Θολό τοπίο για τα ραδιενεργά απόβλητα

Τελευταία ενημέρωση: 2012-07-18, 12:11:02
Θολό τοπίο για τα ραδιενεργά απόβλητα

Συζητήθηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η επερώτηση του Κώστα Πουλάκη με θέμα το ραδιενεργό υλικό που εντοπίστηκε σε απόβλητα που απέστειλε στην Ιταλία προς επεξεργασία η «Χαλυβουργία Βόλου».

Αφού υπενθύμισε το ιστορικό της υπόθεσης του φορτίου της «Χαλυβουργίας» στο οποίο οι ιταλικές αρχές εντόπισαν ραδιενεργό Καίσιο-137 σε συγκέντρωση 3,7 Bq/gr και το απέστειλαν στην Ελλάδα, ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε την εκκωφαντική διαφορά που υπάρχει στον τρόπο με τον οποίο με διαφάνεια και εμπλοκή όλων των συναρμόδιων τοπικών φορέων – πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επιστημονικών – χειρίστηκαν το ραδιενεργό φορτίο οι ιταλικές αρχές αφενός και στη μυστικότητα με την οποία επιχείρησαν α διαχειριστούν το ζήτημα οι ελληνικές αρχές, εν πλήρει αγνοία των τοπικών φορέων και της κοινωνίας της Μαγνησίας αφετέρου, αφού ακόμα και ο κ. Περιφερειάρχης, με τη σημαντική θεσμική του ιδιότητα, πληροφορήθηκε το ζήτημα από την επερώτηση του ίδιου.

Ιδιαίτερη ωστόσο αίσθηση προκάλεσε, όπως σχολίασε κατά τη συζήτηση ο κ. Πουλάκης, η ενημέρωση των επιστημόνων της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. «Παρά την εμβριθή και κατατοπιστική παρέμβαση των δύο έγκριτων επιστημόνων της ΕΕΑΕ, κατέστησαν απολύτως εμφανή τα κενά του θεσμικού πλαισίου, αλλά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό της ΕΕΑΕ, παρ’ όλο που αποτελεί τον μοναδικό φορέα στην Ελλάδα που είναι αρμόδιος για την επίβλεψη της ραδιενέργειας και την ακτινοπροστασία. Έτσι, παρά την επιστημονική επάρκεια και τις εμφανώς φιλότιμες προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού της, στην πραγματικότητα η ΕΕΑΕ δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής παρά μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους στο φορτίο στο οποίο εντοπίστηκε ραδιενέργεια, ενώ ο συνολικός έλεγχος δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου», ανέφερε.

Παράλληλα, απαντώντας στον κ. Πουλάκη, οι ειδικοί της ΕΕΑΕ διευκρίνισαν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί στο συγκεκριμένο στάδιο επεξεργασίας η προέλευση του ραδιενεργού υλικού, άρα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από ποια χώρα προήλθε το επίδικο υλικό και κατά πόσο πρόκειται για μεμονωμένο ατυχές περιστατικό ή η «Χαλυβουργία» προμηθεύεται συστηματικά υλικά από χώρες που είχαν λάβει χώρα πυρηνικά ατυχήματα. Τελικά δε, τους συνολικούς ελέγχους θα αναλάβει να εκπονήσει η ίδια η εταιρία στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα, με την επίβλεψη απλώς κατά την αρχή και το τέλος της διαδικασίας της ΕΕΑΕ, διότι κατά τους επιστήμονες που έκαναν την ενημέρωση, η ΕΕΑΕ δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα από πλευράς εγκαταστάσεων και ανθρώπινου δυναμικού ώστε να ελέγξει ένα τόσο μεγάλο φορτίο (περίπου 1.000 σάκοι με έναν τόνο τέφρας έκαστος). 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
3
=