ΤΟΠΙΚΑ

Ποιο επάγγελμα σου ταιριάζει;

ποιο-επάγγελμα-σου-ταιριάζει-851206

Tης
Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου
Ψυχολόγου, MSc
Υποψήφιας Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

Η όλο και αυξανόμενη εργασιακή και κοινωνική αβεβαιότητα που επικρατεί στις μέρες μας επιβάλλει στους νέους τη συνεχή προσπάθεια να αφήνουν ανοιχτές για τον εαυτό τους όσο το δυνατό περισσότερες ευκαιρίες, με μεγάλο όμως ψυχολογικό κόστος, διότι όλη αυτή η κατάσταση εντείνει το άγχος τους. Έρευνες καταδεικνύουν ότι οι νέοι στην εποχή μας (Gibson et al., 1991) αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο για να προσανατολισθούν επαγγελματικά και να βρουν την ταυτότητά τους σε σύγκριση με τα άτομα της ίδιας ηλικίας πριν σαράντα χρόνια (Fleege, 1945).
Βασική επιδίωξη του Επαγγελματικού Προσανατολισμού που απευθύνεται στους εφήβους είναι να συμβάλλει στη μείωση του σχολικής αποτυχίας και στην άμβλυνση της σχολικής διαρροής, μέσω της διερεύνησης των εκπαιδευτικών οριζόντων των μαθητών και της υποβοήθησής τους να επιλέξουν σχολικές ή ακαδημαϊκές κατευθύνσεις που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες, και τις κλίσεις τους. Επιπλέον, ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός βοηθά τα άτομα να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να συνειδητοποιήσουν τις ικανότητες και τις αδυναμίες τους και να καταλήξουν στην οριστικοποίηση ενός συστήματος αξιών, στο ξεκαθάρισμα των απαιτήσεών τους από τη ζωή, στην αποσαφήνιση των ενδιαφερόντων και φιλοδοξιών τους, προϋποθέσεις απαραίτητες για μια ορθή επαγγελματική επιλογή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος των γονιών είναι εξαιρετικά σημαντικός στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις των νέων. Ας μην ξεχνάμε ότι από το περιβάλλον της οικογένειας ο νέος διαλέγει τα επαγγελματικά του πρότυπα. Στο πλαίσιο της οικογένειας διαμορφώνει τα ενδιαφέροντα και τις αξίες. Η επιρροή της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού κύκλου γύρω από τις σπουδές και την επιλογή επαγγέλματος, είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και τον ιδιαίτερα στενό σύνδεσμο ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής οικογένειας.
Καθώς οι εξελίξεις της εποχής τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, το έργο της διαπαιδαγώγησης αλλά και της καθοδήγησης των νέων αναφορικά με το επάγγελμα που θα επιλέξουν γίνεται ολοένα και δυσκολότερο. Και σίγουρα οι γονείς από τη μια ανησυχούν αρκετά για το μέλλον των παιδιών τους, από την άλλη νιώθουν ανίκανοι να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη του επαγγελματικού προσανατολισμού των παιδιών τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ολοένα και περισσότεροι γονείς απευθύνονται σε ειδικούς επιστήμονες για τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας των παιδιών τους.

Καθίσταται λοιπόν σαφής η χρησιμότητα ενός τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα κάθε ατόμου προσδιορίζοντας ταυτόχρονα τα επαγγέλματα εκείνα που του ταιριάζουν. Το Άριστον Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού επισημαίνει ταυτόχρονα ποια από τα επαγγέλματα αυτά έχουν θετικές ή περιορισμένες προοπτικές απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας, για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Επομένως, μπορεί εύστοχα ο νέος να επιλέξει τις σπουδές και τα επαγγέλματα που του ταιριάζουν, διασφαλίζοντας μια επιτυχημένη καριέρα. Το συγκεκριμένο Τεστ απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του τεστ αποτελούν ιδιαίτερα αξιόπιστα δεδομένα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου των μαθητών, μέσω ειδικού λογισμικού που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου