ΤΟΠΙΚΑ

Ευτυχώς αναίμακτο τέλος

ευτυχώς-αναίμακτο-τέλος-851206

Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε χθες το πρωί σε αεροσκάφος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Atlas Jet με 136 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα που εκτελούσε δρομολόγιο από την κατεχόμενη Κύπρο προς την Κωνσταντινούπολη.
Το θρίλερ έληξε τέσσερις ώρες αργότερα με την παράδοση των δύο αεροπειρατών -ενός Τούρκου και ενός Σύρου, πιθανότατα παλαιστινιακής καταγωγής, βάσει ανακοίνωσης του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Οσμάν Γκιουνές.
Ο Τούρκος αεροπειρατής είναι ο Μεχμέτ Ρεζάτ Οζλί, που διαμένει στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο άλλος αεροπειρατής έχει συριακό διαβατήριο και πιθανότατα παλαιστινιακή καταγωγή, είπε ο υπουργός.
Οι δύο αεροπειρατές έκαναν μία δήλωση προς τις τουρκικές ανακριτικές αρχές πως «έχουν σχέση» με την Αλ Κάιντα.
Τέσσερις ώρες αγωνίας
Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος της Atlas Jet που είχε αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου από το αεροδρόμιο Ερκάν στα Κατεχόμενα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Ισχυριζόμενοι ότι είχαν στην κατοχή τους βόμβα οι αεροπειρατές απαίτησαν να κατευθυνθεί το αεροσκάφος στο Ιράν, αλλά ο κυβερνήτης τους είπε πως έπρεπε να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και προσγειώθηκε στην Αττάλεια.
Στο αεροδρόμιο οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν τις γυναίκες και τα παιδιά• οι περισσότεροι άνδρες, ανάμεσα τους ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης, κατάφεραν να διαφύγουν ανοίγοντας την πίσω πόρτα του αεροπλάνου τη στιγμή που οι αεροπειρατές βρίσκονταν στο μπροστινό τμήμα.
Στο αεροσκάφος παρέμειναν έξι άτομα• σταδιακά απελευθερώνονταν και τελικώς έμειναν στο αεροπλάνο δύο μέλη του πληρώματος.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δύο αεροπειρατές είχαν φθάσει το μεσημέρι του Σαββάτου σε κρίσιμο σημείο, καθώς οι δύο άνδρες ζητούσαν να επιστρέψει ένας από τους πιλότους στο αεροσκάφος για να απογειωθεί με προορισμό την Τεχεράνη.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν ήταν ενήμερο και συνεδρίαζε για να αποφασίσει εάν θα επέτρεπε ή όχι στο αεροπλάνο να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα.
Τελικώς, τέσσερις ώρες αφότου άρχισε το θρίλερ οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν τους δύο τελευταίους ομήρους και εν συνεχεία παραδόθηκαν στις Αρχές και συνελήφθησαν.
Αρχικώς επικράτησε μεγάλη σύγχυση ως προς την εθνικότητα και τα κίνητρα των αεροπειρατών. Το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV είχε μεταδώσει ενόσω το θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη (επικαλούμενο τη μαρτυρία επιβάτη) πως οι αεροπειρατές δήλωσαν μέλη της Αλ Κάιντα, γεγονός που φαίνεται πως επανέλαβαν και στις ανακριτικές Αρχές.
Ένας άλλος επιβάτης είπε πως οι δύο άνδρες είναι Τούρκοι, όμως οι περισσότεροι επιβάτες δήλωσαν -αφότου διέφυγαν τρέχοντας στον αεροδιάδρομο- πως οι αεροπειρατές μιλούν αραβικά, αγγλικά και λίγα τουρκικά.
Τους είπαν μάλιστα πως είναι μουσουλμάνοι, όπως και εκείνοι και δε θα τους κάνουν κακό. Φέρεται να δήλωσαν ακόμη πως έκαναν την αεροπειρατεία για να διαμαρτυρηθούν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλοι επιβάτες επισήμαναν πως οι δράστες δεν ήταν επιθετικοί, απλώς ήθελαν να ακουστεί η φωνή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου