ΤΟΠΙΚΑ

Aντιπαράθεση για τα καμένα στο Πήλιο

aντιπαράθεση-για-τα-καμένα-στο-πήλιο-851206

«Φωτιές» άναψε στη Μαγνησία χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας το «Έθνος» για «υποσχέσεις-στάχτη στα καμένα του Πηλίου».
Σε ρόλο υπεράσπισης των κυβερνητικών χειρισμών για τις πυρόπληκτες περιοχές –στην τελική ευθεία δε για τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών- έσπευσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Φ. Γκούπας, ο οποίος, αφού διαψεύδει το δημοσίευμα που περιγράφει σημαντικές καθυστερήσεις στο Πήλιο, δεν αφήνει την ευκαιρία να στρέψει τα βέλη του στον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, καλώντας τον να ενημερώσει πώς χειρίστηκε μέχρι σήμερα το κονδύλι του υπουργείου Εσωτερικών.
Μετά από διευκρινίσεις που δίνει σε μακροσκελή απάντηση για τις ενέργειες που έγιναν στις καμένες περιοχές, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις στη Νομαρχία Μαγνησίας.
Η άποψη του νομάρχη Μαγνησίας, που φιλοξενεί το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας για «Ελλάδα δύο ταχυτήτων», δεν ισχύει απαντά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, λέγοντας ότι οι πόροι διατέθηκαν και τα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα υλοποιούνται κανονικά.
Όμως, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, «υπάρχει βέβαια ένα ζήτημα», το οποίο έχει να κάνει ως προς την ταχύτητα με την οποία εργάζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. «Γι’ αυτό θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε τον σχεδιασμό και τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ που της διέθεσε η Κυβέρνηση για την εκπόνηση μελετών», αναφέρει.
Την ώρα, που η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνέτασσε την ανακοίνωση-απάντηση στο «Έθνος», με σοβαρές αιχμές για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας έδινε, με αφορμή το δημοσίευμα, διευκρινίσεις για τις εργασίες που ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές του Πηλίου.
Όπως ενημέρωνε, τα συνεργεία Συνεταιρισμών που έχουν τοποθετηθεί, είτε από το Δασαρχείο στις δασικές εκτάσεις ευθύνης του είτε από τους δήμους, έπιασαν τις τελευταίες ημέρες δουλειά.
Ο δήμος Αφετών –στα διοικητικά του όρια βρίσκεται η πλειονότητα των δασικών εκτάσεων που έγιναν αποκαϊδια μετά το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς- έχει ήδη στη διάθεσή του κονδύλι 200.000 ευρώ για τις εργασίες υλοτόμησης, ενώ ο δήμαρχος έχει τη διαβεβαίωση ότι θα λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση εάν χρειαστεί.
Ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας έλεγε ακόμη ότι τα κονδύλια που ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 300.000 ευρώ για τις περιοχές του Πηλίου και της Σκιάθου, που βρέθηκαν στο μένος της πυρκαγιάς και αφορούν σε αντιδιαβρωτικά έργα, έχουν ήδη κατατεθεί στο λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.
Η πίστωση θα διατεθεί για την εκπόνηση μελετών, οι οποίες πρόκειται να ανατεθούν έως το τέλος Αυγούστου για τις περιοχές εκείνες, όπου δεν εμπλέκεται ούτε το Δασαρχείο ούτε δήμοι.
Ο κ. Ντίτορας ενημέρωνε ακόμη ότι η μελέτη από το Δασαρχείο σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δασικές εκτάσεις έχει ολοκληρωθεί και ήδη ένα συνεργείο ξεκίνησε τις εργασίες για την κοπή των καμένων δέντρων και την κατασκευή κλαδοπλεγμάτων και κορμοφραγμάτων, που θα λειτουργήσουν ως «ασπίδα» σε ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων, συγκρατώντας τις φερτές ύλες.
Για τις υπόλοιπες εκτάσεις, οι οποίες βρίσκονται στην ιδιοκτησία των δήμων, έχει ανατεθεί μελέτη σε γραφείο των Αθηνών, ωστόσο, τρία συνεργεία έχουν ξεκινήσει τις εργασίες. Ένα από τα συνεργεία εργάζεται στην περιοχή πάνω από το Νεοχώρι, το δεύτερο από το Παναγιώτικο προς τις Μηλιές και το τρίτο στην περιοχή προς Αφέτες.

Απάντηση Περιφέρειας
Κατά τα άλλα, στην απάντησή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το δημοσίευμα του «Έθνους» απαριθμούνται οι ενέργειες που έγιναν στη Μαγνησία αμέσως μετά την καταστολή των πυρκαγιών και καταγραφή των ζημιών.
Συγκεκριμένα, ενημερώνει ότι εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα πιστώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ: Περιφέρεια Θεσσαλίας (α’ φάση) 400.000 ευρώ, Περιφέρεια Θεσσαλίας (β’ φάση) 300.000 ευρώ, Νομαρχία Μαγνησίας 300.000 ευρώ, δήμος Αφετών 200.000 ευρώ, δήμος Μηλεών 100.000 ευρώ, δή

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου