ. Σούρλα.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε εκτός των άλλων τα εξής:
“Μετά από αιώνες ήρθε επιτέλους η ώρα να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο με τα βότανα του Πηλίου.
Το πολυφάρμακο Πήλιο – το φαρμακείο της φύσης- ήταν αυτό που κατέστησε τη Θεσσαλία κοιτίδα της Ιατρικής.
Δεν είναι τυχαίο ότι:
Σ αυτό το όρος διέπρεψε ο Κένταυρος Χείρων, ο άριστος γιατρός, βοτανολόγος και δάσκαλος, ο δικαιότερος των Κενταύρων, όπως αναφέρει ο Όμηρος.
Στο Πήλιο δίδαξε την ιατρική και την αρετή. Κοντά του μαθήτευσαν ημίθεοι και ήρωες. Ο Ηρακλής, ο Aχιλλέας, ο Ιάσων.
Στον Κένταυρο Χείρωνα ο Απόλλων εμπιστεύθηκε τον γιο του Ασκληπιό. Στην περιοχή αυτή κοντά στους πρόποδες του Πηλίου, βορινά της λίμνης Κάρλας στην πόλη Λακέρεια γεννήθηκε ο Ασκληπιός.
Σε εποχές, είπε ο κ. Σούρλας, που δεν υπήρχαν φαρμακευτικά σκευάσματα με τη σημερινή τους μορφή, που δεν είχαν αναπτυχθεί οι επιστημονικές μέθοδοι και δεν υπήρχε τεχνολογία, τα βότανα του Πηλίου ήταν τα φαρμακευτικά θεραπευτικά μέσα.
Το Πήλιο που φιλoξεvoύσε και πιστεύουμε να φιλοξενεί ακόμη και σήμερα τα 3/5 των βοτάνων του πλανήτη είναι το μεγαλύτερο φαρμακείο της φύσης.
Αυτό το φυτικό, φυσικό πλούτο πρέπει, οφείλουμε:
– να διασφαλίσουμε,
– να διαφυλάξουμε,
– να τον αξιοποιήσουμε πολλαπλώς,
– να καταγράψουμε τα βότανα Πηλίου
– να προστατεύσουμε πάση θυσία τη χλωρίδα του Πηλίου και ιδιαίτερα αυτή των βοτάνων, των θεραπευτικών φυτών.
– να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο τον τεράστιο βοτανικό φυτικό κήπο με προγράμματα αναπαραγωγής σπάνιων σπόρων Βοτάνων.
– να δημιουργήσουμε βοτανικό Μουσείο
– να δημιουργήσουμε βοτανικό κήπο
– να καλλιεργήσουμε, να αναπτύξουμε την καλλιέργεια με πολλαπλασιαστικά υλικά. Γενικώς να αναπτύξουμε δραστηριότητες που θα προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την απασχόληση και την διασφάλιση των αυθεντικών προϊόντων.
Σήμερα για όλα αυτά παρίστανται και θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες με γνώσεις και εμπειρία.
Την προσπάθεια αυτή στηρίζει η πολιτεία.
Την προώθηση της πρωτοβουλίας ανέλαβε η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, όπως προέκυψε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ τριμήνου στα γραφεία της και όπως διαπιστώνεται σήμερα με την Ημερίδα που συνδιοργανώνεται με τους άλλους φορείς.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος να συμμετέχουν και επιχειρηματίες, εταιρείες φαρμακευτικές διεθνούς εμβέλειας, που προφανώς έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον.
Ολοι αυτοί οι παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που αναφέρθηκαν, αλλά και όλη η υποδομή, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση των βοτάνων και προπάντων να είναι βιώσιμη.
Η Δρ. Μαλούπα Ελέvη, τακτική ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιoυργίας Εθνικού Δικτύου Βοτανικών Κήπων και το ρόλο που θα παίξει σε αυτό και ο υπό σκέψη Βοτανικός Κήπος στη Μαγνησία. Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε το παράδειγμα του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην προστασία της φυτικής βιοποικιλότητας της Ελλάδας και των Βαλκανίων και ηγείται μιας προσπάθειας για δημιουργία Βοτανικών Κήπων σε επιλεγμένα σημεία της χώρας μας, ώστε να προστατευτούν και αξιοποιηθούν τα στενότοπα ενδημικά φυτά κάθε περιoχής. Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων διατηρεί 1500 από τα 6000 είδη της αυτοφυούς χλωρίδας που αποτελεί το 50% των ειδών όλης της Ευρώπης.
Στα φυτά του Πηλίου και στη σημασία τους αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Δρ. Νικόλαος Κρίγκας, βιολόγος – ταξινόμος φυτών. Από τα 6000 ελληνικά φυτά, είπε, εκτιμάται ότι τα 1000 απαντώνται και στην περιοχή του Πηλίου και θα αποτελέσουν το αντικείμενο προστασίας και αξιοπο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου