Ελεγχο από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Τελευταία ενημέρωση: 2012-07-17, 12:36:19
Ελεγχο από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να αποφανθεί εμπεριστατωμένα για τα ραδιενεργά απόβλητα της Χαλυβουργίας παρέπεμψε ο πυρηνικός φυσικός Ανδρέας Θεοφίλου, πρώην διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» στο Εργατικό κέντρο Βόλου με αφορμή το θέμα που ανέκυψε στο Βόλο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η ΕΛΜΕ, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣ στο Δ. Βόλου ΑΠ. Νάνος και Απ. Ριζόπουλος κ.α.

Ο κ. Θεοφίλου επεσήμανε ότι το Καίσιο 137 προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, και όχι μόνο, με την εισπνοή, διότι η ραδιενεργή σκόνη διαχέεται στην ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Ανέφερε επίσης ότι θα έπρεπε να έχει κληθεί -κάτι που μπορεί να γίνει και τώρα- η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Ελλάδος αλλά και η Διεθνής Επιτροπή που έχει συγκεκριμένα στάνταρντ για να κάνει μετρήσεις και εμμέσως πλην σαφώς εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα του Δημόκριτου που επικαλείται η εταιρία και οι φορείς δεν μπορεί να καθησυχάζουν κανέναν.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Ιταλοί έσπευσαν να διώξουν το καράβι μόλις διαπίστωσαν ότι υπάρχει θέμα» σημείωσε ο κ. Θεοφίλου και αναφέρθηκε στην επιστημονική διάσταση του όλου ζητήματος, σημειώνοντας ότι «η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει βάλει τα όρια εντός των ορίων της Ε.Ε. Προσωπικά δε με ανησυχούν τα 10, τα 5 ή το 1 μπεκερέλ. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι πρόκειται για σκόνη, η οποία αν διαχυθεί στην ατμόσφαιρα και κάποιοι την εισπνεύσουν θα έχουν επιβάρυνση στην υγεία τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο τέτοιου είδους υλικά δεν πρέπει να τοποθετούνται σε σακιά από τα οποία διαχέεται εύκολα σκόνη, γι’ αυτό και όπως παρατήρησε η σάκκευση πρέπει να γίνεται με διαφορετικές προδιαγραφές και να φυλάσσονται σε αεροστεγείς χώρους ώστε να αποφεύγεται η διάχυση στην ατμόσφαιρα.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Θεοφίλου το υλικό θα πρέπει να υποστεί κάποια επεξεργασία ώστε το ραδιενεργό στοιχείο να εξαλειφθεί, γι’ αυτό και όπως τόνισε σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ζητηθεί η συνδρομή του Δημόκριτου που μπορεί να υποδείξει τρόπους ασφαλούς αποθήκευσης του συγκεκριμένου υλικού.

Έκανε ειδική εξάλλου αναφορά στη μόλυνση της ατμόσφαιρας που προκαλεί άσθμα κυρίως στα μικρά παιδιά και έκανε λόγο για αμέλεια του Δήμου και της Περιφέρειας που -όπως τόνισε- πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να μη γίνεται διαρροή σκόνης στην ατμόσφαιρα που πάντα είναι επιβαρυντική στην υγεία.

Εκ μέρους συνδικάτου «Μήτσος Παπαρήγας» ο πρόεδρος Κων. Στεργίου ανοίγοντας την συζήτηση επανέλαβε τις καταγγελίες του σωματείου κατά της εταιρίας και επεσήμανε ότι θα πρέπει οι πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να απαιτήσουν την απομάκρυνση των αποβλήτων, που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί ακόμη να βρίσκονται μέσα στην εταιρία. Ζήτησε επίσης να γίνουν ιατρικές εξετάσεις για όλους τους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας και όσους ήρθαν σε επαφή με το υλικό κ.α.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
2
=