ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ: Aταλάντευτοι σε θέματα διαφάνειας …

απ-παπατολιασ-aταλάντευτοι-σε-θέματα-δ-851206

Ως μήνυμα με πολλούς αποδέκτες χαρακτήρισε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας την παρέμβασή του προς την Νομαρχιακή Επιτροπή Έργων και Προγραμματισμού, με την οποία ζήτησε την ακύρωση δύο διαγωνισμών: για έργο στο φράγμα Παναγιώτικο και για επιλογή τεχνικού γραφείου για το φράγμα Μαυρομάτι.

«Η Νομαρχία προασπίζει τη διαφάνεια και προχωρά σε κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε κληθείς να σχολιάσει την επαναπροκήρυξη διαγωνισμών και όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες γύρω από το ζήτημα, ενώ απουσίαζε για καλοκαιρινές διακοπές.
Προανήγγειλε την ανακοίνωση νέας πρωτοβουλίας, την ερχόμενη εβδομάδα, για τη λειτουργία των υπηρεσιών της Νομαρχίας για το θέμα.
Στις προθέσεις της νομαρχιακής αρχής είναι, όπως είπε, να καταστήσει σαφές ότι είναι αταλάντευτη σε θέματα διαφάνειας, ενώ κληθείς να σχολιάσει όσα συνέβησαν και συζητήθηκαν γύρω από την ακύρωση και επαναπροκήρυξη των δύο διαγωνισμών εξέφρασε την άποψη ότι είναι επόμενο στην αρχή, όταν τροποποιείται σε κάποιο βαθμό ένα συγκεκριμένο μοντέλο, στο οποίο έχουν μάθει να λειτουργούν οι υπηρεσίες και γενικότερα επαγγελματίες, να υπάρξει δυσπιστία και καχυποψία.
Παρουσίασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα θα ξεπεραστούν και ήδη φαίνεται στην πράξη.
Σχετικά με την επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών και την επιστολή-παρέμβαση προς την αρμόδια πολιτική επιτροπή της Νομαρχίας, διευκρίνισε ότι ο νομάρχης δεν μπορεί να το επιβάλει. Όμως, «όταν τίθεται ένα μείζον ζήτημα εκφράζει τη γνώμη του. Και όταν ξεκινά κάποιος την πορεία του –γιατί να μην ξεχνάμε, οι αναθέσεις τώρα ξεκίνησαν- τα δείγματα που θα δώσει στην έναρξη είναι και εκείνα που θα καθορίζουν την εξέλιξη των διαδικασιών στην πορεία».
Ο κ. Παπατόλιας επανέλαβε ότι η νομαρχιακή αρχή θέλει να δείξει ότι είναι αταλάντευτη στην προάσπιση της νομιμότητας και στη διασφάλιση της διαφάνειας. «Έπρεπε να το δείξουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και μπορούμε να προχωράμε με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς», είπε.
Όταν του ζητήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για τους αποδέκτες του μηνύματος, ο νομάρχης πρόσθεσε ότι «αποδέκτης είναι ένα κλίμα και μια νοοτροπία. Αν θέλαμε να στηλιτεύσουμε κι αν είχαμε στοιχεία ενδεχομένως να κατευθυνόμασταν στον εισαγγελέα. Εμάς, όμως, δε μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Μας ενδιαφέρει να περάσουμε ήπια ένα νέο μοντέλο λειτουργίας».
Πάντως, σε ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής προσώπων, λέγοντας ότι η νομαρχιακή αρχή δεν επιθυμεί να έρθει σε «πόλεμο» με κανέναν, αλλά ενδιαφέρεται να δώσει τα δείγματα γραφής της, προκειμένου «να περάσουμε αυτή τη νέα νοοτροπία που θέλουμε και να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια».
«Χρέος μας –πρόσθεσε- είναι να ξεπεράσουμε κάθε καχυποψία και να διατηρήσουμε ένα σταθερό τρόπο λειτουργίας της Νομαρχίας» και ξεκαθάρισε ότι η νομαρχιακή αρχή θα εμμείνει στις θέσεις της σχετικά με δημοσιοποίηση κάθε ανάθεσης.
«Αυτό δε γινόταν μέχρι τώρα. Από δω και πέρα θα γίνεται και δεν υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε. Θα παρακολουθούμε από κοντά τις υποθέσεις. Αν διαπιστώσουμε ότι σε κάποια επιτροπή κάτι πάει «στραβά» δε θα μείνουμε αμέτοχοι», τόνισε ο κ. Παπατόλιας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου