ΤΟΠΙΚΑ

Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης

επέστρεψε-ο-πύρινος-εφιάλτης-851206

Φωτιά ξέσπασε στις 10.30 χθες το πρωί στη Νέα Πεντέλη, πάνω από τη μονή Αγίου Παντελεήμονος. Στην περιοχή έσπευσαν 150 πυροσβέστες με 35 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα 55 πυροσβεστών, ενώ από αέρος επιχειρούσαν δέκα ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη.
Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι, έντασης μέχρι και εννέα μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη καθηλώθηκαν στο έδαφος για μιάμιση ώρα, καθώς δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 12.30 μετά το μεσημέρι.
Οι έντονοι στροβιλισμοί της φωτιάς είναι ένα επιπλέον στοιχείο που δυσκολεύει τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς δημιουργούνται συνεχώς αναζωπυρώσεις.
Το μεσημέρι η φωτιά κατέβηκε χαμηλότερα στην περιοχή των Μελισσίων και των Βριλησσίων, ενώ ένα ακόμα μέτωπο κατευθύνθηκε στην περιοχή της Πολιτείας, απειλώντας τα πρώτα σπίτια.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος, κ. Διαμαντής, ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι μία νέα εστία φωτιάς εντοπίστηκε στη σπηλιά του Νταβέλη, ενώ γνωστοποίησε ακόμη ότι ένα πυροσβεστικό όχημα παραδόθηκε στις φλόγες.
Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκε τραυματισμένος ένας πυροσβέστης, ο οποίος υπέστη κάταγμα στο πόδι κατά τη μάχη με τις φλόγες.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από τις φλόγες κάηκαν ολοσχερώς τουλάχιστον έξι σπίτια στη Νέα Πεντέλη και τα Ανω Μελίσσια, ενώ άλλες 50 κατοικίες υπέστησαν ζημιές. Χθες το μεσημέρι η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση της κλινικής Λυράκου, αλλά και των κατασκηνώσεων της Νομαρχίας, για προληπτικούς λόγους.
Επίσης για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το Α Νοσοκομείο ΙΚΑ και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» και το Γενικό Νοσοκομείο «ΚΑΤ».
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από χωράφι της περιοχής, στο οποίο κάποιος προσπάθησε να κάψει ξερά χόρτα. Η πληροφορία ερευνάται, ώστε να διαπιστωθεί εάν αληθεύει.
Στην περιοχή σημειώθηκαν εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση της τάσης σε αρκετές περιοχές της Αθήνας.
Στα Βριλήσσια και την Πεντέλη δεν υπάρχει ρεύμα, καθώς η Πυροσβεστική ζήτησε από τη ΔΕΗ να διακόψει την παροχή, ώστε να μπορέσει η Πυροσβεστική να προχωρήσει σε ρίψεις νερού.
Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και πολλοί φωτεινοί σηματοδότες σε Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή και Χολαργό.
Πυκνός καπνός είχε καλύψει μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου, ενώ για μια ακόμα φορά στην ατμόσφαιρα αιωρούνταν στάχτες.
Το απόγευμα της Πέμπτης οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς συνεχίζονταν. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είχε επεκταθεί στους δήμους Νέας Πεντέλης, Μελισσίων, Βριλησσίων και Πολιτείας και κινείτο προς το Κεφαλάρι.
Μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής και για προληπτικούς λόγους διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στα Βριλήσσια και την Πεντέλη.
Επίσης, εκτός λειτουργίας τέθηκε μία γραμμή υψηλής τάσης στην περιοχή Παλλήνης-Αγίου Στεφάνου, αλλά, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, το γεγονός δεν επηρέαζε την ηλεκτροδότηση της Αθήνας.
Στα πύρινα μέτωπα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, στηλιτεύοντας την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας από την πλευρά της κυβέρνησης.
Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, στις πληγείσες περιοχές θα μεταβεί ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, προκειμένου να καταμετρήσει τις ζημιές. Επιπλέον, από 150.000 ευρώ δίνονται για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στους δήμους της Νέας Πεντέλης και Μελισσίων και 100.000 στο Δήμο Κηφισιάς.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Γενικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στο νομό Αττικής, στο νότιο τμήμα της Εύβοιας, τις Κυκλάδες και τους νομούς Χίου, Σάμου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου