ΤΟΠΙΚΑ

Μεταρρυθμιστική τομή το πρόγραμμα «Θησέας»

μεταρρυθμιστική-τομή-το-πρόγραμμα-θ-851206

Η αρμoνική, ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αυτονόητα περνάει μέσα από την αύξηση και από την ορθολογική κατανομή των πόρων, είναι ο βασικός σχεδιασμός του προγράμματος «Θησέας». Αυτό τόνισε χθες ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Θησέας» και την μετέπειτα πορεία του.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, το παρών έδωσαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας, ο Νομάρχης Μαγνησίας, κ. Απόστολος Παπατόλιας, οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ όλης της Θεσσαλίας, σχεδόν το σύνολο των Δημάρχων και Κοινοταρχών του Νομού Μαγνησίας, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Νάκος διευκρίνισε ότι η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί καιρό πριν την εξαγγελία των εκλογών και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του προγράμματος «Θησέας» που ξεκίνησε το 2004, χαρακτηρίζοντας το ως δυναμικό εργαλείο υποστήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης.
«Το στοίχημα είχε δύο κεντρικούς άξονες,» ανέφερε ο κ. Νάκος και συνέχισε:
«Ο πρώτος αφορούσε στη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε κάθε Περιφέρεια. Κι αυτό στην πράξη σημαίνει μια εθνική στρατηγική, που θα λειτουργήσει ως «ομπρέλα» για τις επιμέρoυς πολιτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σημαίνει νέα κριτήρια για την κατανομή των πόρων. Σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας σε όλη την αλυσίδα που ξεκινούσε από την κεντρική διοίκηση για να μεταφερθούν οι πόροι στους ΟΤΑ.
Και αυτό κάναμε.
Βάζοντας επιτέλους σωστές βάσεις για να αυξηθούν οι πόροι, να δίνονται έγκαιρα – γιατί αυτό ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλάvιζε τους δήμους και κυρίως:
Για να οικοδομηθεί επιτέλους ένα σύστημα διαχείρισης των πόρων που θα ήταν αποτελεσματικό και δε θα επέτρεπε παιχνίδια κάτω από το τραπέζι.
Αυτό δε θα μπορούσε να γίνει έξω από τον τρόπο λειτoυργίας των ίδιων των αυτοδιοικητικών δομών, ιδιαίτερα των μικρών ΟΤΑ. Δε θα λειτουργούσε χωρίς τον εκσυγχρονισμό των θεσμών αποκέντρωσης, που δημιουργούν το υπόβαθρο, ώστε ο προγραμματισμός, η έγκριση δημoπράτησης και φυσικά η λήψη απόφασης για την τρoποποίηση έργων, που η αρχική τους μορφή ήταν πλέον δυσλειτουργική, να γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο.
Eίναι προφανές λοιπόν ότι η ομοιότητά του «Θησέα» με το «Ε.Π.Τ.Α» βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι είναι και τα δύο προγράμματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά τα άλλα τα χωρίζει το χάος. Σε όλα τα επίπεδα.»

Μεταρρυθμιστική τομή
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Θησέας» ως την πιο μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή. «Μέσα σε οικονομικές υποχρεώσεις που ουδείς αναλάμβανε, τόνισε, την ώρα που ήταν απολύτως επιτακτική η ανάγκη νέων έργων και με ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν επέτρεπε την αναζήτηση σύγχρονων λύσεων.
Aυτό το περιβάλλον άλλαξε ο «Θησέας».
Ξεπερνώντας, με την ενσωμάτωση όλων των αναγκαίων διατάξεων στο Νομοθετικό πλαίσιο, τους λόγους που θα μπορούσαν γα δημιουργήσουν μεγάλες καθυστερήσεις, μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη του σχεδιασμού – ο «Θησέας», ως ολοκληρωμένο αvαπτυξιακό πλαίσιο σε κεντρικό, περιφερειακό και Νομαρχιακό επίπεδο, αποτελεί …σήμερα μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή.
Μια πραγματική καινοτομία, που δημιουργώντας βέλτιστες πρακτικές στη Δημόσια Διοίκηση, είναι ένα από τα σημαντικά βήματα στο δρόμο για την επανίδρυση του κράτους.
Πρώτα από όλα, το ίδιο το έργο διοικείται με ένα ευέλικτο και λειτουργικό σχήμα διοίκησης που συνίσταται στη συνεργασία της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης, των Περιφερειακών Επιτροπών Παρακολούθησης και των Τεχνικών Επιτροπών των Νομών.»
Αντλώντας τους πόρους του από το 10% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), το 25% της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.), το 80% του φόρου των τόκων καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων, τους Εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Ε

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου