ΤΟΠΙΚΑ

Η παρεξηγημένη ανανέωση

η-παρεξηγημένη-ανανέωση-851206

Υπάρχει στο δημόσιο βιο μας μια στρεβλή αντίληψη γύρω από την έννοια της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού.
Η ανανέωση προσώπων ειναι και αύτη αναγκαία όσο και η ανανέωση ιδεών και μεθόδων. Χωρίς βεβαίως την υποταγή στη μηχανιστική αντίληψη πως όποιος ειναι νεότερος ειναι οπωσδήποτε και καλύτερος από κάποιον ο οποίος αποχωρεί από την ενεργό πολιτική, κατόπιν «μακράς ευδοκίμου υπηρεσίας».
Ανανέωση όμως του πολιτικού δυναμικού των κομμάτων δεν ειναι αυτό που έχει επικρατήσει ως πρακτική στά δύο κόμματα εξουσίας της χώρας μας, η για να είμαστε ιστορικά ακριβέστεροι, στις δύο μεγάλες αστικές παρατάξεις που διαμορφώθηκαν μετά την απελευθέρωση και πήραν το τελικό σχήμα τους μετά την μεταπολίτευση.
Δυστυχώς μόνο στον τόπο μας κατάντησε η έννοια της ανανέωσης να ειναι ταυτόσημη με την έννοια της οικογενειοκρατίας. Να αναγγέλλεται δηλαδή ως …ανανέωση των συνδυασμών ενός κόμματος η κάθοδος στον πολιτικό στίβο των υιών, των θυγατέρων, των αδελφών, ανιψιών, γαμβρών και νυμφών εκείνων που κυριάρχησαν στο πολιτικό προσκήνιο ενός τόπου. Ενίοτε δε αυτό να συμβαίνει όχι με την αποχώρηση του «πατριάρχη» της πολιτικής φαμίλιας, αλλα με την ταυτόχρονη παρουσία του.
Αν ανέφερα ονόματα, από την μια ή την άλλη παράταξη, θα ήταν σαν να υποβιβάζω το θέμα στην προσωπική περίπτωση του ενός ή τού άλλου, ενώ πρόκειται για ένα ευρύτερα νοσηρό φαινόμενο του δημόσιου βιου μας.
Προσπαθήστε να θυμηθείτε τα ονόματα πρωθυπουργών και υπουργών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και εδώ. Και αν βρείτε «διαδόχους» να μου τρυπήσετε τη μύτη.
Μόνο εδώ, από ολόκληρη την πολιτισμένη και δημοκρατική Ευρώπη, έχει απονεμηθεί σε δεκάδες πολιτικά τζάκια -μετρήστε τα, ειναι πραγματικά δεκάδες- το κληρονομικό δικαίωμα διαδοχής, που είχαν άλλοτε οι μοναρχίες της οποίες οι λαοί κατήργησαν.
Λες και μόνο στις αυλές κάποιων συγκεκριμένων ελληνικών σπιτιών φύεται το μαγικό βοτάνι που δίνει το …κληρονομικό χάρισμα σε κάποιον να μπορεί να …σώζει τον τόπο.
Κάποτε δεν πρέπει να τελειώνουμε με την …κληρονομική δημοκρατία;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου