ΤΟΠΙΚΑ

Εθνική υπόθεση η Παιδεία

εθνική-υπόθεση-η-παιδεία-851206

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 και ο αναβρασμός στην Παιδεία όπως ήταν φυσικό κυριάρχησε στην προσυνεδριακή περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ στο Βόλο εν όψει του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί 15 έως 18 Μαρτίου.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ζήτησε από εργαζόμενους και συνδικάτα να βρίσκονται στις επάλξεις, διότι υπάρχουν νέες προκλήσεις, που θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει ενωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα.
Οριοθέτησε μάλιστα τις προκλήσεις σε ζητήματα που αφορούν στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, στην απασχόληση, την αντιμετώπιση της ανεργίας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μεγάλα κοινωνικά ζητήματα στα οποία η ΓΣΕΕ διατηρεί το δικαίωμα να έχει πρωταρχικό λόγο.
“Η επιδίωξή μας, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είναι να είμαστε όχι απλά εκφραστές των εργατικών δυνάμεων αλλά ένας κεντρικός κοινωνικός διαπραγματευτής και να παίξουμε το ρόλο μας και για τους ανέργους και για τους συνταξιούχους, για όλους τους μη έχοντες και μη κατέχοντες στην κοινωνία”.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προέβη στην πολιτική εκτίμηση ότι η πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, ενώ δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη του ΕΚΒ για 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης του άρθρου 16 στη Βουλή, για το οποίο ωστόσο έκανε ιδιαίτερη αναφορά, προτείνοντας εθνικό διάλογο που θα ξεκινά από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και θα καταλήγει στην αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
“Καμία αναθεώρηση”
“Ως ΓΣΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος, έχουμε επεξεργασμένες θέσεις και επιδιώξαμε εθνικό κοινωνικό διάλογο για την Παιδεία, αλλά όχι μέχρι στιγμής κατορθωτό. Πιστεύουμε ότι όταν αποφορτιστεί αυτή η συζήτηση και καταλάβουμε ότι στην Ελλάδα η Παιδεία δεν είναι η κορυφή της πυραμίδας που είναι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά η βάση της πυραμίδας που είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση (προσχολική κ.ο.κ.), που τροφοδoτεί την Τριτοβάθμια, τότε κάτι καλό μπορεί να γίνει στον τόπο.
Το άρθρο 16 ανεξαρτήτως της εξέλιξης, ως ΓΣΕΕ πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση, αλλά να ρυθμιστεί , όπως τόνισε, ένα απαράδεκτο τοπίο που υπάρχει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την είσοδο των Κολεγίων και των Ξενόγλωσσων Πανεπιστημίων, που το Σεπτέμβρη θα υποχρεωθεί η ελληνική πολιτεία να τα αναγνωρίσει και να τα πιστοποιήσει”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου