ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαιδεύοντας 17.317 ενήλικες…

εκπαιδεύοντας-17-317-ενήλικες-851206

Τριακόσιοι πενήντα επτά μαθητές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, 7.768 εκπαιδευόμενοι στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, 1.108 στη Σχολή Γονέων, 29 μαθητευόμενοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης-Επιμόρφωσης Ενηλίκων από απόσταση.
Τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας, μαζί με τις διαθέσιμες θέσεις για εκπαίδευση μέχρι το Μάρτιο του 2008, αποτυπώνουν την συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή ενηλίκων της Μαγνησίας στις δομές δια βίου εκπαίδευσης.
Το σύνολο των εκπαιδευθέντων –μαζί με όσους από την εκπαιδευτική περίοδο 2000-2001 έως και φέτος παρακολούθησαν προγράμματα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης- ανέρχονται στους 14.057 για την περίοδο 2000-2008, με τη μεγάλη πλειοψηφία (10.970) να συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα από το 2004-2005.
Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός συμμετεχόντων στη Μαγνησία και στα αυτόνομα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων του υπουργείου Παιδείας.
Το σύνολο των εκπαιδευθέντων στα αυτόνομα προγράμματα ανέρχεται την τετραετία 2004-2008 στους 3.225, όταν την προηγούμενη τετραετία 2000-2004 ήταν μόλις 35.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας των εκπαιδευθέντων μέσω των αυτόνομων προγραμμάτων της Γ.Γ.Ε.Ε., τη μεγαλύτερη προτίμηση έχει συγκεντρώσει η εκπαίδευση ενηλίκων στις Νέες Τεχνολογίες «Ήρων», όπου ο αριθμός τους από το 2004 ανέρχεται στους 1.955.
Στο πρόγραμμα για την εκπαίδευση αγροτών «Ησίοδος», την τελευταία τετραετία, ο αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται στους 290, ενώ αντίστοιχα 36 παρακολούθησαν και παρακολουθούν το πρόγραμμα για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων (Εθελοντισμός), 564 μετανάστες εκπαιδεύτηκαν στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ 380 άτομα ειδικών ομάδων πληθυσμού είχαν εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη.
Συνολικά, μέσω των δομών και των αυτόνομων προγραμμάτων, από το εκπαιδευτικό έτος 2000-2001 έχουν εκπαιδευτεί στη Μαγνησία 17.317 ενήλικες.
Θεμελιώδες στοιχείο της φιλοσοφίας της δια βίου εκπαίδευσης είναι η παροχή των υπηρεσιών εκπαίδευσης κοντά στον τόπο κατοικίας ή στον τόπο εργασίας των πολιτών. Η Γ.Γ.Ε.Ε. του υπουργείου Παιδείας έχει συγκροτήσει «Δίκτυο δια βίου εκπαίδευσης-επιμόρφωσης ενηλίκων», το οποίο καλύπτει όλη την επικράτεια. Στο Δίκτυο μπορεί να ενταχθεί κάθε δήμος ή κοινότητα, κάθε δημόσιος ή κοινωνικός φορέας. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο 531 δήμοι και 27 σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ η διαδικασία ένταξης και για άλλους φορείς είναι ανοικτή.
Στο Βόλο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας με στόχο την επανασύνδεση όσων έχουν εγκαταλείψει πρόωρα την υποχρεωτική εκπαίδευση, με την εκπαιδευτική διαδικασία και την απόκτηση αντίστοιχου τίτλου σπουδών. Ομάδα στόχο αποτελούν πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Σε ότι αφορά στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, αποτελούν μια σύγχρονη προσέγγιση στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης και απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως τσιγγάνοι, κρατούμενοι, μουσουλμάνοι, μετανάστες

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου