ΤΟΠΙΚΑ

Εφιπποι …μπράτιμοι στην παραλία

εφιπποι-μπράτιμοι-στην-παραλία-851206

Περισσότεροι από χίλιοι φίλοι της παράδοσης αναμένεται να παρακολουθήσουν τα παμπάλαια έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου που αναβιώνουν σήμερα και αύριο στην κεντρική πλατεία Πορταριάς, επί τριάντα τρία συναπτά έτη. Το σήμα εκκίνησης για την αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου δόθηκε χθες με τα παραδοσιακά καλέσματα τριών έφιππων μπράτιμων, οι οποίοι διέσχισαν το παραλιακό μέτωπο, προσφέροντας λουκούμια και γραπτή πρόσκληση στους περιπατητές, οι οποίοι παρακολουθούσαν έκπληκτοι τα πρωτότυπα, ομολογουμένως, τεκταινόμενα. Πρωταγωνιστές του πρωτότυπου αυτού γαμήλιου καλέσματος ήταν οι μπράτιμοι Στέφανος Καραΐσκος, Αντώνης Αντρινός και Γιώργος Κερασιώτης, οι οποίοι διέσχισαν την παραλία έφιπποι, φορώντας τις πατροπαράδοτες στολές, σύμφωνα με το έθιμο. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Πορταριάς κ. Βλαχούτσος “για πρώτη φορά φέτος γίνονται τα παραδοσιακά καλέσματα, σύμφωνα με τις παλιές παραδόσεις. Ο Δήμος Πορταριάς διαφυλάττει τα έθιμα και την πολιτιστική παρακαταθήκη του παρελθόντος και στο πλαίσιο αυτό αναβιώνει για τριακοστή τρίτη χρονιά ο Πηλιορείτικος Γάμος”. “Στόχος μας, καταλήγει ο κ. Βλαχούτσος, “είναι να διαφυλάξουμε τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής μας, να θυμηθούν οι παλιοί, αλλά και να γνωρίσουν οι νέοι πώς γινόταν ο γάμος τον παλιό καιρό που είχε μια ιδιαιτερότητα κι ο κόσμος χαιρόταν και συμμετείχε, διότι και ο γάμος στο Πήλιο ήταν ένα γεγονός ξεχωριστό”.
Η 33η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Πορταριάς σήμερα 18 Αυγούστου στις 9 το βράδυ και αύριο Κυριακή 19 Αυγούστου στις 11 το πρωί και στις 8 το απόγευμα, αντίστοιχα. Το τελετουργικό του γάμου περιλαμβάνει κατά σειρά τα εξής έθιμα: Αλευρώματα, Καλέσματα, Μεταφορά προίκας με ζώα, Κόψιμο του νυφικού, Ξύρισμα του γαμπρού, Ξεκίνημα νύφης, Γαμήλια πομπή, Επιστροφή στο σπίτι, Γαμήλιο γεύμα, Κρέμασμα γαμπρού, Ψώνισμα γαμπρού, Σπάσιμο στάμνας. Θα ακολουθήσουν Παραδοσιακοί Χοροί από το Συγκρότημα του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς «Ορμίνιο» καθώς και έκθεση Χειροποίητου Κεντήματος των γυναικών της Πορταριάς.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι θα καταγραφούν σε dvd τα γαμήλια έθιμα, ώστε ο παραδοσιακός Πηλιορείτικος Γάμος να αποτελέσει πολιτιστικό πρεσβευτή του Δήμου Πορταριάς.
Παράλληλα, αύριο το πρωΐ θα ψαλεί πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου υπέρ υγείας των παραθεριστών και θα τιμηθεί από τον Δήμο ο Πρωτοψάλτης και Μεγάλος Δάσκαλος της Βυζαντινής μας Μουσικής κ. Κυριαζής Νικολέρης για την προσφορά του στην Εκκλησιαστική μας Παράδοση, αλλά και την μεγάλη του αγάπη στον Δήμο Πορταριάς. Επίσης σήμερα και αύριο, θα παρουσιασθεί, στην αίθουσα του Αγροτουριστικού Περιπτέρου Πορταριάς, έκθεση χειροποίητου κεντήματος, μακραμέ, κοφτού, καθώς και παραδοσιακής υφαντικής των γυναικών της Πορταριάς, υπό τη διδασκαλία της κ. Ιωάννας Κεχαγιά. Το βασικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν προς πάσα κατεύθυνση οι διοργανωτές και διατυπώνεται δια στόματος του κ. Βλαχούτσου είναι ότι “θα πρέπει όλοι μας και κυρίως τα παιδιά μας να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα, γιατί λαός χωρίς ιστορία, χάνεται”. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι παραδοσιακές γεύσεις, αλλά και ο φημισμένος μπακλαβάς, τον οποίο δημιούργησαν με μεράκι τα μέλη του Γυναικείου Συνεταιρισμού Πορταριάς και θα προσφερθεί ως κέρασμα στους επισκέπτες, μόλις ολοκληρωθεί ο Πηλιορείτικος Γάμος που, σημειωτέον, έχει κατ επανάληψη φέρει γούρι στον γαμπρό και την νύφη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου